ZAGREB-HIRVATİSTAN

ZAGREB

Zagreb Ben Jelacic Meydanı

Eski Yugoslavya Topraklarından olan Hırvatistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Zagreb özellikle ülkenin 2013 yılında Avrupa Birliği üyesi olmasıyla turizmde çağ atlamıştır. Slovenya Seyahatim esnasında planlarım arasına aldığım Hırvatistan’ın bu güzel başkenti Zagreb ile Ljubljana arası sadece 2 saat sürmekte, Balkanlarda bulunan en modern başkentlerden olan Zagreb aynı zamanda tarihsel dokusuylada ziyaretçilerine hitap etmektedir. Son Dünya Kupasında aldığı ikincilik sayesinde ülke turizm potansiyelini hergeçen gün hızla arttırmakta, Çok pahalı olmaması, Güzel gece hayatı, Dar sokakları ve Alışveriş bölgeleri ile Zagreb görülmesi gereken önemli bölgelerden birisidir.

Zagreb’in 1,1 milyonun üzerinde olan nüfusunda 2018 verilerine göre yüzde 91.94 ile Hırvatlar çoğunluktadır. Zagreb’de dört mevsim yaşanır. Kışları ortalama sıcaklık 1 C°, yazları ise 20 C°’dir.

Zagreb’in ulaşım bağlantıları, ticaret hacmi, endüstrinin yoğunluğu, bilimsel ve araştırma merkezleri şehrin Hırvat ekonomisinde lider konuma ulaşmasını sağlamıştır.

Zagreb tarihine şöyle kısaca göz atmamız gerekirse; Şehrin bulunduğu alandaki ilk yerleşim 1. yüzyılda gerçekleşmiş ve Tarihî kayıtlarda “Zagreb” ismine ilk defa 1094 yılında rastlanmıştır.

Şehir, Kaptol ve Gradec (okunuşu Gradets) şehirlerinin 1851 yılında birleşmeleriyle oluşmuştur. Bundan önce bu iki şehir arasında, neredeyse savaşa dönen gerginlikler yaşanmıştır. 1242 yılında ise her iki şehir de Cengiz Han’ın saldırıları nedeniyle büyük zararlar görmüş ve Kentte 1699 yılında ise bir üniversite açılmıştır. 17. ve 18. asırlarda kent, veba salgınları nedeniyle büyük acılar çekmiştir.

20. yüzyılda ise, sanayi ile birlikte kentin nüfusu artmaya başlamış ve I. Dünya Savaşı’nda bu artış duraklamaya girmiştir.

Kent, Yugoslavya’nın dağılması ile birlikte, kendini yine savaşın içinde bulmuştur. Ancak bu savaşın neden olduğu zarar, Yugoslavya topraklarının kalanıyla karşılaştırılınca, pek de önemli değildir.

Şehir ile ilgili biraz daha ayrıntıya girecek olursak; Zagreb, iki bölümden oluşmaktadır, bunlar: Gornji grad (Upper Town), Donji grad (Lower town)’dur. Bahsettiğimiz Kaptol ve Gradec bölgeleri de Gornji grad bölümünde bulunmaktadır ve Bu bölge kentin Orta Çağ’dan kalan eserlerinin yoğunlaştığı yerdir.

Gezinize, kentin merkezi olan Trg Bana Jelacica’dan başladığınızda ilk göreceğiniz Meydanın ortasında at üstündeki heykel aynı zamanda meydana ismini veren büyük asker Josip Jelačić’dir. Kendisi bir dönem ülkesini Osmanlı tehdidinden de korumuştur.

Meydandan Aziz Stephen Katedrali’ne doğru yöneldiğinizde: 1899 yılında yapılmış olan bu katedralin iki gotik kulesini göreceksiniz. Yakınlarda ise, kentin en renkli noktalarından biri olan Dolac Pazarı bulunmaktadır. Tezgahlar arasında biraz turladıktan sonra, Tkalciceva Ulica sokağına doğru girdiğinizde Burada 13. yüzyıldan kalmış bir kent kapısı göreceksiniz. Kapının üzerinde de, Meryem’in bir resmi bulunmaktadır.

Donji grad tarafına geçtiğinizde ise devlet başkanının makamı olan Banski Dvori binasını görmeniz mümkündür. Sonrasında da St. Mark Kilisesi’ni göreceksiniz. Kilisenin tavanındaki resimlere özellikle dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Zagreb’e yukarıdan bakmak istiyorsanız Lotrscak Kula (Kule)’ya çıkabilirsiniz. İnişinizi de, isterseniz yürüyerek, isterseniz de tarihi füniküleri kullanarak yapabilirsiniz. Bu füniküler tam yüz yıllık. Ama bu sizi korkutmasın, tıkır tıkır çalışıyor…

Eğer yorulduysanız ya da sandiviçinizi yemek için sakin bir yer arıyorsanız, gitmeniz gereken yer Maksimir Park. Ama uyaralım, park şehir merkezine biraz uzak. Parka ulaşmak için 4, 7, 11, 12 numaralı tramvayları kullanabilirsiniz. İnmeniz gereken durak ise Bukovačka. Parkın içinde bir de hayvanat bahçesi bulunuyor.

Buralarla ilgili ayrıntıyı yazımın kalanında bulabilirsiniz.

VİZE

Hırvatistan AB Üyesi Fakat Schengen Üyesi Değildir!

Hırvatistan TC vatandaşı Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahiplerinden vize istemektedir, Yeşil, Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahibi TC vatandaşları ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilmektedir, Hırvatistan AB üyesi ve Schengen üye devletidir. Geçerli bir schengen vizesi olanlar ilk girişi almışöoldukları ülkeye gerçekleştirdikten sonra Hırvatistan’ı da ziyaret edebilirler.

Hırvatistan Vizesi hakkında ayrıntılı bilgi ve Hırvatistan vize başvuru formu için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM

OTOBÜS

 

290 Nu’lı Otobüs ile Şehir Merkezine Ulaşabilirsiniz

 

ZET (Zagreb Elektrikli Tramvay) ve 290 numaralı otobüslerle şehir merkezinden 35 dk içerisinde Zagreb Havalimanına ulaşabilmeniz mümkündür.

19 kilometre uzunluğundaki bu rotalar iki tarife bölgesini kapsamaktadır ve toplam 20 istasyonda durmaktadır.

Kalkışlar her 35 dakikada bir yapılmaktadır. Kvaternik Meydanı’ndan hafta içi ve cumartesi günleri ilk hareket saat 04: 20’de, Pazar günleri 05:20’de, Velika Gorica’dan ise son hareket saati 00: 15’tedir.

Otobüs saatleri için web sitesini inceleyebilirsiniz.

