SOFYA – BULGARİSTAN

SOFYA HAKKINDA

Aleksandr Nevski Katedrali

Sofya Bulgaristan’ın başkenti aynı zamandada en büyük şehridir. Yaklaşık 1,3 milyon nüfusa sahiptir. Balkan yarımadasının merkezinde Bulgaristan’ın batısındaki Sofya Havzasında yer almaktadır. İstanbul-Sofya arası mesafe ise yaklaşık 551 Km’dir.

Daha önce ziyaret etme şansı bulamadığım Bu güzel başkente artık bir hafta sonu ayırmanın vaktinin geldiğine inanarak yola koyuluyorum. İstanbul’dan Sofya’ya gelebilmeniz için Tarifeli uçak seferlerini yada Otobüs yolculuklarını tercih etmeniz gerekiyor ki ben bulmuş olduğum güzel bir kampanya neticesinde Otobüs bileti Fiyatına gidiş-dönüş uçak biletlerimi alıyor ve akşam saatlerinde yola koyuluyorum. Yolculuğum Atatürk Havalimanından yaklaşık 45 dk. sürüyor…

Aziz George Kilisesi

Sofya tarihine şöyle kısaca göz atmamız gerekirse; tarihi eski çağlara uzanan bu başkent’te 7 ve 8. yüzyıllarda, bugünkü merkezin bulunduğu yerde Serdi (Sardi) adında bir Trak kabilesi yaşamıştır. Balkan yarımadasında art arda zaferler kazanan Roma İmparatorluğu Traklar’ın bağımsızlığına son vermiş. Hakimiyetleri altına aldıkları yerlerde idarî ve askeri düzen oturtmaya özen göstermişlerdir ve bu şehre Serdika adını vermişlerdir. Böylece Serdiler’in şehri anlamına gelen Serdika, önemli ticarî ve idarî bir merkez olmuştur.

Doğu Roma İmparatorluğunun kavşak şehri olması itibarıyla Serdika, hep akınlara ve saldırılara maruz kalmıştır. Bu akınlar esnasında şehre büyük ölçüde zarar verilmiştir. Şehir bir daha eski büyüklüğünü elde edememiş, yalnız kale ve bugün başkentin de adı olan Aya Sofya Kilisesi çeşitli tamiratlar görerek ayakta kalabilmiştir.

VI. YY’da Kral Justinianus zamanında, Serdika tekrar Doğu Roma İmparatorluğunun önemli bir şehri haline gelmiştir. Bundan hemen sonra şehir, Balkan yarımadasına hücum eden Slavların akınlarına maruz kalmış ve tamamıyla Slavlaşmıştır. 9. YY’da Serdika adını bir slav ismi olan Sredets’e bırakmıştır. Bu tarihten itibaren Serdika geniş bir alana yayılmış olan Ortaçağ Bulgar Devleti’nin önemli askerî, siyasî ve kültür merkezi haline gelmiştir. Kent 1018’den 2. Bulgar Devleti’nin kurulduğu 1185’e değin Bizans egemenliği altında kalmıştır.

14. yüzyılda Bulgar Devleti’nin Osmanlı hakimiyeti altına girmesiyle, Sofya da 1382’de Osmanlıların eline geçmiş ve Rumeli beylerbeyi buraya yerleşmiştir. Sredets şehri, 14. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın sonuncu çeyreğine kadar Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kalmıştır. Bu arada 14. yüzyılın sonlarında şehir Sofya ismini almıştır.

Bazı belgelere göre Osmanlılar’ın eline geçtiği yıllarda şehir güzelliğiyle meşhur olup Osmanlı’nın büyük hayranlığını kazanmıştır.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda 4 Ocak 1878’de Rus orduları tarafından Osmanlı egemenliğinden kurtarıldıktan sonra, 3 Nisan 1879 tarihinde Bulgaristan’ın başkenti olarak ilan edilmiştir. O dönemde Sofya, savunma tesisatı kuvvetlendirilmiş, meslek ve ticarî bakımdan iyi gelişmiş, zengin bir şehir olmuştur.

Osmanlı hakimiyetinin sona ermesinden sonra, coğrafi konumundan ve ekonomik gelişmeye elverişli olduğundan dolayı, Bulgaristan’ın başkenti ilan edilen şehrin altyapısının gelişmesine ulusal önem verilmiştir. Şehirde çok sayıda bulunan arkeolojik anıtlar, sanat eserleri ve savunma tesislerı, eski Serdika’nın önemli ve gelişmiş bir merkez olduğunu ispatlamaktadır.

Sofya, II. Dünya Savaşı sırasında, Almanların işgal ettiği kent, 1943 yılının sonlarında ve 1944 yılının ilk zamanlarında Müttefik uçakları tarafından bombalanmıştır. 1944’te Sovyet Kızıl Ordu birlikleri tarafından kurtarılmıştır. Sovyet işgalinin bir sonucu olarak, Nazi Almanyasının müttefiki olan Bulgaristan hükümeti devrilmiştir.

Bulgaristan’da 1946 yılında bir Halk Cumhuriyeti kurulmuştur. Bulgaristan Cumhuriyeti’nde kentin görünümünde önemli değişiklikler olmuştur. Sofya’nın nüfusu ülkenin diğer kesimlerinden aldığı göçler nedeniyle artmıştır. Tüm yeni yerleşim alanları Druzhba, Mladost ve Lyulin gibi kentin eteklerinde inşa edilmiştir.

Avrupa Birliğinin en fakir ülkelerinden birisi olan Bulgaristan, Son yıllarda ekonomik anlamda gelişme göstermeye başlamıştır.

VİZE

Bulgaristan veya Schengen Vizesi Gerekmekte.

