NEW YORK – A.B.D

GÖKDELENLER ŞEHRİ NEW YORK

New York’da Her yer Gökdelen

New York dediğimizde aklımıza gelenlerin başında mutlaka Yüksek gökdelenler, Times Square, Central Park gibi yerler geliyordur. Ne şanslıyımki Amerika’da Bulunduğum dönemde ilk durağım bu eşsiz güzellikteki şehri görebilmek oldu…

Türkiye’de tanışma şansı yakaladığım çok değerli bir Amerikalı Ailenin daveti ile uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verdim, Gönderdikleri davetiye sayesinde ABD vizesini sadece 2 dakika içerisinde aldım, Sadece bir kaç klasik soru sormalarının ardından 10 yıllık ABD vizemi alarak yola koyuldum. Bu arada biletimi gidiş-dönüş New York’a alıp burada da bir kaç gün geçirdim.

Amerikalı dostlarımla beraber keyifli 3 hafta geçirmeden önceki ilk durağım New York oldu. Kalacak yerimi ayarladım ve istanbuldan yaklaşık 10 saatlik uzun bir uçuş sonrası New York’a ulaştım. Birazdan göreceğiniz Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi burada beni -14 derece gibi oldukça soğuk bir hava karşıladı.

-14 C’de Central Park

New York ile ilgili biraz bilgi verilecek olursa; Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York Eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizce’de New York City (kısaca NYC) veya The City Of New York olarak da anılır. Şehir; ticaret, finans, medya, sanat, moda, araştırma, teknoloji, eğitim ve eğlence sektöründe önemli katkı yaptığından dolayı küresel kent olarak da anılmaktadır. Önemli bir uluslararası diplomasi merkezi olan kent, Birleşmiş Milletler Genel Merkezinede ev sahipliği yapar ve dünyanın kültür başkenti olarak tanımlanır.

Şehir, dünyanın en büyük doğal limanlarından birinin üstüne kurulmuştur. New York borough adı verilen ve her bir bölümün bir county olduğu 5 kısımdan oluşur. Bu yerler Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Island’dır. Bu yerler 1898 yılında tek şehir olarak birleştirilmiştir.

New York bir göçmen kentidir. Kentte yaklaşık 170 ayrı dil konuşulmaktadır ve her üç kişiden biri ABD dışında bir ülke doğumludur. İngilizce çeşitli aksanlarla konuşulur. İngilizcenin yanı sıra İspanyolca’da yoğun olarak konuşulmaktadır. Little Italy (Küçük İtalya) semtinde İtalyanca, China Town’da (Çin mahallesi) Çince konuşan nüfus mevcuttur.

New York birçok Amerikan kültürel hareketinin de doğum yeridir. Edebiyat ve görsel sanatlarda Harlem Rönesansı, resimde Soyut Ekspresyonizm (New York Ekolü), müzikte Hip hop, Punk, Salsa ve Tin Pan Alley bu hareketlerden bazılarıdır. 24 saat açık olan metrosu ve yoğun trafiğiyle “Hiç Uyumayan Şehir” adını almıştır.

Empire State Binası, Central Park, Times Meydanı, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Modern Tarih Müzeleri şehrin ilgi çekici mekanlarıdır. Gökdelenleri, caddeleri, lokantaları, alışveriş merkezleri ve insanlarıyla, New York her yıl milyonlarca turist çekmektedir.

VİZE

Amerika Vizesi genelde 10 Yıl verilmektedir.

ABD, TC Vatandaşı Bordo, Yeşil, Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahibi TC vatandaşlarından Vize istemektedir. Bazı istisnai durumlar haricinde ABD Konsolosluğundan onaylanan vizeler 10 yıllık olarak düzenlenmektedir. Gayri resmi yollardan Amerika’ya artan irticalar sebebiyle TC vatandaşları için alınması güç vizelerden birisidir. ABD vizesi alırken en önemli kısım vize başvuru belgesi (DS-160) dikkatli şekilde doldurulması gerektiğidir. Burada yapacağınız en ufak hata dahi vize alımınıza etki edebilmektedir. Bu form online olarak doldurulmakta ve daha sonrasında vize ücreti 160 USD ödenip randevu alınmaktadır. Randevu aldığınız tarih ve saatte Konsolosluk binası önünde hazır bulunmanız gerekmektedir. Konsolosluklara hiçbir şekilde Cep Telefonu alınmamaktadır ve genelde çevrede emanet edebileceğiniz yerler bulunmamaktadır. Sizden görüşme esnasında istenmesi ihtimaline karşın diğer başvuru evraklarınızıda yanınızda getirmeniz gerekmektedir.

ABD vizesi ile ilgili https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv web sitesini inceleyebilirsiniz.

HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM

NEW YORK JOHN.F. KENNEDY HAVALİMANI

Uçağın yere indiğinde bile Apron’a Yanaşması 15 dk.