OTOBÜS TERMİNALİ-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM

 

Zagreb Otobüs Terminalinden (Zagreb Autobusni Kolodvor) Şehir merkezine Ulaşabilmeniz için hemen otobüs terminalinin karşısından kalkan 6 Nu’lı Tramway’ı kullanabilirsiniz. Tramway ile gideceğiniz yön Črnomerec’dir ve 5 durak sonra Ben Jelacic meydanında inmeniz gerekmektedir.

Zagreb 6 Nu’lı Tramway
30 Dk Geçerli Biletler 4 Kuna (HRK)

Tramway biletlerini tüm büfelerden, Kitapçılardan, Kiosklardan ve marketlerden 4 Kuna (HRK) karşılığında temin edebilmeniz mümkündür. Biletleriniz 30 dk boyunca tüm yolculuklarınız için geçerlidir.

Tramway biletlerini sürücülerden almak isterseniz 15 Kuna ödemeniz gerekmektedir.

Zagreb Tramway Haritasına Buradan ulaşabilirsiniz.

TAKSİ

Taksi ile Ulaşım Ortalama 100 Kuna ( HRK)

Havalimanı şehir merkezi arası Taksi ücretleri ise 100 Kuna (HRK) civarındadır.

UBER VE TAXIFY

Zagreb’de UBER yaygın Olarak Kullanılmakta

Zagreb’de UBER ve TAXIFY uygulamaları sorunsuz olarak kullanılmaktadır. Havalimanı şehir merkezi arası ücret ortalama 95 HRK’dir.

KONAKLAMA

Oteller Konum Olarak Ortalama Gecelik 200 Kuna Civarındadır.

Konaklama için merkezi konuma yakın birçok otel ve hostel bulunmaktadır. Zagreb’de konaklama için Ana Meydan ve civarı merkezi konum açısından güzeldir. Hostellerin gecelik fiyatları ise 45-100 TL arasında değişmektedir. Zagreb’de otel fiyatları özellikle yaz aylarında biraz yüksektir.

Hostel’de kalmayı düşünürseniz benimde oradayken konaklamış olduğum Chillout Hostel’i tercih edebilirsiniz… Şehir merkezine 10 dk’lık bir yürüme mesafesinde bulunan bu hostelde gönül rahatlığı ile konaklayabilirsiniz.

Otel seçimleriniz için buraya tıklayarak  inceleme ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

HIRVATİSTAN PARA BİRİMİ

Hırvatistan Para Birimi Kuna (HRK)

Hırvatistan her ne kadar AB üyesi bir ülke olsada hali hazırda Euro kullanımına geçmeyip kendi para birimi olan Kuna (HRK)’yi kullanmaktadır.

Hırvatistan’ın Euro para birimine geçişi için öngörülen yıl 2025’dir.

Ülkenin ulusal Para birimi

KUNA (HRK)’dir.

1 HRK= 2.75 TL ( GÜNCEL KUR )

TELEFON / SİM KART

Hırvatistan’da Hazır Sim Kart Fiyatları Uygun

Öncelikle Turkcell günlük (34,90 TL), Vodafone (29,90 TL) ve Türk Telekom (34,90 TL ) hatlarının burada bulunan operatörlerle anlaşması olduğundan kendi hattınızı Günlük ücretleri karşılığında kullanabilirsiniz.

Sim kart almak isterseniz şehir merkezinde bulunan tüm telefoncularda A1 , Hrvatski Telekom, T2 şebekeleri için ortalama fiyat 30 gün geçerli 2 GB’lik sim kart 30 HRK (25 TL)’dir. Ben 30 gün geçerli A1 operatörünü tercih ettim. İçinde 2 GB İnterneti olan bu sim kartın ücreti ise 30 HRK (25 TL)’dir. Ortalama tüm operatör fiyatları aynıdır. Daha düşük yada daha yüksek paketlerde mevcut olup sim kart alacağınız yerden Pasaportunuzla aktivasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Sim kart fiyatları ve Tarifeler ile ilgili ayrıntılı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.

Zagreb’de bir çok yerde WİFİ (Kablosuz Bağlantı) bulunmaktadır.

MARKET – ALIŞVERİŞ

Zagreb’de Lidl Marketleri Oldukça Uygun

Çok sayıda Süpermarketin bulunduğu Zagreb LIDL, Konzum ve Kaufland en uygun olanlarıdır.

KREDİ KARTI

Kredi Kartı Hemen Heryerde Kullanılmakta

Hemen heryerde kredi kartı geçerlidir. Her ihtimale karşı önceden sormakta yarar vardır.

HALK VE RESMİ DİL

Son Dünya Kupası İkincisi Hırvatistan

İnsanlar ilk bakışta size soğuk gibi görünsede genelde yardımsever kişilikleri ile öne çıkmaktadırlar, Hırvatistan 1 Temmuz 2013 yılında AB üye ülkesi olmuştur, Resmi dil Hırvatça’dir. Ayrıca diğer balkan dilleri (Slovence, Sırpça, Makedonca, Boşnakça) bilen bir kişide Hırvatlarla oldukça kolay bir şekilde iletişim kurabilmektedir. İngilizce özellikle genç nesil tarafından bilinmektedir. Orta yaş üstü insanlar pek ingilizce bilmemektedir.

DÖVİZ / PARA BOZDURMA

Bazı Döviz Büroları Türk Lirasıda Bozmakta

Döviz bozdurmak içim Ana meydan civarındaki döviz bürolarını yada bankaları tercih edebilirsiniz. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde Döviz bürolarından Hırvat Kunası (HRK) bulabilmeniz mümkündür. Zagreb’de bazı döviz büroları Türk Lirasıda bozmaktadır. Fakat döviz bürolarındaki komisyon durumlarına dikkat etmeniz ve para bozdurmadan önce mutlaka sormanız gerekmektedir.

SAĞLIK

Sağlık Hizmetleri Orta Düzeyde…

Zagreb’de Hastaneler, gerek donanım, gerek personel nitelik ve sayısı bakımından uygun koşullara sahiptirler.

Ülke için herhangi bir zorunlu aşı uygulaması yoktur.

Hangi ülkeye giderseniz gidin mutlaka Seyahat sağlık sigortası yaptırın! Yurtdışında tedavi masrafları oldukça yüksektir.

Bu aşılar ile ilgili ayrıntılı bilgi ve tedavi olabileceğiniz hastane listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İÇME SUYU

Ülkede Musluk Suyu İçilebilmekte.

Ülkenin genelinde musluk suyu içilebilmekte olup, doğal kaynak suları da geniş ürün yelpazesiyle mevcuttur. Şehir şebeke suyunun temiz olduğu söylenmekle birlikte, ambalajlı su tercih edilebilmektedir. Marketlerden ve su dağıtım firmalarından damacanayla su temin etme imkanı da bulunmaktadır.

GÜVENLİK

Toplu Taşıma Araçlarında Dikkatli Olunmalı.