Bulgaristan TC vatandaşı Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahiplerinden vize istemektedir, Yeşil, Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahibi TC vatandaşları ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilmektedir, Bulgaristan AB üyesidir. Fakat Schengen üyesi bir ülke değildir. Bu nedenle Bulgaristan vizesi ile sadece Bulgaristan’a ve diğer Schengen üyesi olmayan AB ülkelerine seyahat edebilmeniz mümkündür (Hırvatistan ve Romanya). Geçerli bir Schengen vizeniz olması durumunda Bulgaristan’da vize süreniz kadar giriş yapabilme ve kalma hakkınız bulunmaktadır.

Bulgaristan Vizesi hakkında ayrıntılı bilgi ve Almanya vize başvuru formu için http://www.vfsglobal.com/bulgaria/turkey/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ŞAHSİ ARAÇ İLE ULAŞIM

Sofya’ya şahsi aracınızla gelmeyi planlıyorsanız öncelikle yeni tip ehliyetinizin olması gerektiğini size hatırlatmak istiyorum. Yeni tip ehliyetlerinizle AB sınırlarına ilk giriş anından itibaren 6 ay boyunca araç kullanabilme hakkınız bulunmaktadır.( Eski tip ehliyeti olanların Sınır kapılarında bulunan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Bürolarından ücreti karşılığında Uluslararası geçerliliği bulunan Beynelmilel Uluslarası geçerli Sürücü sertifikası alması gerekmektedir).

Uluslararası Ehliyet Sertifikası

Beynelmilel Sertifikası alımı ve ücretleri için http://www.turing.org.tr/uluslararasi-surucu-belgesi/ web sitesini inceleyebilirsiniz.

Yeşil Sigorta Belgesi

Buna ilave olarak ayrıca Sınır kapılarından araçlarınız için “Yeşil Sigorta” yaptırmanız gerekmektedir. Yeşil Sigorta (Yeşil Kart Sertifikası), Türk Hükümeti’nin de imzaladığı 1959 tarihli Strasbourg Anlaşması çerçevesinde, yeşil kart sistemi dahilindeki ülkelere, Mali Mesuliyet Poliçesinin uluslararası uzantısı şeklinde, kaza mahalli ilke mevzuatı ve limitleri dahilinde teminat veren, uluslararası, yeşil renkli ve tek formatla düzenlenen bir belgedir.

Poliçenizin düzenlenebilmesi için Taşıt Ruhsatı ve geçerli Türk Trafik Sigortası fotokopilerinin ibraz edilmesi yeterlidir.

Yeşil Sigorta ile ilgili ayrıntılı bilgi ve ücretler için http://www.turing.org.tr/uluslararasi-sigorta-yesilkart/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir diğer husus ise eğer aracınızın geçerli bir kaskosu varsa bunu yurtdışına açtırmanız gerektiğidir. Ayrıca Türkiye’de geçerli trafik sigortanızın Yurtdışında bulunacağınız süre içerisinde geçerli olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Yurt dışına çıkmak istediğiniz araç size ait değilse araç sahibinden noter tasdikli bir onay belgesi almanız gerekmektedir.

Araç Avadanlıkları Tam Olmalı!

Yolculuğa çıkmadan önce araçlarınızın tüm bakımlarının eksiksiz olmasına, Yedek Lastiklerinizin bulunmasına, Sağlık çantanızın eksiksiz olmasına, yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında, Trafik ışıklarına, Yayalara, Hız limitlerine ve Park yerlerine dikkat etmeniz sizin ve sevdiklerinizin adına oldukça önemli olacaktır.

HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM

Sofya Havalimanı

Sofya havalimanı şehir merkezinden 33 km uzaklıkta yer almaktadır ve Terminal 1 ve Terminal 2 olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her iki terminal arasında ücretsiz olarak ring servisler düzenlenmektedir.

METRO

M1 Hattı Kullanılmalı

1 Numaralı metro hattını kullanarak, Sofya Havaalanından şehir merkezine gitmeniz mümkündür. Şehir merkezinde bulunan- “Druzhba” ve “Mladost”, istasyonlarına bu hat ile ulaşabilirsiniz.

Sofya Havalimanı’ndan şehir merkezine yolculuk süresi yaklaşık 18 dakika sürmektedir.

Serdika Metro İstasyonu’ndaki Hat 1’den Hat 2’ye aktarma yaptığınızda yarım saatten daha kısa bir sürede havaalanından Sofya Merkez Otobüs ve Tren İstasyonlarına gidebilirsiniz.

Sofya’dan demiryolu bağlantısı ile Karlovo veya Plovdiv şehirlerine gitmek için Havalimanından iki durak uzaklıktaki Iskarsko Shosse istasyonunda inebilirsiniz.

Şehirlerarası Tren saatleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve bilet alabilmek için http://razpisanie.bdz.bg/site/search.jsp web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sofya metro haritası için https://www.metrosofia.com/images/sofia-metro-lines-2016-july.png bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Sofya metrosu genel olarak haftanın 7 günü 05:30-23:59 saatleri arasında hizmet vermektedir. Sofya metrosu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve çalışma saatleri için https://www.metrosofia.com/en/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Metro Bileti 1.60 Leva

Metro bilet ücretleri tek yön 1.60 BGN (4.95 TL)’dir. Ayrıca biletlerinizi 10 kullanımlık, 24 saatlik ve 72 saatlik alabilmeniz mümkündür.

Bilet almak için havalimanı çıkışındaki bilet makinelerini veya Bilet gişelerini kullanabilirsiniz. Makineler Bulgar Levası (BGN) ve Kredi kartı kabul etmektedir.