John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı, New York Şehrinde bulunan Amerika üç havaalanından birisi ve en büyüğüdür. Genellikle Uluslararası uçuşlar bu havalimanı üzerinden yapılmaktadır. Manhattan’ın doğusundaki Long Island adasında yer almaktadır. 1948’de New York Uluslararası Havalimanı olarak açılış yapmıştır. Genelde Idlewild Havalimanı olarak bilinmiş, 1963’te ABD’nin 35. Cumhurbaşkanı John F. Kennedy hatırasına ismi değiştirilmiştir.

Havalimanı resmi web sitesi https://www.jfkairport.com

HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM

Havalimanı Terminal ve Metro Bağlantıları AirTrain

Oldukça büyük bir havalimanı olan JFK havalimanında toplam 8 adet Terminal bulunmaktadır ve Bu terminaller arasında ulaşım Air Train’le sağlanmaktadır.

AirTrain, JFK’daki tüm yolcu terminallerini birbirine bağlar. Bu servis ücretsizdir. Tipik olarak, Jamaika ve Howard Beach hatları için aşağıdaki sırayla çalışır: Terminal 1, Terminal 2, Terminal 4, Terminal 5, Terminal 7, Terminal 8 ve ardından başlangıç istasyonuna geri döner. Merkezi Terminal Treni ters sırayla çalışır ve sadece terminaller arasında daire yaparak hizmet vermektedir.

Bu tren yolculuklarında yapılacak herhangi bir değişiklik AirTrain Platform bilgi monitörlerine her an yansıtılmaktadır.

JFK AirTrain, JFK Havaalanı’nda dolaşmanın en hızlı ve en kolay yoludur. Sistem, tüm yolcu terminallerini havaalanındaki otoparklara, otel servis karşılama alanına, kiralık araç merkezine ve NYC’nin Jamaika ve Howard Beach İstasyonlarındaki toplu taşıma ağına bağlar; bunlar metro, Long Island Tren Yolu ve halk otobüsleridir. AirTrain JFK, yılın 365 günü, günün 24 saati hizmet vermektedir.

New York Jamaica Metro İstasyonu

Jamaika ve Howard Beach İstasyonlarında yolculuğunuza başlamadan veya sona ermedikçe AirTrain ücretsizdir. Ücret sadece Metrocard alabilmeniz için ödeyeceğiniz 5,00 USD’dir. Hem Jamaika hem de Howard Beach İstasyonlarında Metrocard makineleri bulunmaktadır.

JFK Havaalanı, NYC Toplu Taşıma Ağları ile oldukça iyi bir bağlantıya sahiptir. Havalimanından önce Air Train’ı kullanmanız oradan bağlantı için, Jamaika veya Howard Beach istasyonlarını kullanmanız gerekmektedir.

AirTrain, tüm yolcu terminallerini Jamaika ve Howard Beach İstasyonları’ndaki NYC Metro sistemine bağlamaktadır. Jamaika’da E, J veya Z hatlarına aktarma yapabilirsiniz. Howard Plajından ise A hattına aktarma yapabilirsiniz. Tüm NYC Metro ücretleri AirTrain’den ayrıdır, ancak herhangi bir MetroCard kullanılarak ödenebilir. Ücret 2,75 ABD Dolarıdır.

Şehir merkezinden havalimanına gelmek için önce Air Train ağına erişmeniz gerekmektedir. Bunun için E, J ve Z hatlarındaki Sutphin Bulvarı İstasyonunda veya A hattındaki Howard Beach İstasyonunda inmeniz gerekmekte ve Air train hattına aktarma yapmanız gerekmektedir.

New york Metro haritası için http://web.mta.info/maps/submap.html

Ayrıntılı hat bilgisi için http://web.mta.info/nyct/service/airport.htm

YOLCULUK ÜCRETLERİ

New York’da Toplu taşımada Metro Kart Kullanılıyor

New York’da toplu taşıma için Metro Card kullanılmaktadır.

Bir MetroCard’ınız yoksa, yenisinin çıkarılması için 1,00 ABD Doları ücret alınmaktadır ve içerisine dilediğiniz kadar bakiye yükleyebilmeniz mümkündür.

Jamaika ve Howard Beach’teki istasyonlarında bulunan MetroCard makinelerinden, ilk kullanımdan itibaren 365 boyunca geçerli aylık kartlar sınırsız kullanım hakkı sunar ve ücreti 40 USD’dir.

Long İsland Hattı

Jamaika İstasyonu’ndan bir diğer seçenek de Long Island Demiryolu hattıdır. Bu banliyö treni, Midtown Manhattan’da bulunan Penn İstasyonu ile Jamaika istasyonunu ve Downtown Brooklyn’de bulunan Atlantic Terminali ile tüm Long Island destinasyonlarını birbirine bağlamaktadır. Ücretler ve tarifeler zamana ve güne göre değişmektedir. Seyahat süresi metroyu kullanmaktan çok daha kısa sürmektedir.