Hırvatistan her ne kadar dünyanın en güvenli 33. Ülkeside olsa ülkede özellikle Issız bölgelerde ve toplu taşıma araçlarında bazı hırsızlık/Gasp vakalarına az da olsa rastlanabilmektedir. Hemen her önemli noktada polis bulunmaktadır, ayrıca Şehrin hemen her yerinde güvenlik kameralarını görebilmeniz mümkündür. Akşam saatlerinde özellikle ıssız bölgelerde dolaşılmaması tavsiye edilmektedir.

ARAÇ KİRALAMA

Araç Kiralama Fiyarları ortalama Günlük 100 Kuna

Zagreb’de gelip araç kiralamayı düşünürseniz şehir merkezlerinde bulunan çok sayıda kiralama şirketlerini düşünebilir yada gelmeden online olarak araç kiralayıp havalimanından teslim alabilirsiniz… Şehirde toplu taşıma ağı oldukça gelişmiştir. Ayrıca Zagreb’de Park yeri bulmakta büyük sorun teşkil etmektedir. Özellikle yaz aylarında Trafik çok yoğun olabilmektedir. Benim tavsiyem şehirde bulunan toplu taşıma sistemlerini kullanmanız yönünde olacaktır. Benzin 1 Lt 8 HRK (6 TL) civarındadır.

HAVA DURUMU

Hırvatistan için En Uygun Dönem Nisan-Ekim Arası

Karasal iklim mevcuttur, Ülkenin güney kesimlerinde Akdeniz ikliminin etkileri görülmektedir. Yazları sıcak, Kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Akşamları bazen serin olabilmektedir. Bunu bilerek gelmenizi tavsiye ederim…

ZAGREB’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Zagreb’de görülmesi gereken birçok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır ve bunların bir çoğu birbirine yakın mesafede bulunmaktadır. Görülmesi gereken en önemli yerler ise şunlardır;

BAN JELACIC MEYDANI

Zagren Ban Jelacic Meydanı
Zagren Ban Jelacic Anıtı

Her şehrin bir merkezi ve kalbinin attığı bir noktası vardır Zagreb kent merkezinde bulunan Ben Jelacic meydanı için de bunu söylememiz mümkündür. Günün her saati Yerel halk ve turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan meydan Zagreb’de görülmesi gereken bir çok noktaya da oldukça yakın konumdadır.

Zagreb’in eski şehir merkezlerinden Gradec ve Kaptol’un altında ve Dolak Pazarı’nın hemen güneyindeki Ilica ile kesişim noktasında, kuzeyden Radićeva Caddesi, kuzeyden Splavnica ve Harmica, kuzeydoğudan Bakačeva, Jurišićeva caddelerinin ortasında yer alan bu cadde şehrin kalbi olarak nitelendirilmektedir.

Meydanın Tarihine şöyle bir gözatmamız gerekirse: 17. yüzyıldan beri var olan bu meydanın İlk adı Harmica idi. 18. yüzyıldan kalma en eski ve ayakta kalan bina, Ban Jelačić Meydanı’nda yer almaktadır.

1848’de, meydan bugünkü adıyla yeniden adlandırılmıştır. Avusturyalı heykeltıraş Anton Dominik Fernkorn tarafından yapılan at üstündeki Josip Jelačić heykeli, Zagreb konseyinin büyük protestolarına rağmen 19 Ekim 1866’da Avusturyalı yetkililer tarafından bugünkü yerine konumlandırılmıştır.

1946’da meydanın adı Trg Republike (Cumhuriyet Meydanı) olarak değiştirildi. Jelačić’in heykeli, 1947’de Yugoslavya’nın yeni Komünist hükümetinin kendisini “yabancı çıkarların hizmetçisi” olarak kınadığı için kaldırılmıştır ve tekrar konana kadar Gliptoteka Antun Bauer galeri mahzeninde tutulmuştur.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra meydandan geçen araba trafiği yoğunlaşmıştır ve 1975 yılı itibari ile meydana arabaların girişi yasaklanmıştır.

1987 Yaz Universiade (Dünya Üniversite Oyunları) Zagreb’de yapılmıştır. Şehir bu etkinliği kenti yenilemek ve canlandırmak için kullanmıştır. Meydan taş bloklarla restore edilmiş ve şehir merkezindeki yaya bölgesinin bir parçası yeniden yapılmıştır.

11 Ekim 1990’da, Yugoslavya’nın dağılması sırasında ve 1990’da Hırvatistan’da yapılan seçimler sonrasında ve Jelačić’in tarihi rolü yine olumlu olarak kabul edilmiş ve heykel meydana tekrar monte edilmiştir, Josip Jelačić’ten sonra meydanın adı ikinci adıyla tekrar değiştirilmiştir.

Jelačić Meydanı, Zagreb’deki insanlar için en yaygın buluşma yeridir. Yaya bölgesinin bir parçası olarak, arabaların girişi yasaktır ancak tramvayların ana merkezidir. ZET tramvay hatları 1, 6, 11, 12, 13, 14, 17, gündüz, 31, 32 ve 34 gece geçmektedir.

Günümüz meydanında klasisizm, ayrılık ve modernizmden farklı mimari üsluplara ait binalar bulunmaktadır. Birçoğunda yenileme gerektiren antika cepheler vardır. Bu, yapımcıları büyük afişlerle kapsayan reklamverenler için ortak bir hedef haline getirmiştir.

Meydan, doğu kısmında yer alan Manduševac çeşmesine sahiptir.

ZAGREB KATEDRALİ

Zagren Katedrali Balkanların En Büyüklerinden.
Zagreb Katedrali

Şehir merkezindeki Kaptol’de bulunan Zagreb Katedrali Roman Katolik kilisesidir ve yalnızca Hırvatistan’daki en yüksek bina değil, aynı zamanda Alpler’in güneydoğusunda bulunan Gotik tarzdaki en anıtsal binadır. Mary’nin Varsayımına göre, Saint Stephen ve Saint Ladislaus krallarına adanmıştır. Katedral tipik olarak Gotiktir, kutsallığı olduğu gibi, mimari değeri de yüksektir. Önde gelen kuleleri, şehrin çoğu yerinden görülebileceği için simge yapılar arasında kabul edilmektedir.

1093’te Kral Ladislaus (1040-1095), piskoposun sandalyesini Sisak’tan Zagreb’e getirdiğinde, mevcut kiliseyi bir katedral olarak ilan etmiştir. Katedraldeki inşaat ölümünden kısa bir süre sonra başlamış ve 1217’de tamamlanmıştır ve Macaristan Kralı Andrew II tarafından kutsanmıştır. Bina, 1242’de Moğollar tarafından tahrip edilmiş, ancak birkaç yıl sonra piskopos Timotej (1263-1287) tarafından yeniden yapılmıştır. 17. yüzyılda, güney tarafına kuvvetlendirilmiş bir rönesans gözetleme kulesi inşa edilmiştir ve Osmanlı tehdidi nedeniyle askeri bir gözlem noktası olarak kullanılmıştır.