OTOBÜS

84 VE 184 NO’LU OTOBÜS HATLARI

84 ve 184 No’lu otobüsleri kullanarak şehir merkezine (General Gurko Caddesine) Sofya Havalimanı Terminal 2 ve Temrinal 1’den ulaşabilmeniz mümkündür. Otobüsler Christopher Columbus Bulvarı. – Tsarigradsko Shose Bulvarı ve General Gurko Caddesinden geçmektedir.

Şehir merkezinden de havalimanına ulaşabilmek için aynı rotayı kullanabilirsiniz.

Her iki otobüs güzergahı da tüm gün hizmet vermektedir. 84 ve 184 otobüs güzergahlarının ilk duraklarından son duraklarına yolculuk süresi yaklaşık 35-45 dakika sürmektedir.

Otobüs saat ve hatları ile ayrıntılı bilgi için https://www.sofiatraffic.bg/en/transport/schedules websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sofya’da belirli aralıklarla bilet kontrolleri yapılmaktadır. Biletsiz yada Biletinizin gideceğiniz Zone (Bölge) dışında olması nedeniyle ödeyeceğiniz ceza 40 BGN (123.5 TL)’dir.

TAKSİ

Havalimanı Resmi Taksi Şirketi OK Taksi

Havalimanı şehir merkezi arası Taksi ücretleri ise 14-15 BGN civarındadır. Havalimanından şehir merkezine gitmek için havalimanının resmi ve denetimli taksi şirketi olan OK Taksi’yi kullanabilirsiniz… Terminal 1 ve 2 binasında bulunan ofislerden gideceğiniz mesafe ücretini ödeyip bir fiş aldığınızda havalimanı çıkışında bulunan sıradaki taksiye fişinizi verip yolculuk yapabilmeniz mümkün olacaktır.

OK Taksi Telefon: +35929732121

Resmi web sitesi : https://www.oktaxi.net/en

Bulgaristan’da taksiler ile ilgili maalesef pek hoş şeylerden bahsedilmemektedir. Özellikle turistlerden günün her saati yoğun şikayetler alınmaktadır. Taksi ihtiyacınız olduğunda öncelikle konaklayacağınız yerden taksi istemeniz yararınıza olacaktır.

UBER VE TAXIFY

Sofya’da UBER Uygulaması Kullanılmıyor!

Bulgaristan’da UBER ve TAXIFY uygulaması kullanılmamaktadır.

TAXIME

Taxime Uygulamasını Kullanabilirsiniz!

Sofya’da UBER uygulamasına benzeyen TAXIME uygulamasını güvenle kullanabilirsiniz… Ödemelerinizi Kredi kartı yada nakit olarak yapabilirsiniz… Aşağıdaki Link ile kayıt yaptırdığınızda ilk yolculuğunuzda 2 Leva indirim alabilirsiniz…

https://taxime.to/invite/bilal185

KONAKLAMA

Konaklama için Çok Sayıda Alternatif Mevcut!

Konaklama için merkezi konuma yakın birçok otel ve hostel bulunmaktadır. Sofya’da konaklama için Vitosha caddesi ve civarı merkezi konum açısından güzeldir. Hostellerin gecelik fiyatları ise 45-100 TL arasında değişmektedir. Sofya’da otel fiyatları özellikle yaz aylarında biraz yüksektir.

Hostel Mostel Konaklama için İyi Bir Alternatif!

Hostel’de kalmayı düşünürseniz benimde oradayken konaklamış olduğum Hostel&Mostel’i tercih edebilirsiniz… Şehir merkezi Vitosha caddesine 10 dk’lık bir yürüme mesafesinde bulunan bu hostelde ayrıca ücretsiz kahvaltı, Akşam yemeği, Çay ve Kahve’de bulunmaktadır.

Otel seçimleriniz için hhttps://www.hotels-scanner.com web sitesi üzerinden inceleme ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

Sizde Booking sitesi üzerinden ” AA89C915″ kodunu kullanarak %10 indirmli olarak Otel rezervasyonu yapabilirsiniz.

İsterseniz Airbnb sitesi üzerinden 250 TL üstü konaklamalarının için 130 TL indirim alabilirsiniz, Yeni üyelere özel bu kampanyaya katılmak için https://abnb.me/e/I6Ezh3LwEO linki üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.

BULGARİSTAN PARA BİRİMİ

Bulgaristan Para Birimi Leva (BGN)

Bulgaristan her ne kadar AB üyesi bir ülke olsada hali hazırda Euro kullanımına geçmeyip kendi para birimi olan Leva (BGN)’yi kullanmaktadır.

Bulgaristan’ın Euro para birimine geçişi için öngörülen yıl 2022’dir.

Ülkenin ulusal Para birimi

LEVA (BGN)’dir.

1 BGN = 3.10 TL ( GÜNCEL KUR )

TELEFON / SİM KART

A1 Operatörüne Ait Sim kart, 10 Gün Geçerli

Öncelikle Turkcell günlük (24,90 TL), Vodafone (24,90 TL) ve Türk Telekom (24,90 TL ) hatlarının burada bulunan operatörlerle anlaşması olduğundan kendi hattınızı Günlük ücretleri karşılığında kullanabilirsiniz.

Sim kart almak isterseniz şehir merkezinde bulunan tüm telefoncularda A1 Bulgaria, Telanor, Vivacom, Maxtelecom (4G destekli) ve Bulsatcom (4G destekli) şebekeleri için ortalama fiyat 10 gün geçerli 6 GB’lik sim kart 10 BGN (31 TL)’dir. Ben 10 gün geçerli A1 operatörünü tercih ettim. İçinde 6 GB İnterneti olan bu sim kartın ücreti ise 10 BGN (31 TL)’dir. Ortalama tüm operatör fiyatları aynıdır. Daha düşük yada daha yüksek paketlerde mevcut olup sim kart alacağınız yerden Pasaportunuzla aktivasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Sim kart fiyatları ve Tarifeler ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Bulgaria web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sofya’da bir çok yerde WİFİ (Kablosuz Bağlantı) bulunmaktadır.