Bu hat ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.mta.info/lirr

Manhattan Hattı

Varış noktanız Manhattan ise, toplu taşıma seçeneklerinizi değerlendirmek için aşağıdaki tabloyu incelemeniz gerekmektedir. Manhattan’a giden toplu taşıma yöntemlerinin maliyetlerini, avantajlarını ve seyahat sürelerini ayrıntılarıyla anlatmaktadır.

TAKSİ

JFK Havalimanı’ndaki taksiler, havaalanı ile Manhattan arasındaki seyahatler için 52 $ sabit bir ücret almaktadır. Aşağıdaki Tabloda ortalama ücretler gösterilmektedir.

Yolculuk

Ücret

Terminaller Arası

$ 4 – $14

To the Bronx

Co-op City

The Hub (149th& 3rd Ave.)

Riverdale

$52 – $57

$48 – $53

$63 – $68

Brooklyn

Downtown

Coney Island

$59 – $64

$42 – $47

Queens

Citi Field

Main St. & 60th Ave.

$28 – $33

$24 – $29

Staten Island

New Dorp Lane

Victory Boulevard

$67 – $72

$74 – $79

LaGuardia Airport

$34 – $39

Newark Liberty International Airport

$97 – $102  

UBER

New York da UBER Kulanılmaktadır

New York’da UBER uygulaması kullanılmaktadır. Havalimanı-Şehir merkezi arası ortalama ücret 58 USD’dir.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

New York dünyanın en gelişmiş ve en geniş metro ağlarından birine sahiptir.

New York metro hattı haritası için http://web.mta.info/maps/submap.html linkini inceleyebilirsiniz.

KONAKLAMA

Konaklama için New York bölgesinde çok sayıda otel hizmet vermektedir. Fakat fiyatları biraz yüksektir. Benim size tavsiyem buraya birkaç kişi gelecekseniz Ev kiralamanız yönündedir. Böylece hem konaklamayı paylaşabilir hemde kendi yemeğinizi pişirebilirsiniz.

Otel seçimleriniz için http://www.Booking.com web

sitesi üzerinden inceleme yapabilirsiniz.

Sizde Booking sitesi üzerinden ” AA89C915″ kodunu kullanarak %10 indirmli olarak Otel rezervasyonu yapabilirsiniz.

İsterseniz Airbnb sitesi üzerinden 250 TL üstü konaklamalarının için 130 TL indirim alabilirsiniz, Yeni üyelere özel bu kampanyaya katılmak için https://abnb.me/e/I6Ezh3LwEO linki üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.

ABD PARA BİRİMİ

Amerikan Para Birimi Amerikan Doları

ABD Resmi Para Birimi Amerikan Dolarıdır.

CEP TELEFONU / SİM KART

Öncelikle Turkcell günlük (24,90 TL), Vodafone (24,90)TL ve Türk Telekom (24,90 TL ) hatlarının burada bulunan operatörlerle anlaşması olduğundan kendi hattınızı Günlük ücretleri karşılığında kullanabilirsiniz. (Kullandığınız tarifenin yurtdışı paketlerinin kullanımına uygun olup olmadığını müşteri hizmetlerine gelmeden önce sormanız sürpriz faturalarla karşılaşmamak adına yararınıza olabilir).

Sim kart almak isterseniz şehir merkezinde bulunan tüm telefoncularda satılmakta olan

Verizon, AT&T, T-Mobile ve Sprint şebekeleri için ortalama fiyat 30 gün geçerli 3 GB’lik sim kartlar 30 USD’dir. Tüm operatör fiyatları aşağı yukarı aynıdır. daha düşük ve yüksek paketlerde mevcut olup, kartı aldığınız yerden aktivasyon yaptırmayı unutmamanız gerekmektedir.

T-Mobile örnek Turist Sim Kart ücretleri için https://prepaid.t-mobile.com/prepaid-international-tourist-plan

Sim kart ücretleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/United_States web sitesini inceleyebilirsiniz.

MARKET – ALIŞVERİŞ

New York’un pek çok bölgesinde her bütçeye uygun alış-veriş noktaları bulmak mümkündür. Dünyaca ünlü markaların mağazalarından, el işi ürünlerin satıldığı küçük tezgahlara kadar geniş bir yelpazede hemen her tür ve çeşit ürünü bulabilirsiniz.

KREDİ KARTI

Hemen heryerde kredi kartı geçerlidir. Her ihtimale karşı önceden sormakta yarar vardır.

HALK

Resmi Dilin İngilizce olduğu Amerika’da genelde güney kesimlerde biraz daha anlaşılabilir İngilizce konuşulmaktadır. Amerikalıların çoğu oldukça yardımsever ve sıcakkanlı insanlardır. Herhangi bir şekilde yardıma ihtiyacınız olduğunu anladıklarında genelde size yardım etmekten çekinmezler.