Katedral 1880 Zagreb depreminde ağır hasar görmüş ve Ana nef çökmüştür. Neo-Gotik tarzdaki katedralin restorasyonu, katedrali bugünkü haline getiren Hermann Bollé tarafından yönetilmiş ve tamamlanmıştır.

Katedral, 1993 yılında verilen Hırvat 1000 kuna banknotunun arka tarafına tasvir edilmiştir.

Kapıya bakıldığında, bina 46 metre genişliğinde ve 108 metre yüksekliğindedir. Katedral, Hırvat heykeltraş Ivan Meštrović tarafından yapılan Mesih ile Kardinal Aloysius Stepinac kabartmasını içermektedir. Katedral, 5 Haziran 2011 tarihinde Papa Benedict XVI tarafından ziyaret edilmiş ve burada Pazar Vespers’ı kutlanmıştır ve Kutsal Aloysius Stepinac’ın mezarı önünde dua etmiştir.

ST. MARK’S KİLİSESİ

Zagreb St. Marks Kilisesi

13. yüzyıldan kalma San Marco Kilisesi, San Marco meydanında bulunan Zagreb’in en sembolik yapılarından biridir. 1880 yılında inşa edilen renkli çinili çatısında, sol tarafta Hırvatistan, Dalmaçya ve Slavonya ortaçağ arması ve sağda Zagreb amblemi bulunmaktadır. Sığ nişlerde 15 figürden oluşan Gotik portal, 14. yüzyılda yontulmuştur. İç kısımda İvan Meštrović tarafından yapılan heykeller yer almaktadır. Kilise yalnızca İbadet zamanlarında açıktır.

DOLAC PAZARI

Pazar Öğleden Sonra Saat 3 Civarında Dağılıyor.

Dolac, Hırvatistan’ın Zagreb kentindeki Medveščak şehir bölgesi Gornji Grad’da bulunan bir çiftçi ve köylü pazarıdır. Dolac, geleneksel açık pazarın tezgahlarla ve aşağıda korunaklı bir pazarla birleşmesiyle tanınan, Zagreb’de en çok ziyaret edilen ve en iyi bilinen çiftçi pazarıdır. Zagreb, Gradec ve Kaptol’ün en eski bölgeleri arasında, ana şehir meydanı Ban Jelačić Meydanı’na sadece birkaç yüz metre uzaklıktadır. Dolac pazarı kentin ana meydanının hemen arkasında merkezi bir konumda yer almaktadır.

Şehrin en eski pazarlarından olan dolac, günlük pazar olarak 1926’dan beri kentin en önemli ticaret bölgesi olmuştur. Çevredeki köylerden çiftçiler, ev yapımı yiyeceklerini ve çok taze meyve ve sebzelerini satmaya başlamıştır. Alt kattaki kapalı pazarda kasaplar, balık satıcıları ve yaşlı bayanlar özellikle şehrin en ünlü yiyeceği olan bay i vrhnje (peynir ve krema) satmaktadır. Çiçekler ve danteller de yaygın olarak satılmaktadır. Yenilenmiş balık pazarı olan ribarnica’da, pazartesi hariç her gün taze ürünler satılmaktadır.

LOTRSCAK KULESİ

Kule Size Muhteşem Zagreb Manzarası Sunuyor.
Kuleye Çıkmak isterseniz Funikülerde Mevcut.
Kulenin Bulunduğu Nokta

Lotrščak Kulesi, Gradec veya Gornji grad (Yukarı Şehir) olarak adlandırılan eski bir kesiminde bulunan bir kuledir. 13. yüzyıla inşa edilen kule, Gradec şehir duvarının güney kapısını korumak için inşa edilmiştir. Adı, 1646’da kasaba kapılarının kapandığını bildirmek için kuleye asılmış bir zile atıfta bulunan “hırsızlar zili” anlamına gelen Latin campana latrunculorum’dan türetilmiştir.

Efsaneye göre; Yüz on yıldan fazla bir süredir kule içerisinde bulunan top, Lotrščak kulesinin tepesinden, tam da öğle saatlerinde, Zagreb tarihinin bir olayının anısına her gün ateşlenmektedir. Efsaneye göre, tam öğle vakti, Grič canonu Lotrščak’tan Sava’nın karşısındaki Türk kampına bir top ateşlemiş ve aşçının bir tepside Paşa’ya götürdüğü bir horozu (ya da hindiyi) havaya uçurmuştur. Bu olaydan sonra Türkler dağılmış ve Zagreb’e saldırmamıştır.

Bir zamanların ana kent kulesi, şimdi Zagreb’in ticari markalarından birisi halini almıştır. Kentin savunma sistemi içinde en iyi korunmuş yapı olan Kule Zagreb ve yakın çevresinin harika manzarasını sunmaktadır. Kale, 18. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir ve şehir kapıları kapanmadan önce her gece çalan “içerdeki çan,“ campana latrunculorum ”ya da“ hırsızların çan ”olarak adlandırılmıştır.

GORNJI GRAD (YUKARI ŞEHİR)

Zagreb Yukarı Şehir (Gornji Grad)

Gornji Grad – Medveščak çok sayıda tarihi mekan ve turistik atraksiyona sahip bir bölgedir. İki ayrı ortaçağ Zagreb’i olan Gradec ve Kaptol, günümüzün Yukarı Şehri’ni oluşturmaktadır ve her ikisi de bu bölgenin bir parçasıdır. Kentin Katedrali, San Marco Kilisesi ve Hırvat Parlamentosu, popüler yaya caddesi Tkalčićeva’nın olduğu Gornji Grad’da bulunmaktadır. Ayrıca, 1876 yılından bu yana inşa edilen ve kentin kuzeyindeki anıtsal mezarlık Mirogoj gibi en eski tarihi şehirlerin dışında kalan diğer önemli nesneler de vardır.

Diğer dört ilçe ile sınırlandırılmıştır bunlar: güneyde Donji Grad, batıda omeromerer, doğuda Maksimir ve kuzeyde Podsljeme’dir.

DONJI GRAD

Zagreb Aşağı Şehir

Donji grad, Zagreb’in 17 şehir bölgesinden biri. Şehrin orta kesiminde yer almaktadır ve 37.024 nüfusu bulunmaktadır. İlçenin resmi adı nadiren kullanılmaktadır çünkü “centar”, Gornji Grad-Medveščak ilçesinin bazı güney bölgelerini içermesine rağmen, çoğu Zagreb halkı tarafından centar (merkez) olarak adlandırılmaktadır.