MARKET – ALIŞVERİŞ

Çok Sayıda Süpermarket Bulunmakta!

Çok sayıda Süpermarketin bulunduğu Sofya’da LIDL, Fantastico ve T-Market en uygun olanlarıdır.

KREDİ KARTI

Kredi Kartı Hemen Heryerde Geçmekte!

Hemen heryerde kredi kartı geçerlidir. Her ihtimale karşı önceden sormakta yarar vardır.

HALK VE RESMİ DİL

Sofya’da Çok Sayıda Türk Yaşamakta!

Bulgaristan’ın resmi Dil’i Bulgarca olup benzerliğinden dolayı rusça bilen insanlarında bulgarlarla anlaşabildiği bilinmektedir. Çok sayıda Türk’ün yaşadığı Sofya’da İnsanlar ilk bakışta soğuk görünselerde genel itibari ile yardımseverdir. İngilizce konuşma oranı özellikle gençler içinde bir hayli fazladır. Orta ve Üst yaş grubu pek ingilizce bilmemektedir.

DÖVİZ / PARA BOZDURMA

Sofya’da Çok Sayıda Döviz Bürosu Bulunmakta!!

1 Leva (BGN) : 3,10 TL, Döviz bozdurmak içim Vitosha caddesi civarındaki döviz bürolarını yada bankaları tercih edebilirsiniz. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde Döviz bürolarından Bulgar Levası (BGN) bulabilmeniz mümkündür. Sofya’da bazı döviz büroları Türk Lirasıda bozmaktadır. Fakat döviz bürolarındaki komisyon durumlarına dikkat etmeniz ve para bozdurmadan önce mutlaka sormanız gerekmektedir.

SAĞLIK

Sofya’da Sağlık Hizmetleri Orta Düzeyde!

Bulgaristan’da sağlık koşulları orta düzeyde olmakla beraber AB’nin desteklediği yatırımlar ile sağlık hizmet alanı daha da gelişmektedir.

Acil sağlık hizmet hattı numarası bizdeki gibi 112’dir. Kendi sağlığınız açısından Hepatit A, Hepatit B ve Kuduz aşılarını yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre Bulgaristan’da 48.308 yatak kapasiteli 342 Hastane, 986 yatak kapasiteli 1.886 Poliklinik ve 3.132 yataklı 145 Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Sofya’da bir Japon yatırımcı tarafından kurulan TOKUDA özel hastanesi ile yeniden yapılandırılan Lozenetz Hastanesi, Askeri Hastane’de yabancı dil bilen doktorlara muayene ve tedavi olunabilmektedir. Pirogov Acil Yardım Hastanesi her koşulda hasta kabul etmektedir. Sofya’da özel hastanelerin dışındaki hastanelerin genel durumu iyi değildir.

Hangi ülkeye giderseniz gidin mutlaka Seyahat sağlık sigortası yaptırın! Yurtdışında tedavi masrafları oldukça yüksektir.

Bu aşılar ile ilgili ayrıntılı bilgi ve tedavi olabileceğiniz hastane listesi için http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/DEU web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İÇME SUYU

Sofya’da Musluklardan Su İçilebilmekte!

Ülkenin genelinde musluk suyu içilebilmekte olup, doğal kaynak suları da geniş ürün yelpazesiyle mevcuttur. Şehir şebeke suyunun temiz olduğu söylenmekle birlikte, ambalajlı su tercih edilebilmektedir. Marketlerden ve su dağıtım firmalarından damacanayla su temin etme imkanı da bulunmaktadır.

GÜVENLİK

Özellikle Toplu Taşıma Araçlarında Dikkatli Olunmalı!

Bulgaristan her ne kadar dünyanın en güvenli 26. Ülkeside olsa ülkede özellikle Issız bölgelerde ve toplu taşıma araçlarında bazı hırsızlık/Gasp vakalarına az da olsa rastlanabilmektedir. Hemen her önemli noktada polis bulunmaktadır, ayrıca Şehrin hemen her yerinde güvenlik kameralarını görebilmeniz mümkündür. Akşam saatlerinde özellikle ıssız bölgelerde dolaşılmaması tavsiye edilmektedir.

ARAÇ KİRALAMA

Her Bütçeye Göre Araç Kiralanabilir!

Sofya’ya gelip araç kiralamayı düşünürseniz şehir merkezlerinde bulunan çok sayıda kiralama şirketlerini düşünebilir yada gelmeden online olarak araç kiralayıp havalimanından teslim alabilirsiniz… Şehirde toplu taşıma ağı oldukça gelişmiştir. Ayrıca Sofya’da Park yeri bulmakta büyük sorun teşkil etmektedir. Özellikle yaz aylarında Trafik çok yoğun olabilmektedir. Benim tavsiyem şehirde bulunan toplu taşıma sistemlerini kullanmanız yönünde olacaktır. Benzin 1 Lt 1.94 BGN (6 TL) civarındadır.

HAVA DURUMU

Kışları Soğuk ve Yağışlı, Yazları Ilık ve Serin Geçmekte!