DÖVİZ / PARA BOZDURMA

ABD Resmi Para Birimi Amerikan Doları olduğundan paranızı gelmeden Türkiye’de bozdurabilirsiniz.

GÜVENLİK

New York’un güvenli bir şehir olduğunu söyleyebilmemiz mümkündür. Hemen her önemli noktada polis bulunmaktadır, ayrıca şehrin hemen her yerinde güvenlik kameralarını görebilmeniz mümkündür. Fakat bazen hırsızlık ve gasp vakalarına rastlanabilmektedir. Yinede Özellikle toplu taşıma araçlarında ve Issız sokaklarda değerli eşyalarınıza dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.

SAĞLIK

Amerika’ya Gitmeden önce herhangi bir zorunlu aşı yaptırılmasına gerek yoktur. ABD yüksek gelirli ülkeler grubunda ortalama yaşam süresi beklentisi ve çocuk ölüm oranlarında alt sıralarda yer almaktadır. Dünyada obezite oranı en yüksek ülkelerden birisi ABD’dir. Buna mukabil ABD’de sigara içme oranı düşüktür. ABD, sağlık alanında dünyanın en yüksek bütçeli ve en iyi üniversite ve araştırma hastanelerine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Batı Avrupa ülkelerinden farklı olarak sosyal devlet ilkesini benimsememiş olan ABD’de tedavi ve sigorta ücretlerinin yüksekliği nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine erişiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır.

ABD genelinde yaklaşık 5700 hastane bulunmaktadır. Tıp biliminin çok ileride olduğu ABD’de tedavi ve özellikle hastane masrafları da binlerce dolar tutabilmektedir.

Doktor muayene ücreti 75-150 Dolar, sahasında uzman bir doktor muayenesi 150-400 Dolar, basit diş dolgusu 350 Dolar, kanal tedavisi ise 500 Dolar civarındadır. Ultrason 180 Dolar’dan başlamakta, MRI ise 1.800-2.000 Dolar’a mal olmaktadır. Bademcik ameliyatı 4.000-5.000 Dolar tutabilmektedir. Benzer şekilde, normal bir doğum 25.000-30.000 Dolar, menisküs ameliyatı ise 15.000 Dolar civarındadır.

Hastanede bir gün kalmanın maliyeti 500 Dolar kadardır. Hastaneye kaldırılma durumundaki kişiden ya depozito yatırması, ya da sigortasının olması beklenmektedir.

Sağlık Bakanlığının Resmi web sitesinden ABD’ye gitmeden önce yapılması gerekenler bölümünü okumanız yararınıza olacaktır.

Ayrıntılı bilgi için http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/USA web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca Hangi tür Pasaporta sahip olursanız olun yurtdışı seyahatlerinize çıkmadan önce her ihtimale karşı Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortanızı yaptırmayı unutmayın.

Seyahat sağlık sigortalarının fiyatları 7 gün geçerli olmak üzere ortalama 5-8 Euro ( 30-45 TL) arasında değişmektedir.

Yurtdışında sağlık hizmetlerinin çok pahalı olduğunu asla aklınızdan çıkartmayın.

İÇME SUYU

Şehir şebeke suyu klorlu olmakla birlikte, musluk suyu yaygın şekilde içilmekte; restoran ve kafelerde de genellikle musluk suyu verilmektedir. Öte yandan, musluk suyunun evlerde arıtılması suretiyle kullanılması da nispeten yaygındır. Marketlerde içme suyu satılmaktadır. Ayrıca, evlere damacana su servisi yapan firmalar da mevcuttur.

ARAÇ KİRALAMA

Amerika’da eğer uzun süre kalacaksanız bence yapmanız gerekenlerin başında Araç kiralamak gelmelidir. Fakat Amerika’da trafik kuralları oldukça sert uygulanmaktadır ve Sürücülerin tamamı trafik kurallarına riayet etmektedir. Trafik cezaları oldukça yüksek ge caydırıcıdır. Türkiye’den alınan ehliyetler ile burada 6 ay süre ile araç kullanılabilmektedir. Yollar bazı gün ve saatlerde aşırı kalabalık olabilmektedir fakat yollar oldukça güzeldir. Amerika’da Araç kullanırken özellikle hız limitlerine, Yayalara, Trafik Işıklarına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir polis sizi durdurduğunda ellerinizi direksiyonda sabit tutmanız gerektiğini ve polisin vereceği talimatlara göre hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Amerika’ya gelip araç kiralamayı düşünürseniz şehir merkezlerinde bulunan kiralama şirketlerini düşünebilir yada gelmeden online olarak araç kiralayıp buradan teslim alabilirsiniz… Amerika’nın büyük eyaletlerinde şehir içlerinde toplu taşıma çok düzenli işlemektedir fakat şehir dışına gitme planlarınız varsa araç kiralamak sizin için en iyi yöntemlerden birisi olacaktır.