Şehir bölgesi, 14 Aralık 1999’da Zagreb Şehri Şehir meclisi tarafından kurulmuştur ve önceden aynı isimde bir belediye de bulunmaktaydı ve daha sonra kentin en uzun kısmı Centar ve Medvescak belediyeleri arasında bölünmüştür. Bu alan hala Zagreb’in en yoğun yerleşim yeri olmasına rağmen, son nüfus sayımı verileri bu alanın yerleşim işlevini kaybettiğini göstermektedir. Zengin iş, kültürel ve çeşitli kamusal durunlar nedeni ile bu bölge her geçen gün özelliğini kaybetmektedir.

Bölge, Yukarı Şehir’in güneyinde demiryolu hattına, batıda Avusturya tarafına, doğuda Heinzelova’ya kadar uzanmaktadır. Geleneksel merkez, Tren istasyonunun yanında bulunan Ban Jelačić Meydanı’dır.

Çoğu yapılar 19. yüzyılda inşa edilmiş ve 20. yüzyılın ilk yarısında Drašković’in doğusunda yer almaktaydı. Batı kısmı çok kentleşmiş ve doğudan inşa edilmiştir. Kenarlarda yavaş yavaş kaybolan endüstrinin kalıntıları bulunmaktadır. Zagreb’deki önemli toplama, ticaret, kurum ve müze yerlerinin çoğunu içermektedir.

TKALCICEVA CADDESİ

Zagreb Tkalciceva Caddesi

Tkalčićeva Caddesi, Zagreb şehir merkezinin merkezi aynı zamanda en kalabalık caddesidir. Merkez Ban Jelačić Meydanı’nın çevresinden, Küçük Sokak (Mala ulica)’nın kuzey ucuna kadar uzanan cadde, batıdaki Gornji Grad ile doğudaki Nova Ves arasında kalmaktadır.

Bugünkü caddenin ortaya çıkmasından yüzyıllar önce, Tkalčićeva Caddesi’nin güzergahı Medveščak deresi tarafından çevrelenmekteydi. Medveščak (o dönemde Crikvenik veya Cirkvenik olarak da adlandırılır), kentin ilk günlerinden beri sayısız su değirmeni bulunan Zagreb endüstrisinin merkezi olmuştur. Su değirmenleri, Zagreb’in ilk kumaş, sabun, kâğıt ve likör fabrikalarının ve daha sonra hayvan derisi endüstrisinin inşasına yol açan Zagreb endüstrisinin gelişmesine neden olmuştur. Su değirmenleri genellikle ikiz şehirler olan Kaptol ve Gradec arasındaki davalara konu olmuştur. 1392 barış antlaşması, bugün Medvedgradska Sokağı’nın güney ucu ile Ban Jelačić Meydanı arasında kalan ve şehir içinde sadece iki değirmen bırakan ortak şehir sınırı boyunca yeni su değirmenlerinin kurulmasını yasaklanmasıyla bu davalar ortadan kalkmıştır. Her iki değirmen de bir Cistercian manastırına aitti. Ancak, her ikisi de 1898’in derenin kaplanması sırasında dağılmışlardır.

Günümüzde şehrin en önemli caddesi konumunda olan bu yer sağlı sollu kafelere, Restoranlara, Barlara ve Mağazalara ev sahipliği yapmaktadır.

MAKSIMIR PARK

Zagreb Maksimir Park Girişi
Zagreb Maksimir Park
Zagreb Maksimir Park

Maksimir Park, Zagreb’de bulunan en eski parktır. Kentin kültürel mirasının bir bölümünü oluşturur ve birçok farklı bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

1787 yılında kurulan Maksimir Park, Güney-Doğu Avrupa’daki ilk halka açık park olma özelliğini taşımaktadır ve Park, 1794’te adını aldığı Maksimir’in, Zagrebli Piskopos Maksimilijan Vrhovac (1752-1827) inisiyatifi ile açılmıştır. O zamanlar park, kentin eteklerinde bulunmaktaydı ancak bugün şehrin pek çok mahallesini çevrelemektedir. Eskiden yoğun bir gürgen ormanı ve meşe ağaçları ile çevrili olan bu parkta günümüzde çok sayıda farklı ağaç ve endemik bitki türleri bulunmaktadır. Toplamda 1.005 dönümden daha büyük bir alana sahiptir.

Şehir merkezinden biraz uzakta kalan bu Parka ulaşmak için 4, 5, 7, 11, 12 numaralı tramvayları kullanabilirsiniz. İnmeniz gereken durak ise Bukovačka’dır. Parkın içinde bir de hayvanat bahçesi bulunmaktadır.

ZAGREB KIRIK KALPLER MÜZESİ

Zagreb Kırık Kalpler Müzesi
Zagreb Kırık Kalpler Müzesi

Zagreb Kırık Kalpler Müzesi

Bugüne kadar bu formatta bir müzeyi ilk kez ziyaret etme fırsatı yakaladım. Kırık İlişkiler Müzesi Zagreb şehir merkezinde başarısız aşk ilişkilerine adanmış bir müzedir. Sergide eski sevgililerden kalan kişisel nesneler bulunmaktadır.

Müze, önceleri bağışlanan eşyalar ile gezici bir koleksiyon olarak hizmet verdi. Belirli bir zamandan sonra Zagreb’de bugünkü yerine taşındı. 2011’de Avrupa’nın en yenilikçi müzesi Kenneth Hudson Ödülü’ne layık görüldü.

Müze, Zagreb merkezli iki sanatçı, bir film yapımcısı Olinka Vištica ve bir heykeltraş olan Dražen Grubišić tarafından kuruldu. Dört yıllık aşk ilişkileri 2003’te sona erdikten sonra, iki kişi, kişisel eşyalarını barındıracak bir müze kurma konusunda birbirine şaka yaptı. Grubišić, üç yıl sonra, bu kez ciddi anlamda Vištica ile temasa geçti. Arkadaşlarından parçalanmalarından geride kalan nesneleri bağışlamalarını istedi ve koleksiyon doğdu. İlk defa 2006 yılında, 41. Zagreb Salonunun bir parçası olarak Glyptotheque Zagreb’de sergilenmiştir.

Müze hergün 09:00-21:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adresi: Ćirilometodska 2, 10000, Zagreb

Giriş Ücreti: Yetişkinler için 40 Kuna (HRK)

Web sitesi : https://brokenships.com/visit/museum-details

HIRVATİSTAN ULUSAL TİYATROSU

Zagreb Ulusal Tiyatrosu

Zagreb’de ki Hırvat Ulusal Tiyatrosu, genellikle HNK Zagreb olarak da adlandırılan, bir tiyatro, opera ve bale binasıdır.