Karasal iklim mevcuttur, Yazları sıcak, Kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Akşamları bazen serin olabilmektedir. Bunu bilerek gelmenizi tavsiye ederim…

SOFYA’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Sofya’da görülmesi gereken birçok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır ve bunların bir çoğu birbirine yakın mesafede bulunmaktadır. Görülmesi gereken en önemli yerler ise şunlardır;

ALEXANDER NEVSKI KATEDRALİ

Aleksandr Nevski Katedrali
Aleksandr Nevski Katedrali

Aleksandr Nevski Katedrali Sofya’nın merkezinde bulunan bir Bulgar Ortodoks katedralidir. Neo – Bizans mimarisinde inşa edilen katedral Bulgaristan Patriği’ne de ev sahipliği yapmaktadır ve kentin simgelerinden olduğu kadar dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biridir.

Aleksandr Nevski Katedrali 3170 metrekarelik bir alanı kaplar ve aynı anda yaklaşık 10.000 kişiyi içine alabilmektedir. Belgrad’daki Aziz Sava Katedrali’nden sonra Balkanlar’daki ikinci büyük katedraldir.

SOFYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Sofya Arkeoloji Müzesi
Sofya Arkeoloji Müzesi
Sofya Arkeoloji Müzesi

1982 yılına kadar Koca Mustafa Paşa Camiisi olarak bilinen bu tarihi yapı daha sonra Bulgar Arkeoloji müzesi olarak hizmet vermektedir. Bu caminin inşası Vezir Mahmut döneminde 1451 yılında başlanmış ancak paşanın ölümünden 20 yıl sonra 1494 yılında bitirilebilmiştir.

Camii yapısı içerinde Medrese, Su Sarnıcı ve Çeşme bulunmaktadır. Caminin bulunduğu mahalleye halk arasında Büyük Camii mahallesi denilmekteydi.

Osmanlı Rus Savaşı 1877-1878 yıllarında Camii hastaneye dönüştürülmüştür. Daha sonraki yıllarda ise camii kütüphaneye dönüştürülmüştür.

Müze giriş ücreti Yetişkinler için 10 BGN (31 TL) olup, Pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Müze ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://naim.bg/en/content/category/300/80/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

SOFYA TARİH MÜZESİ

Sofya Tarih Müzesi
Sofya Tarih Müzesi
Sofya Tarih Müzesi

Sofya’daki Ulusal Tarih Müzesi Bulgaristan’ın en büyük müzesidir. 5 Mayıs 1973’te açılmıştır. 2 Mart 1984’te Adalet Divanı’nın binasında Bulgar devletinin 13. yüzyılın anısına yeni bir temsil sergisi açılmıştır.

Müze 2000 yılında Boyana’daki diktatörün ve son komünist lider Todor Zhivkov’un eski ilk ikametgahına taşınmıştır. Hali hazırda arkeoloji, güzel sanatlar, tarih ve etnografya ile bağlantılı 650.000’den fazla kalıcı eser bu müzede sergilenmektedir.

Müzede bir vestiyer, kafe, kütüphane ve hediyelik eşya dükkanı da bulunmaktadır. Koleksiyonlarında tarih öncesi çağlardan günümüze kadar bulunan eserler sergilenmektedir.

Müze giriş ücreti Yetişkinler için 10 BGN (31 TL) olup, Pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 10:00-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Her Ayın son pazartesi günü müze girişi ücretsizdir.

İsterseniz 20 BGN ( 62 TL) ödeyerek 1 yıl geçerli 8 Giriş hakkı bulunan Müze Kart veya 10 BGN (31 TL) ödeyerek 1 yıl geçerli ve 4 Giriş hakkı bulunan müze kart satın alıp Sofya’da bulunan Tüm müzeleri bu kart ile gezebilirsiniz. Müze kartlarınızı herhangi bir müzenin gişesinden temin edebilirsiniz. Bu kart ile aynı zamanda 3 gün boyunca toplu taşımalardanda ücretsiz olarak yararlanmanız mümkündür.

Müze ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://historymuseum.org/mobile/en/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Buraya 63 veya 111 numaralı otobüsler ile, yada 2 Numaralı Troleybüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adresi: 1618 Sofia, Vitoshko lale 16 Str.

BOYANA KİLİSESİ

Boyana Kilisesi
Boyana Kilisesi
Boyana Kilisesi

Sofya’ya 8 km. Uzaklıktaki bu kilise 1979’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Farklı dönemlerde inşa edilmiş üç ayrı yapıdan oluşan kilisenin en önemli özelliği, iç duvarlarındaki fresklerdir. Duvarlara işlenmiş 80 sahnede 240 insan figürü yer almaktadır. Bu freskler, 14. ve 16. yüzyıllarda Sırbistan, Rusya ve Athos Dağı’ndaki manastırlarda yaygın kullanılmaya başlanan dini duvar resimlerinin kaynağı kabul edilmektedir.

Kilise, üç aşamada inşa edilmiştir: doğu kanadı 10.yüzyıl sonu-11. yüzyıl başında; ona bitişik olan, dışı seramik kaplı iki katlı kilise yapısı 13. yüzyıl ortasında ve kilisenin batıya doğru genişletilmesi ile oluşan üçüncü kısım 19. yüzyıl ortasında inşa edilmiştir.

Boyana Kilisesi’nin ilk yapısı 10. yüzyıl sonu 11. yüzyıl başında Aziz Nikola’ya adanmış tek apsisli küçük bir şapel olarak inşa edilmiştir. İkini Bulgar İmparatorluğu’nda Sredets (Sofya) sebastokratörü olan Kaloyan ve eşi Desislava’nn emri ile ilk kilisenin batı duvarına iki katlı yeni bir kilise inşa edilmiş ve Dış cephesi seramiklerle süslenmiştir. Aile mezarının yer aldığı alt kattan eski kiliseye geçiş yapılabilmekte, üst katta aile şapeli yer almaktaydı. 1259 yılında Kilise yenilenmiştir. Yeni kilisenin iç duvarları bir grup sanatçı tarafından fresklerle süslenmiştir.