HAVA DURUMU

Amerika büyük bir ülke olduğundan birçok iklim aynı anda ülke sınırlarında görülebilmektedir. Fakat Arktik tundranın hakim olduğu Alaska’nın soğuk, Hawaii ve Güney Florida’nın tropikal iklimleri görebildiği bilinmektedir.

Mississippi’nin batısında yer alan Büyük Ovalar’daki (The Great Plains) kuru iklim ve yeşillik Kaliforniya kıyılarında iyice kuraklaşıp çölleştirmektedir.

Kış aylarında kuzey bölgeler ve orta batı şehirleri en soğuk günlerinde yaklaşık olarak yarım metrelik kar yağışını bir günde görülebilmektedir. Yaz ayları ise nemli ve ılımandır.

Amerika’nın güney iklimi ise değişkendir. Yaz günleri sıcak ve nemli iken Kışın oldukça soğuk havalar görülebilmektedir.

Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer iklimsel hareket; özellikle Büyük Ovalar ve Midwestern eyaletinde görülen Tornado kasırgalarıdır. Atlantik kıyıları ve Meksika körfezi ise Haziran ve Kasım ayları aralığında “Hurricane” olarak bilinen güçlü tropik rüzgarlarla karşılaşabilmektedir

NEW YORK GEZİLECEK YERLER

ÖZGÜRLÜK HEYKELİ

(STATUE OF LIBERTY)

Özgürlük Heykeli

Özgürlük Anıtı veya Özgürlük heykeli, Liberty (Özgürlük) adası üzerinde, inşa edildiği 1886 yılından bu yana Amerika’nın simgesi olan anıtsal heykeli ve gözlem kulesidir. Dünyanın en tanınan anıtlarından birisidir.

Bakırdan yapılan Özgürlük Heykeli, Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı nedeniyle ABD ‘ye hediye edilmiştir. 1884-1886 yılları arasında inşa edilmiştir.

Heykel sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir hitabe tutmaktadır. Tabletin üstünde 4 Temmuz 1776 tarihli (Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihi) yazılıdır. Heykelin başındaki taç’ın 7 sivri ucu 7 kıtayı ve 7 denizi simgelemektedir. Heykelin yüksekliği 46 metre, kaidesi ile beraber 93 metredir. Ziyaretçiler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdiveni kullanırlar. Heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği 13 metredir. Meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi bir arada dolaşabilmektedir. Heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir.

Özgürlük Heykeli, ziyaretçilere açıktır. Ziyaret etmek isteyenler adaya bir feribotla ulaşırlar, merdivenleri tırmanarak meşaleye çıkabilmekte ve New York Limanını seyredebilmektedirler.

Heykele Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer’ın dul eşi Isabelle Eugenie Boyer modellik etmiştir. Özgürlük Heykeli 1884 yılında Fransa’da tamamlandıktan 1 yıl sonra 350 parçaya bölünüp 214 sandık içinde New York limanına ulaştırılmıştır. Parçalar, 4 ay içinde kaidenin üzerinde yeniden birleştirilmiş ve 28 Ekim 1886 tarihinde binlerce izleyicinin önünde açılışı gerçekleşmiştir.

Özgürlük Heykeli, 1984’ten beri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Heykelin daha küçük boyutlarda bir kopyası Paris’tedir ve Atlas Okyanusu’na doğru bakmaktadır.

Adresi: Liberty Island, New York, 10004

Telefon: +1 212-363-3200

Ziyaret Saatleri: Haftanın Tüm Günleri 09:30-15:30

Giriş Ücreti:Yetişkinler için 21.50 USD

Web Sitesi:https://www.nps.gov/stli/index.htm

Özgürlük Anıtına nasıl gidebileceğinize dair https://www.statueoflibertytickets.com/Statue-Of-Liberty/?show=steps web sitesini inceleyebilirsiniz.

CENTRAL PARK

Central Park
Hava Buz Gibiydi:)

Central Park, şehir merkezinde yer alan 3382 dönüm büyüklüğünde çok büyük umumi kentsel bir parktır. Yıllık ortalama 25 milyon ziyaretçisiyle Central Park, Birleşik Amerika’da en çok ziyaret edilen kent parkıdır. Birçok film ve televizyon şovları bu parkı dünyadaki en ünlü şehir parkı yapmıştır ve ayrıca Central park`ta yüzmek yasalara aykırıdır. Central Park, Dünya’ nın en ünlü şehir parklarından biridir ve New York’ un sembollerindendir.