Tiyatro, 1836’da inşa edilen ve bugünkü Eski Belediye Binası içersine yerleştirilen ilk şehir tiyatrosundan evrimleşmiştir. Tiyatro, ilk olarak 1860’ta Hırvat Ulusal Tiyatrosu olarak kurulmuş ve 1861’de, devlet desteği almaya başlamıştır. 1870’de tiyatroya bir opera gösterileride eklendi ve 1895’te bugün bulunduğu Zagreb’in Aşağı Mahallesinde Hırvatistan Cumhuriyet Meydanında bulunan yeni amaçlı binasına taşındı.

Avusturya-Macaristan imparatoru Franz Joseph, 1895’te kenti ziyareti sırasında bu yeni binanın açılışını yapmıştır. Binanın kendisi ünlü Viyana mimar Ferdinand Fellner ve firması Viyana’da birkaç tiyatro inşa etmiş olan Herman Helmer’ın projesiydi. Binanın 100. yıldönümü kutlamaları 14 Ekim 1995 tarihinde yapıldı.

Tiyatronun girişinde, 1905 yılında Hırvat sanatçı ve heykeltıraş Ivan Meštrović tarafından tasarlanan duvar çeşmesi The Life of Source (Zdenac života) bulunmaktadır.

Hırvatistan’ın önde gelen sanatçılarının çoğu bu tiyatroda çalışmıştır. İlk menajeri ve oyun yazarı, ilk milli şef olarak Ivan Zajc ile birlikte Hırvat ulusal canlanma hareketinin önde gelen bir aktivisti olan Yunan-Hırvat şair Dimitrija Demeter’di. Jakov Gotovac, 1923’ten 1958’e kadar Tiyatronun opera şefliğini yaptı. Ünlü Hırvat tiyatro yönetmeni Branko Gavella, ilk Hırvat balerin Mia Čorak kariyerine bu tiyatro’da başlamıştır.

Tiyatro ayrıca Franz Liszt, Sarah Bernhardt, Franz Lehár, Richard Strauss, Gérard Philipe, Vivien Leigh, Laurence Olivier, Jean-Louis Barrault, Peter Brook, Mario Del Monaco, José Carreras gibi birçok uluslararası sanatçının sahne performanslarınıda izleyicileri ile buluşturmuştur.

Split, Rijeka, Osijek, Varaždin ve Zadar’da da Hırvat Ulusal Tiyatroları bulunmaktadır.

PLITVİCE GÖLÜ ULUSAL PARKI

Plitvice Gölü

Plitvice Gölleri Milli Parkı, Hırvatistan’daki en eski ve en büyük milli parklardan biridir. Ayrıca bu milli park, 1979’da UNESCO Dünya Mirası listesine Eklenmiştir.

Milli park 1949’da kurulmuştur ve Bosna-Hersek sınırında, orta Hırvatistan’ın dağlık karstik bölgesinde yer almaktadır. Milli park alanından geçen önemli kuzey-güney yolu, Hırvat iç kesimlerini Adriyatik kıyı bölgeleriyle birleştirmektedir.

Korunan alan 296.85 kilometrekare (73.350 dönüm) üzerindedir. Bu alanın yaklaşık% 90’ı Lika-Senj İlçesi’nin bir kısmı, geri kalan% 10’u ise Karlovac İlçesi’nin bir parçasıdır.

Her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Giriş ücreti yetişkinler için 60 Kuna – 250 Kuna arasında mevsimine göre değişmektedir.

Ayrıntılı bilgi ve giriş ücretleri için https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/price-list/ websitesini inceleyebilirsiniz.

Vaktimin çok kısıtlı olmadından dolayı bu seferlik bu bölgeyi daha sonraki planlarıma dahil ediyorum…

Zagreb’den Plitvice’ye ulaşım süresi yaklaşık 2.5 saattir, Otobüs Bilet ücreti tek yön 60 Kuna’dır.

Otobüs saatleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için

https://www.buscroatia.com

MİMARA MÜZESİ

Mimara Müzesi
Mimara Müzesi Önünde Bir de Park Var
Müzede Çok Sayıda Sanat Eseri Var

Mimara Müzesi, Başkent Zagreb kentinde bulunan bir sanat müzesidir. Roosevelt Meydanı’nda, Wiltrud ve Ante Topić Mimara’nın koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Resmi adı, Ante ve Wiltrud Topić Mimara’nın Sanat Koleksiyonu’dur.

Thomas Hoving’e göre, ” Mimara’nın başyapıtları, kendisi ve kiraladığı sahte kişiler tarafından üretilen yüzde 95’i sahte eserlerdir.”

Toplam 3.700 değişik sanat eserinden 1.500’den fazla sergi, tarih öncesi dönemden 20. yüzyıla kadar kalıcı eserlerden oluşmaktadır. En ünlü sergilerden bazıları Lorenzetti, Giorgione, Veronese, Canaletto, Hollandalı ustalar Van Goyen, Ruisdael’in 60 resmi, Flaman ustaları Van der Weyden’in 50 eseri, Bosch, Rubens, Van Dyck’ın 30 eseri. İspanyol ustalar Velázquez, Murillo, Goya, Alman ustalar Holbein, Liebermann, Leibl’den 20 tabloya, İngiliz ressamlar Gainsborough, Turner, Bonington’a 30 tablo ve Fransız ustalar Georges de La Tour, Boucher, Chardin’den 120’den fazla tablo , Delacroix, Corot, Manet, Renoir, Degas. Çizim koleksiyonunda Bronzino, Guardi, Claude Lorrain, Le Brun, Oudry, Greuze, Géricault ve Friesz’den 200 çizim yer almaktadır. Müze 1987 yılında açılmıştır. Binanın kendisi 19. yüzyıldan kalma olup, bir Zagreb mimarı Kuno Waidmann tarafından denetlenen bir müzeye dönüştürülmüştür; Daha önceleri ise bir spor salonuydu.

MÜZE ÇALIŞMA SAATLERİ:

01 OCAK – 30 HAZİRAN ARASI

Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi

10:00 – 17:00

Perşembe 10:00 – 19:00

Pazar 10:00 – 14:00

Pazartesi ve Resmi Tatiller Kapalı.

01 TEMMUZ – 30 EYLÜL ARASI

Salı – Cuma 10:00 – 19:00

Cumartesi 10:00 – 17:00

Pazar 10:00 – 14:00

Pazartesi ve Resmi Tatiller Kapalı

Müze Giriş Ücreti Yetişkinler için 40 Kuna (HRK)

Ayrıntılı bilgi için http://www.mimara.hr/Info

websitesini ziyaret edebilirsiniz.