19. yüzyılda yerli halkın bağışlarıyla üçüncü kısım inşa edilmiş ve 1912 yılında Avusturyalı restorasyon uzmanı Jozef Bala, Bulgar Kralı Ferdinand’ın eşi Kraliçe Eleonora’nın siparişi üzerine birkaç önemli düzenleme yapmıştır.

1917 yılında ise kilisenin etrafında bir park oluşturulmuştur.

1976-2008 yılları arasında kilise ziyaretçilere kapalı kalmıştır. 1979 yılında UNESCO’nun Mısır toplantısında Dünya Kültür Mirası listesine girmiştir. 2011 yılında kilisede duvar fresklerinin 750. yılına adanan uluslararası konferans düzenlenmiş ve kiliseye ilgi çok artmıştır.

Sofya merkezinden 64 ve 107 Numaralı otobüsler ile buraya ulaşabilmeniz mümkündür. Adres:3 Boyansko Ezero Str.

Sofia 1616’dır. Kilise her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. (01 Nisan – 31 Ekim arası 09:30-17:30)

Kilise ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.boyanachurch.org/abouten.htm web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

SOFYA SİNAGOGU

Sofya Sinagogu
Sofya Sinagogu

Sofya Sinagogu Güneydoğu Avrupa’daki en büyük sinagog’dur. Bulgaristan’da ikinci, Avrupa’nın ise üçüncü en büyük sinagogudur.

Avusturyalı mimar Friedrich Grünanger’in yaptığı bir projenin ardından Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın başlıca Sefarad Yahudi topluluğunun ihtiyaçları için inşa edilmiş, Viyana’daki eski Mağribi Leopoldstädter Tempel’i andıran ve resmen 9 Eylül 1909’da Bulgaristan’ın Çar Ferdinand I huzurunda açılan bir sinagogdur. Sinagogun inşası için ilk hazırlıklar 1903’e tarihlenirken, inşaatın kendisi 13 Kasım 1905’te başlamıştır. Yeni ve büyük bir sinagogun inşası, Bulgar Yahudi cemaatinin, Lemberg doğumlu Şef Haham Marcus Ehrenpreis ve yerel yönetim altındaki yeniden örgütlenme çabalarının bir parçası olmuştur. Liderleri Ezra Tadjer ve Avram Davidjon Levy’dir. Yeni sinagogun kurulmasından önce, Sofya’nın merkezinde daha eski bir sinagog bulunmaktaydı.

Merkez Pazar Meydanı yakınlarındaki kentin tam merkezinde bulunan bu sinagog Sofya’nın en etkileyici mimari anıtlarından biridir ve aynı anda 1300 ibadetçiyi ağırlayabilmektedir. Sofya Sinagogunun ana avizesi 1,7 ton ağırlığında ve ülkenin en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır.

Mimari tarz, esasen Viyana Ayrılığının unsurları ve cephesinde Venedik mimarisinin bulunduğu Mağribi Canlanma’dır. Ana bina 20 m çapındadır ve 31 m yüksekliğindedir. Sekizgen bir kubbe ile tepesinde. İç mekanlar, Carrara mermeri ve çok renkli Venedik mozaikleri sütunlarının yanı sıra dekoratif ahşap oymacılığı sütunlarıyla zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Binanın tamamı 659 m²dir. Balkanlar’daki en büyük avize burada bulunmaktadır.

8 Mayıs 1992’den bu yana, Sofya Sinagogu ayrıca Bulgaristan’daki Yahudi Toplulukları ve Bulgaristan’daki Yahudi Soykırımı ve Yahudilerin Kurtuluşu’nu içeren Yahudi Müzesi’ni de barındırmaktadır. Ayrıca bir hediyelik eşya dükkanı da işletilmektedir.

Sinagog ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.sofiasynagogue.com/index.php web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ZLATNİTE MOSTOVE (ALTIN KÖPRÜ)

Sofya Altın Köprü

2006 yılında, Morgan Freeman ve John Cusack’in oynadığı The Contract (2006 filmi) filminede ev sahipliği yapmış Zlatnite Mostove Bulgaristan Vitosha Dağının en büyük taş nehridir.

Bu özellik, Vladayska Nehri vadisinde yer almakta olup, 2,2 km genişliğinde ve 150 metreye kadar genişlikte olup, birkaç “tributtary” taş nehirle donatılmıştır. Taş nehir, Boeritsa Chalet bölgesindeki deniz seviyesinden 1800 m yüksekliğinden Zlatnite Mostove sahasında 1410 m yüksekliğe kadar inmektedir. Taş nehrin alt ucunda, Sofya’dan karayoluyla ulaşılabilen popüler bir turistik yer olan Zlatnite Mostove alanı olarak bilinmektedir.

“Altın Köprüler” ismi taş kayalar yüzeyinde yetişen likenlerin altın renginden gelmektedir.

Yerel halk ve Turistler için vazgeçilemez bir doğal parkur olan Zlatnite Mostove yürüyüşü yaklaşık 3 saat sürmektedir.

Bu bölgeye merkezden 61 ve 63 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi ve saatler için https://park-vitosha.org/за-посетителите/транспорт/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ROTUNDA SVETİ GEORGİ KİLİSESİ

Rotunda Sveti George Kilisesi
Rotunda Sveti George Kilisesi
Rotunda Sveti George Kilisesi

Aziz George Kilisesi Sofya’daki en eski bina olarak kabul edilen kırmızı tuğladan inşa edilmiş Sofya şehrinin kalbinde yer alan bir kilisedir.