New York şehrinin Manhattan ilçesinde bulunan hastalık saçan ve düzensiz alana sahip bir bataklık, şehir halkının nefes alabileceği, zaman geçirebileceği bir alana dönüştürülmek istenmiştir. Bunun için 1857 yılında Central Park komisyonu alan düzenleme yarışması yapmıştır. Frederick Law Olmsted ve ortağı Calvert Vaux bu yarışmaya katılmaya karar vermiş. Hazırladıkları proje 33 proje içerisinden birinci seçilmiştir. Olmsted mühendis olarak Central Park projesinin başına geçmiştir. Alanda yaşayan yaklaşık 1600 yoksul insan alanı boşaltmıştır.

Barok tarzıyla (simetrik olmayan, doğala yakın) yapılan Central Park dünyadaki ilk peyzaj çalışmasıdır. Frederick Law Olmsted bu çalışmayla peyzaj mimarlığı ve peyzaj mimarı kavramlarını dünyaya tanıtmıştır. Bu nedenle peyzaj mimarlığının babası olarak kabul edilir.

Parkın bugüne denk olan maliyetinin 200 milyon dolar olduğu söylenmektedir.

Adresi: 59 ve 110’uncu Caddeler Arası

Telefon: +1 212-310-6600

Ziyaret Saatleri: Haftanın Tüm Günleri 06:00-01:00

Giriş Ücreti:Ücretsiz

Web Sitesi: http://www.centralparknyc.org

ELLİS ADASI VE GÖÇ MÜZESİ

Ellis Adası ve Göç Müzesi

Hudson Nehri ağzında yer alan bir adadır.

Ellis Adası, 1 Ocak 1892 ile 12 Kasım 1954 tarihleri arasında, New York’a gelen yeni göçmenler için bir transit merkezi olarak hizmet vermiştir. Halen federal hükümete ait olan ada, ABD Ulusal Park Servisi’nin kontrolünde olup, Özgürlük Ulusal Anıtı (Statue of Liberty National Monument) adlı bir devlet kuruluşu tarafından işletilmektedir. Adaya turistlerin ziyaret etmesi serbesttir.

Ellis Adası’nın New York eyaletine mi, yoksa New Jersey eyaletine mi ait olduğu uzun bir süre tartışma konusu olmuştur. Her ne kadar adanın büyük bir kısmı New Jersey eyaletine ait Jersey City şehir sınırları içerisinde kalsa da, ufak bir kısmı da komşu şehir New York sınırları içerisindedir.

Ayrıca Ada içerisinde bir de göç müzesi bulunmaktadır.

Adresi: Statue Of Liberty, NYC 10004

Telefon: +1 832-960-0009

Ziyaret Saatleri: Haftanın Tüm Günleri 08:30-17:30

Giriş ücreti:Yetişkinler için 25.50 USD

Web Sitesi:https://www.nps.gov/stli/index.htm

TIMES SQUARE (TIMES MEYDANI)

Times Square
Times Square

Times Square, New York şehrinde West 42. Cadde’nin Broadway ve Seventh Avenue ceddeleri ile kesiştiği kavşak ve etrafındaki alandır. Kesin sınırları olmamakla birlikte aşağı yukarı doğuda Sixth Avenue, batıda Eighth Avenue, güneyde 40. Cadde ve kuzeyde 53. Cadde’ye kadar uzanan bir alan olup Manhattan’ın Midtown bölgesinin batı kesimine denk gelir.

1904 yılının yılbaşı akşamı, Times Meydanı’na ismini veren New York Times’ın meydandaki yeni binalarına taşınmasının havai fişeklerle kutlanmasıyla yeni bir gelenek başlamıştır ve her yıl yılbaşı bu meydanda havai fişeklerle kutlanmaya başlamıştır. Bu gelenek hâlâ devam etmektedir. Her yıl meydanda oluşan binlerce kişilik kalabalık yeni yılı gösteren meşhur ışıklı topun inişini seyretmektedir. Times Meydanı yoğun trafiğiyle ünlü olduğu gibi taksileriyle de ünlü bir meydandır.

Günün her saati kalabalık olan bu cadde New York’un kalbinin attığı yerdir ve Amerikan sinema tarihinde de çok önemli bir yer tutmaktadır.

Web Sitesi:https://www.timessquarenyc.org

BROOKLYN KÖPRÜSÜ

Beooklyn Köprüsü

New York’ta East River üzerinde Brooklyn ile Mannhattan’ı birbirine bağlayan Köprünün yapımına 3 Ocak 1870’de başlanmış ve 13 yıl sonra tamamlanabilmiştir. 24 Mayıs 1883’te hizmete açılmıştır. Tamamlandığı zaman dünyanın en geniş asma köprüsü idi; köprünün kuleleri ise birkaç yıl için ABD’nin en yüksek yapıları olmuştur. Doğu nehri üzerindeki köprünün ana ayakları arasındaki açıklık 486,3 metredir. Köprünün inşaat maliyeti 15,1 milyon ABD Dolardır ve yapımında yaklaşık 27 kişi ölmüştür.