KAMENİTA VRATA KAPISI

Kamenita Vrata Kapısı (Taş Kapı)
Kamenita Vrata Kapısı (Taş Kapı)

Türkçe anlamı Taş kapı olan Kamenita Vrata, Zagreb’in en iyi korunmuş ve en eski anıtlarından biridir. Geçişli dikdörtgen şeklinde bir yapıdır. Zagreb’in savunma sisteminin bir parçası ve bugün hala var olanlardan sadece birisidir. 13. yüzyılda inşa edilmiş ve 1760 yılında bugünkü halini almıştır. Kapının geçişinde, bozulmamış görüntüye göre, kentin koruyucusu Taş Kapının Annesi imgesiyle bir şapel bulunmaktadır. 1731 yılında büyük bir yangında büyük hasar görmüştür.

Taş kapı, Seno’nun romanı Zlatar’ın altınına (1871), Zagreb’deki kuyumcu Krupic’e ve Kamenita Caddesi’nde yaşayan kızlarına karşı kapatılmıştır. Bu tarihi romanın yapıtının yeri, batı cephesindeki niş içinde yer alan bir kadın heykeli “Zlatar’ın altını” ile işaretlenmiştir. Heykel, Ivo Kerdić’in (1881 – 1953) modern bir heykeltraşın eseridir. Taş kapılar, Hırvatistan Cumhuriyeti’nin kültürel mirasıdır.

ST. FRANCIS KİLİSESİ

St. Francis Kilisesi
St. Francis Kilisesi

Aziz Francis Kilisesi, Kaptol Meydanı’nın kuzey-batı tarafında, meydanın kuzeye giden bir caddeye daraldığı yerde bulunmaktadır.

Bu büyük kilisenin 13. yüzyılda inşa edilmiş olmasına rağmen, Fransiskanların daha önce bu bölgede yaşadıkları düşünülmektedir.

Orta Avrupa’nın en kaliteli Fransisken sakral binalarından biri olarak kabul edilmektedir ve Gotik tarza sahiptir. Çapraz kemerli bir tavana sahiptir.

St.Frances Şapeli, St.Frances’in ömrünü gösteren boyalı kartonlarla ve plastik olarak ifade edilen bitki motifleri ve meleklerle süslenmiştir. Tuhaflık unsurları ile birlikte alçı bezemelerinin erken barok çevrimi 1683 yılına aittir. Kilise ve manastır, 1880 depreminden sonra, bina orijinal Gotik tarzında tamamen yenilenmiştir. Daha sonra kiliseye yeni bir yüksek çan kulesi eklenmiştir. Yeniden yapılanma sırasında, kilisenin Kaptol tarafına bir Çarmıha Gerilmiş İsa Şapeli inşa edilmiştir.

1936’da günümüzün Komedija Tiyatrosu adı verilen Fransiskanlar Holü’nün inşası manastırın güney tarafında, Kaptol ve Opatovina arasında başlamıştır. Kilisenin ana neo-gotik sunağı, Celestin Medoviç’in eseri olan St.Francis adlı resmi içermektedir. Apsis’teki vitray pencereler, St.Francis Çiçekleri’nden esinlenilen motiflerle ressam Ivo Dulcic’in (1960) eseridir.

STROSSMAYER GEZİNTİ BÖLGESİ

Strossmayer Gezinti Bölgesi Tam Lostrack Önünde
Zagreb Manzarası
Gezinti bölgesinde Küçük Bir Mola Verilebilir

Strossmayer gezinti bölgesinde, Zagreb’in muhteşem manzarasının tadını çıkaracak ve barışı ve sevgiyi yeniden keşfedeceksiniz.

Zagreb’in ortaçağ savunma duvarlarının kalıntıları boyunca uzanan bu yer Muhteşem Zagreb manzarası ile ün kazanmıştır. Lotrščak Kulesi’nin hemen altından başlamaktadır. Öğlenleri Grič Cannon top atışları icra edilmektedir.

Yürürken sonsuza dek Zagreb’e bakan bir bankta oturan bir Hırvat şair Anton Gustav Matoš’a’da rastlayacaksınız.

Strossmayer mesire kestane ağaçları ile dolu, güzel yemyeşil bir bölgedir. Bu nedenle sıcak yaz gecelerinde harika bir serinlik sağlamaktadır.

HEDİYELİK EŞYA

Zagreb Doğal Balları ile ünlü

Zagreb’de özellikle Ana meydan ve Tkalciceva Caddesi çevresinde, Çok sayıda hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve Seyyar hediyelik eşya satıcıları bulunmaktadır. Hırvatistan’ın ünlü çiçek ballarından alabilirsiniz.

Magnetler 10 Kuna ( 8.5 TL) arası kalitesine göre değişmektedir.

ZAGREB GECE HAYATI

Zagreb Hafta Sonları Çok Canlı Bir Şehir

Zagreb oldukça canlı sayılabilecek bir gece hayatına sahiptir. Özellikle hafta sonları eğlence sabahlara kadar devam etmektedir. Zagreb’de eğlence merkezleri Tkalciceva Caddesi çevresinde toplanmıştır. Çok sayıda gece kulubü, Bar, Kafe ve Pub’lar bu bölgelerde bulunmaktadır. Zagreb’de ortalama Club giriş ücretleri 50 HRK (41 TL)’dir. Ayrıca Kulüplerinden birçoğunda sıkı kıyafet kontrolleri yapılmaktadır. Erkekler için gömlek, Pantolon ve Çok spor olmayan ayakkabılar ile girişlere müsaade edilmektedir. Tişört, Şort, Terlik vb. İle girişlere müsaade edilmemektedir. Ayrıca Kulüp girişlerinde bazen çok uzun sıralar olabilmektedir.

ZAGREB ÖNEMLİ GECE KULUPLERİ

DEPO CLUB

Depo Klub Daha Çok Gençler Tarafından Tercih Ediliyor

Çok büyük olmasada Zagreb halkının hafta sonları yoğun ilgi gösterdikleri klubların başında gelmektedir. Çoğu Cuma ve Cumartesi günleri sabah saat 6’ya kadar Ağırlıklı olarak tekno müzikler çalmaktadır.

Adres: Radnička 27

Websitesi: http://www.depoklub.com/kontakt/

BOOGALOO CLUB

Bazı Akşamlarda Canlı Konserler Düzenlenmekte

Tren istasyonunun güneyinden 15 dakikalık yürüme mesafesindeki Boogaloo, 1980’lerin ortalarında Laibach ve Einstürzende Neubauten tarafından yapılan, seminal gösteriler sahnesi bulunan eski bir sinema ve kültür merkezinde açılmış canlı bir mekandır. Çeşitli retro parti programları, ev veya tekno DJ’leri ve canlı uluslararası Metal Müzik gecelerine ev sahipliği yapmaktadır.

Pazartesi’den Perşembe’ye 9.00-16.00, Cuma ve Cumartesi günleri ise 23.00-07:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Adres: Vukuvora 68

Ayrıntılı bilgi ve Online rezervasyon için https://www.yaltaclub.com web sitesini inceleyebilirsiniz.