Dördüncü yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş, kare bir üs üzerine inşa edilmiş silindirik kubbeli bir yapıdır. Binanın asıl amacı halka açık kullanım için olmasına rağmen, bir pagan tapınağının bulunduğu yere inşa edildiğine inanılmaktadır. Bina, merkezi kubbe içindeki 12., 13. ve 14. yüzyıl freskleriyle ünlüdür. En erken 10. yüzyıldan kalma üç fresk tabakası tespit edilmiştir. Kubbenin 2 metre yüksekliğindeki 22 peygamberin muhteşem freskleri göz alıcıdır. Burası Osmanlı döneminde boyanmış ve bir dönem cami olarak kullanılmış bu freskler 20. yüzyılda ortaya çıkarılmış ve restore edilmiştir.

SOFYA AMFİ TİYATROSU

Sofya Amfi Tiyatrosu
Sofya Amfi Tiyatrosu

Serdica Amfi tiyatrosu Sofya’daki Kent merkezinde yer alan antik Roma kenti Ulpia Serdica’da bir amfitiyatro idi. 2004 yılında keşfedilen ve 2005 ve 2006 yıllarında yapılan kazılara dayanan amfitiyatro kalıntıları, modern Sofya’nın merkezinde iki bitişik alanda yer almaktadır. Amfitiyatro, MS 3. yüzyılda, Gotlar tarafından perişan edilen 2. yüzyıldan kalma bir tiyatronun tepesine inşa edilmiştir. Ancak, amfitiyatro bir yüzyıldan daha az bir süre kullanılmaya devam etmiştir ve 5. yüzyılda terk edilmiştir.

Serdica Amfitiyatrosu, Roma İmparatorluğu’nun doğu bölgesindeki en büyüğüdür ve aynı zamanda bugün Bulgaristan’ın en büyükleri arasındadır. Serdica şehir surlarının dışında uzanmakta ve kentin girişinde ilan edilen gladyatörlerle vahşi hayvanlar arasındaki kavgalara ev sahipliği yapmaktaydı.

VİTOSHA CADDESİ

Vitosha Caddesi
Vitosha Caddesi

Vitosha Caddesi

Vitosha Bulvarı, Sofya’nın merkezinde, lüks mağazalar, restoranlar ve barların bol miktarda bulunduğu en meşhur caddedir. St Nedelya Meydanı’ndan Güney Parkı’na kadar uzanır. Birçok üst düzey moda markası Vitosha Bulvarı ve komşu caddelerde satış noktalarına sahiptir: Versace, Escada, Bulgari, D&G, La Perla, Lacoste, Van Laak, Ermenegildo Zegna, Tru Trussardi, Moreschi, Marella, Max Mara, Gianfranco Ferré, Emporio Armani , Tommy Hilfiger, Patron, Baldinini bunlardan bazılarıdır. Bulvarın üzerinde yer alan dikkate değer yapılar arasında: Ulusal Kültür Sarayı, Mahkemeler Sarayı ve Ünlü Bulgar şair Peyo Yavorov’un yaşadığı ve öldüğü evdir.

Bulvar adını Sofya’nın hemen yanındaki dağ olan Vitosha’dan almıştır. Bulgaristan’ın Osmanlı egemenliği sırasında düzeltilmemiş bir cadde olan Vitosha, 1883’te Kurtuluş’tan sonra Vitoshka ulitsa (“Vitosha Sokağı”) adını almıştır. Savaşlar arası dönemde büyük kamu binaları inşa edilmiş ve Vitosha’nın görünümünü tamamen değiştirilmiştir.

2007 Cushman & Wakefield adlı şirketin araştırmasına göre, Vitosha Bulvarı dünyanın en pahalı 22 numaralı ticaret caddesidir.

Mayıs 2007’de, 1930’ların Sofya’nın stilini yeniden kazanması düşünülen bu bulvar yenilenmiştir. Art Nouveau yuvarlak kiosklarının yanı sıra daha fazla yeşil alan, çeşmeler, açık hava barları ve St Nedelya Kilisesi’nde çeşitli dünya başkentlerine ait zamanları gösteren bir saat kulesinin yanı sıra tarihi banklar ve sokak lambaları da eklenmiştir.

HEDİYELİK EŞYA

Çok sayıda Hediyelik Eşya Dükkanları bulunmakta!

Sofya’da özellikle Vitosha Caddesinde, Çok sayıda hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve Seyyar hediyelik eşya satıcıları bulunmaktadır.

Magnetler 4-5 Leva ( 13-16 TL ) arası kalitesine göre değişmektedir.

SOFYA GECE HAYATI

Sofya oldukça canlı sayılabilecek bir gece hayatına sahiptir. Özellikle hafta sonları eğlence sabahlara kadar devam etmektedir. Sofya’de eğlence merkezleri Vitosha Caddesi ve Rakovski Caddesi toplanmıştır. Çok sayıda gece kulubü, Bar, Kafe ve Pub’lar bu bölgelerde bulunmaktadır. Sofya’da ortalama Club giriş ücretleri 10 BGN (31 TL)’dir. Ayrıca Kulüplerinden birçoğunda sıkı kıyafet kontrolleri yapılmaktadır. Erkekler için gömlek, Pantolon ve Çok spor olmayan ayakkabılar ile girişlere müsaade edilmektedir. Tişört, Şort, Terlik vb. İle girişlere müsaade edilmemektedir. Ayrıca Kulüp girişlerinde bazen çok uzun sıralar olabilmektedir.