Brooklyn ile Manhattan arasında artan trafiğe çare olmak için ihtiyaç duyulan bu köprüyü inşa etmek, Tel kablonun mucidi olan John A. Roebling’in rüyası idi. John A. Roebling, dünyanın en büyük kablo üretim şirketinin sahibiydi, telgraf telleri, elektrik köprü telleri, gemi ve asansör telleri üretmekte idi. Köprünün çizimi için 1865’ten itibaren çalıştı. Hayalini kurduğu bu köprü inşaatı projesini almayı başardı ancak köprünün yerini tespit çalışmaları sırasında geçirdiği bir kaza sonucu ayağı ezildi ve enfeksiyon kapması sonucu 2 hafta ağrılar içinde kıvrandıktan sonra 1869’da öldü, köprünün baş mühendisi olarak oğlu Washington Roebling atandı.

1870’de Washington Roebling üzerine köprünün kulelerinin inşa edileceği su altı odalarında çalışırken vurgun yedi ve yatalak oldu. Eşi Emily Warren Roebling’in mücadelesi sayesinde köprünün baş mühendisliği görevinden alınmadı ve karısı gayri resmi olarak baş mühendislik görevini sürdürdü, kendisi köprü inşaatını yatağından seyrederek kontrol etti ve karısı aracılığıyla inşaat alanı ile arasında bağlantı sağladı.

Köprünün açılış günü New York’ta tatil ilan edildi, o gün 150.300 yayanın köprüden geçerek suya 1 cent attığı söylenmektedir. Gotik tarzda yapılmış bu köprü, 19. yüzyıl mühendisliğinin doruk noktası ve dünyanın 8. harikası olarak kabul görmüştür.

Ziyaret Saatleri: Haftanın Tüm Günleri 24 Saat Açık

Giriş ücreti:Ücretsiz

Web Sitesi:http://www.nyc.gov/html/dot/html/infrastructure/brooklyn-bridge.shtml

EMPIRE STATE BİNASI

Empire State Binası

Empire State Binası, New York’ta bir gökdelendir. Bina, Manhattan Fifth Avenue’de 33. ve 34. caddelerin arasında yer almaktadır. Tam olarak adresi 350 Fifth Avenue, New York, N.Y. 10118 şeklindedir. 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar Dünya’nın en yüksek binası olan Chrysler Building’in bu unvanını elinden almıştır. Yapımı 1932 yılında bitmiştir. 1931 yılında inşa edilen binanın büroları büyük Bunalım yılları boyunca boş kalmıştır; bina vergi giderlerini manzara seyretmeye gelenlerden karşılayabilmiştir. Bina 102 katlı olup, 1576 merdiven basamağına sahiptir. Yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m’dir. World Trade Center (Dünya Ticaret Merkezi) binasının 1972 tarihindeki açılışına kadar Dünya’nın en yüksek binası olarak kalmıştır. 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları sonucu World Trade Center binaları yıkılınca (artık dünyada ya da ABD’nde olmasa da) New York’taki en yüksek bina olma unvanını geri kazanmıştır. 30 Nisan 2012’de One World Trade Center, Empire State Binası’ndan daha fazla bir yüksekliğe ulaşmış ve bina o günden beridir ABD’nin tamamlanmış (One World Trade Center, Chicago’daki Willis Kulesi ve Trump International Hotel and Tower’dan sonra) en yüksek 4. gökdeleni konumuna gerilemiştir. Kışın, bazı günler, alt katlarının hizasında yağmur yağarken en üst katına kar yağdığı görülmüştür.

Adresi: 20 W 34 th. St. NYC, 10001

Telefon: +1 212-736-3100

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:00-02:00

Giriş Ücretleri:Yetişkinler 38.00 USD, VİP 65.00 USD

Müze Web Sitesi:http://www.esbnyc.com

CHINA TOWN

China Town

Chinatown, Chinatown New York’un Manhattan semtinin Lower Manhattan bölgesinde bulunan bir mahalledir. 2014 yılı itibari ile nüfusu yaklaşık 107,000 nüfusa sahip olup New York’un en eski ve bilinen Çin Mahallesidir ve aynı zamanda Batı Yarımküre’nin en yoğun Çinli nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır.

Chinatown, 2010 yılında Little Italy ile birlikte Ulusal Tarihi Yapılar Listesi’ne dahil edilmiştir.

GREENWICH

Greenwich Village

Greenwich Village, Greeenwich Village bazen “the Village” olarak da bilinir, Lower Manhattan kısmının batı tarafında bulunan ve çoğunlukla meskun olan bir bölgedir. Bölgenin büyük bir kısmı üst orta sınıf ailelerine aittir. Bununla birlikte Greenwich Village, 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın ortalarına kadar Bohemyanizmin merkezi ve Beat Hareketi’nin doğum yeri olarak bilinmekteydi.