TABOO CLUB

Eğlence için İdeal Bir Klub

Taboo Club, Oldukça güzel bir ambiansı olan Zagreb’in en ünlü mekanlarından birisidir. Hotel Esplanade ve tren istasyonuna komşu olan, şehrin ortasında yer alan bu mekan size Kusursuz ses sistemleri ve göz kamaştırıcı ışık gösterileri ile sınırsız bir eğlenceyi vaad etmektedir. Sadece Cuma ve Cumartesi geceleri açık olan bu yer sabaha kadar açıktır.

Adresi: Grgura Ninskog 2

THE GARDEN BREVERY

Zagreb’de Bar Tarzı Sevenler için Hoş Bir Mekan

Eğer çok gürültülü yerlerden ve Klublardan hoşlanmıyorsanız burası tam size göre, Zagreb’in sanayi merkezinin doğusundaki eski bir kırmızı tuğla fabrikasında bulunan The Garden, hip-hop efsanelerini ve uluslararası DJ’lerin her hafta sonu sahne aldığı hoş bir mekan.

Adresi: Slavonska avenija 22f

Önemli etkinlikler dışında Gece 02:00’a kadar açık.

ZAGREB MUTFAĞI

Zagreb, Balkan kültürünün etkisi ile çok sayıda lezzetli yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Hırvatistan’ın yerel tadlarını bulabileceğiniz çok sayıda restorant bulunmaktadır.

1. SIR I VRHNJE

Bir Çeşit Ekşi Peynir

Süzme Peynir ve Ekşi Kremanın karışımı ile yapılan bir çeşit yöresel lezzet olan bu peyniri tatmak için tek yapmanız gereken; İki malzemeyi karıştırmak, biraz sarımsak, tuz ve öğütülmüş tatlı kırmızı biber eklemek ve yemektir.

Zagreb yakınlarındaki bir Hırvat bölgesi olan Zagorje İlçesinden Janko adında bir çiftçi ile ilgili gerçekten eğlenceli ve popüler bir şarkı vardır. Şarkı acele edip Zagreb’e giden bir köylünün trene binmesini ve şehre gitmesi gerektiğini anlatmakta ve tesadüf eseri bu lezzeti nasıl bulduğunu anlatmaktadır.

Bu peyniri şehir merkezinde bulunan halk pazarları ve marketlerden temin edebilirsiniz.

2. ŠTRUKLI

Biraz Su Böreğini Andırmakta

Süzme peynir ve Ekşi krema ile doldurulmuş hamur İle yapılan bu yöresel lezzet bir nevi krep gibi gözüksede tadındaki ekşilik ile sizde farklı hisler bırakmakta.

Süzme peynir ve ekşi kremadan bahsetmişken, bu iki bileşenin bir karışımı da diğer yemeklerin temeli olarak işlev görmektedir. Štrukli onlardan biridir ve Süzme peynir ve ekşi krema ile doldurulmuş özel bir hamur türüdür. Genelde Hırvatların evde hazırlamayıp dışarıda tüketmeyi tercih ettiği Štrukli’nin tatlı ve tuzlu olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Fakat Pek çok restoran bunu tatlı olarak sunmaktadır bunlardan en meşhuru “La Struk” adında şirin bir yerdir. Burada štrukli’den başka bir şey bulunmamaktadır.

Adres: Skalinska ul. 5 10000, Zagreb

Telefon:+385 1 4837 701

Çalışma Saatleri: Haftanın 7 Günü, 11:00-22:00

3. CUSPAJZ

Bizim Yemekleri Andırıyor

Cuspajz; Bizdeki gibi et ve sebzelerin karışımı ile hazırladığımız bir çeşit güveç içinde pişirilen ve hırvat mutfağının en önemli yemekleri arasında bulunan bir çeşit et yemeğidir. Genelde Domuz ve Sığır eti ile pişirilen bu yemek Zagreb’de denenmesi gereken önemli bir lezzettir.

4. KNEDLI

Patates içerisine Çeşitli Meyveler Konarak Pişiriliyor

Tatlı patates içerisine erik veya kayısı konarak hazırlanan şekerli hamur tatlılarıdır. Bunu tadabileceğiniz restoran sayısı oldukça azdır ve bulunması nispeten zordur. Çünkü genellikle evde hazırlanırlanan bir tatlıdır. Knedli’nin yapması oldukça kolaydır ve bu bir Tatlı olmasına rağmen insanlar bunu bazen öğle yemeklerinde tüketmektedir.

ZAGREB’E NASIL GELİNİR?

Zagreb’e THY’nin İstanbul’dan hergün Seferleri Var

Zagreb’e Türk Hava Yolları havayollarının direk uçuşları ile yaklaşık 2 Saat’te gelinebileceği gibi Ayrıca Slovenya’nın Başkenti Ljubljana’dan Otobüs ile de buraya yaklaşık 2 saatte gelinebilmesi de mümkündür. Ljubljana-Zagreb arası yaklaşık 144 km’dir. Otobüs Biletleri tek yön 9 Euro’dan başlamaktadır.

ZAGREB’DE KAÇ GÜN KALINMALI?

Zagreb için 2 Tam Gün Yeterli

Zagreb’de ziyaret edilebilecek yerler için 2 tam gün ayırmanız yeterli olacaktır. Gece hayatıylada ünlü bu Başkent için Benim tavsiyem ise Cuma günü gelip Pazar günü dönülmesi yönündedir.

ZAGREB GELMEYE DEĞER Mİ?

Zagreb’e en azından 2 günlük bir plan yapılıp gelinebilir ve her yönüyle bu güzel başkenti görmeye değerdir. Özellikle Eski ve modern mimarinin örnekleri aynı anda sizlere sunulmaktadır.

Zagreb’den sevgilerle, bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere.

TÜM YAZILARIM İÇİN;

INSTAGRAM : gezginsailor

INSTAGRAM : enuygunucakbileti

TWITTER : @gezginsailor

FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor

FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/

YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber

Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/257516427977291

Aşağıda link ile Facebook TUR FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/781377202000619

 

 

Reklam

Yayınlayan

gezginsailor

2017 Senesinde yaklaşık 20 yıllık Denizcilik hayatıma nokta koyup Emekli oldum, Bu süre zarfında Çok sayıda ülke görme şansım oldu, Bununla sınırlı kalmak yerine kendime daha farklı ufuklar açmak için fırsat buldukça yeni yerler keşfetmeye devam ediyorum ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum... Sınırlarınızı değil hep Bir adım ötesini hayal edin... SOSYAL MEDYA HESAPLARIM INSTAGRAM : gezginsailor TWITTER : @gezginsailor FACEBOOK : www.facebook.com/gezginsailor Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz... 
https://m.facebook.com/groups/257516427977291


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s