SOFYA ÖNEMLİ GECE KULUPLERİ

BRILIANTIN CLUB

Sofya’nın en ünlü clublarından Biri Briliantin

Briliantin Club Moskovska Caddesi No:3’de yer almaktadır ve Sofyanın en ünlü gece kulüplerinden birisidir.

Her gün 22.00 ila 05.00 saatleri arasında açık olan bu kulüp küçük olmasına rağmen günün açık olduğu saatlerde oldukça kalabalık bir kitleye hizmet vermektedir.

Kulüp belirli tarihlerde Bulgaristan’ın en ünlü DJ ve sanatçılarını çıkarmaktadır.

Rezervasyon için Tel: +359 889 245 415

YALTA CLUB

Sofya Yalta Club

Yalta Club Tsar Osvoboditel Bulvarı üzerinde yer alan Sofya’nın en eski ve köklü kulüplerinden birisidir.

Pazartesi’den Perşembe’ye 9.00-19.00, Cuma ve Cumartesi günleri ise 23.00-06:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Bu kulüp dünyanın en iyi 100 gece kulubü arasında gösterilmiştir. Kulüp her hafta sonu uluslararası DJ’leri sahneye çıkarmaktadır.

Ayrıntılı bilgi ve Online rezervasyon için https://www.yaltaclub.com web sitesini inceleyebilirsiniz.

SIN CITY CLUB

Sofya Sin City Club

61 Hristo Botev Bulvarı No:61’de bulunan bu gece Kulubü Salı ve Cumartesi günleri 22.30 6.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Balkanlarda bulunan en büyük gece kulübüdür. Özellikle Sofyalı zenginlerin ve Turistlerin ilgi gösterdiği kulüplerin başında gelmektedir. İçerisinde farklı türde müzikler sunan odalar vardır.

SOFYA MUTFAĞI

Sofya’da Her Damak Tadına Hitap eden Lezzetler Mevcut!

Sofya’da türk nüfusunun çok yoğun olması nedeniyle çok sayıda kebapçı ve Türk restoranlarının yanı sıra Bulgaristan’ın yerel tadlarını bulabileceğiniz çok sayıda restorant bulunmaktadır.

Yerel lezzetleri bulabileceğiniz en ünlü restoran Hristo Belchev Caddesi No:18’de yer alan Lyubimoto Restoranttır.

Bir Diğer Ünlü Restoran ise Serdika metro istasyonunun hemen karşısında yer alan Happy Grill’dir. Burada Çeşitli Izgaralar, Yerel Lezzetler, Burgerler ve Aperatifleri bulabilirsiniz.

Denenebilecek yemekler bir çeşit ızgara olan meshana skara ve bir çeşit peynirli salata Shopska’dır. Ayrıca Biber Dolmasıda ünlü yemekler arasındadır.

SOFYA’YA NASIL GELİNİR?

Sofya’ya İstanbul Uçak ile 1 Saat

Sofya’ya Türk Hava Yolları havayollarının direk uçuşları ile yaklaşık 1 saat’te gelinebileceği gibi Ayrıca istanbul’dan Otobüs ile de buraya yaklaşık 10 saatte gelinebilmesi de mümkündür. İstanbul’dan Sofya’ya gelen otobüs firmaları Alpar Turizm, Huntur ve Metro Turizm’dir.

Tren Yolculuğu Yaklaşık 9 saat Sürmekte.

Tren ile Sofya’ya gelmek isterseniz Sofya Ekspresi İle İstanbul’daki Halkalı Garı‘ndan her gün 22.40‘ta kalkan ve 10 durakta durarak ertesi sabah Sofya’ya 08.43’te varan treni kullanabilirsiniz. Dönüş treni ise yine Sofya‘dan 21.00‘da kalkmakta ve sabah 06.49’da Halkalı’ya varmaktadır. Bu iki yön de gün kaybetmeden gece treni ile seyahat edeceğiniz şekilde düşünülmüştür. Yataklı trende uyuyarak gideceğiniz için yorulmadan Sofya’ya varabiliyorsunuz.

Tren biletleri online olarak satılmamaktadır. TCDD’nin Sirkeci yada Halkalı’da bulunan Gişelerinden satın alınabilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/trenler/Uluslararası%20Trenler/5 web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

SOFYA’DA KAÇ GÜN KALINMALI?

Sofya’da ziyaret edilebilecek yerler için 2 tam gün ayırmanız yeterli olacaktır. Gece hayatıylada ünlü bu Başkent için Benim tavsiyem ise Cuma günü gelip Pazar günü dönülmesi yönündedir.

SOFYA GELMEYE DEĞER Mİ?

Sofya’ya en azından 2 günlük bir plan yapılıp gelinebilir ve heryönüyle bu güzel başkenti görmeye değerdir. Özellikle Eski ve modern mimarinin örnekleri aynı anda sizlere sunulmaktadır.

Sofya’dan sevgilerle, bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere.

TÜM YAZILARIM İÇİN;

INSTAGRAM : gezginsailor

TWITTER : @gezginsailor

FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor

FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/

YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber

Reklam

Yayınlayan

gezginsailor

2017 Senesinde yaklaşık 20 yıllık Denizcilik hayatıma nokta koyup Emekli oldum, Bu süre zarfında Çok sayıda ülke görme şansım oldu, Bununla sınırlı kalmak yerine kendime daha farklı ufuklar açmak için fırsat buldukça yeni yerler keşfetmeye devam ediyorum ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum... Sınırlarınızı değil hep Bir adım ötesini hayal edin... SOSYAL MEDYA HESAPLARIM INSTAGRAM : gezginsailor TWITTER : @gezginsailor FACEBOOK : www.facebook.com/gezginsailor Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz... 
https://m.facebook.com/groups/257516427977291


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s