Greenwich Village’in ismi Birleşik Krallık Londra şehrinin Geeenwich bölgesinden alınmamıştır; bölge, New York’un Britanya tarafından ele geçirilmesinden önceki Felemenk kurucuları tarafından Noortwijck ya da Groenwijck olarak bilinmektedir.

LITTLE ITALY

Little İtaly Mahallesi

Little Italy, New York’un Manhattan semtinin Lower Manhattan bölgesinde bulunan bir mahalledir. Bir zamanlar özellikle yoğun İtalyan Asıllı nüfusu ile bilinmekte olup günümüzde birkaç adet İtalyan mağazası ve restorana ev sahipliği yapmaktadır.

Little Italy, 2010 yılında Chinatown ile birlikte Ulusal tarihi Yapılar Listesi’ne dahil edilmiştir.

ROCKEFELLER CENTER

Rockefeller Center

Rockefeller Center, New York’un Manhattan semtinde bulunan bir iş merkezi kompleksidir. Rockefeller ailesi tarafından inşa edilmiş olup Midtown Manhattan’da 48. ve 51. caddeler arasında yer almaktadır ve 19 binadan oluşmaktadır.

Rockefeller Center, 23 Aralık 1987 tarihinde Ulusal Tarihi Yerler Kayıtları ve Ulusal Tarihi Öneme Sahip Eser ilan edilmiştir. Aynı zamanda her yıl kış aylarında dikilen Noel Ağacı ile de bilinmektedir.

Adresi: 45 Rockefeller Plaza, NYC, 10111

Telefon: +1 212-332-6868

Ziyaret Saatleri: Haftanın Hergünü 24 Saat Açık

Giriş Ücretleri: Yetişkin 30 USD, VIP 85 USD

Web Sitesi:https://www.rockefellercenter.com

HEDİYELİK EŞYA

New York’da çok sayıda hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır. Özellikle merkezi yerlerde bulunan marketler içerisinden çok sayıda hediyelik eşya satın alabilmek mümkündür.

Magnetler 5 -10 USD arası kalitesine göre..

NEW YORK GECE HAYATI

New York’da çok sayıda Disko, Pub, Bar, Restorant ve Kafe bulmak mümkündür. Fakat gece kulüpleri biraz pahalıdır ve önünde uzun süre sıra beklemeniz gerekebilmektedir. Ayrıca çok sıkı kıyafet kontrolü yapılmaktadır.

NEW YORK MUTFAĞI

Yemekler Genelde Fast-Food Ağırlıklı

New York’da Amerika’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi fast food kültürü oldukça yaygındır. Yeme içme bize göre pahalı gibi görünsede öğünler oldukça büyük ve doyurucudur. New York’da çok sayıda deniz ürünleri Restoranları bulunmaktadır.

NEW YORK’A NASIL GELİNİR?

En iyi Ulaşım Yöntemi Direk Uçuşlardır

New York’a Türkiye’den direk uçuşlarla yaklaşık 10 saat içinde gelebilmeniz mümkündür. Ayrıca Avrupa’nın çeşitli noktalarından da buraya aktarmalı olarak gelebilirsiniz.

NEW YORK’DA KAÇ GÜN KALINMALI?

Pahalı ama Bir kez Olsun Görülmeli

New York’da yorulmadan ve en etkili şekilde 5-6 tam gün kalarak Buranın tadını çıkarabilirsiniz. Benim tavsiyem ise Cuma günü gelip Çarşamba günü dönülmesi yönündedir.

NEW YORK GELMEYE DEĞER Mİ?

Evet kesinlikle en azından 5 günlüğüne gelmeye ve bu güzel ve kalabalık şehri görmeye değerdir.

New York’dan sevgilerle, bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere.

TÜM YAZILARIM İÇİN;

INSTAGRAM : gezginsailor

TWITTER : @gezginsailor

FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor

FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/

YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber

Aşağıda link ile Facebook SEYAHAT FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/257516427977291

Aşağıda link ile Facebook TUR FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/781377202000619

Reklam

Yayınlayan

gezginsailor

2017 Senesinde yaklaşık 20 yıllık Denizcilik hayatıma nokta koyup Emekli oldum, Bu süre zarfında Çok sayıda ülke görme şansım oldu, Bununla sınırlı kalmak yerine kendime daha farklı ufuklar açmak için fırsat buldukça yeni yerler keşfetmeye devam ediyorum ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum... Sınırlarınızı değil hep Bir adım ötesini hayal edin... SOSYAL MEDYA HESAPLARIM INSTAGRAM : gezginsailor TWITTER : @gezginsailor FACEBOOK : www.facebook.com/gezginsailor Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz... 
https://m.facebook.com/groups/257516427977291


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s