JAZZ VE BLUES ŞEHRİ NEW ORLEANS

New Orleans Caz ve Blues denince dünyada ilk akla gelen yerlerin başında gelir. Ne şanslıyımki Amerika’da Bulunduğum dönemde bu eşsiz güzellikteki şehri görebilme şansım oldu, New Orleans ünlü French Quarter caddesi ile belkide dünyada Jazz ve Blues müziğinin Başkenti olmuş bir şehir, Sadece burası mı Tabiki de değil New Orleans Sokaklarında dolaşırken her köşe başında Jazz ve Blues Müziği yapan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Şu ana dek gezip gördüğüm yerler içerisinde bende derin izlenimler bırakan yerlerin başında gelen bir şehir burası, New Orleans’ta çekilen bazı filmler Denizel Washington’un oynadığı Deja Vu (2006) filmi ve Brad Pitt’in “The Curious Case of Benjamin Button” filmidir ve bu filmlerde New Orleansın güzelliği gözler önüne serilmektedir.

Türkiye’de tanışma şansı yakaladığım çok değerli bir Amerikalı Ailenin daveti ile uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verdim, Gönderdikleri davetiye sayesinde ABD vizesini sadece 2 dakika içerisinde aldım, Sadece bir kaç klasik soru sormalarının ardından 10 yıllık ABD vizemi alarak yola koyuldum. Bu arada biletimi gidiş-dönüş New York’a alıp orada da bir kaç gün geçirdim. New York yazımı sizinle daha sonra paylaşacağım.
Amerikalı dostlarımla beraber keyifli 3 hafta geçirdikten sonra Türkiye’ye denmeden son bir kaç günümüde New Orleans’da geçirmeye kara verdim, Kalacak yerimi ayarladım ve Pensacola’dan yaklaşık 5 saat süren araba yolculuğunun sonunda bu güzel şehre ulaştım.

New Orleans ile ilgili biraz bilgi verilecek olursa; ABD’nin Louisiana eyâletinin en büyük şehridir. Meksika Körfezi ile Pontchartrain gölü arasında yer alan dünyanın en hareketli liman şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
“Big Easy” ve körfezin şehri bir hilal gibi bölmesi nedeni ile “Cresent City” olarak da adlandırılır. Öte yandan şehrin en meşhur takma isimlerinden biri de “New Orleans”ın başharfleri ve “Louisiana Eyaleti”nin kısaltması ile oluşturulan NOLA’dır.
Çok kültürlü geçmişi, mutfağı, müziğin özellikle jazz ve Blues’un başkenti oluşu ile tam bir cazibe merkezidir. ABD’nin en turistik ve eğlenceli şehirlerinin başında gelmektedir.

Missisipi Nehrini, Pontchartrain Gölüne bağlamak amacı ile açılmaya çalışılan kanal hiçbir zaman hayata geçirilememiş ancak daha sonra bu kanalın yapılmak istendiği yer şehrin en büyük iki caddesinden biri olan Canal Street olmuştur. Canal street’i enlemesine kesen diğer önemli ve meşhur caddesi ise Bourbon street’tir. 2005’te yaşanan Katrina kasırgası kentte büyük yıkıma yol açmıştır.
La Nouvelle-Orléans (New Orleans), 1718 baharında kurulmuştur. (7 Mayıs yıldönümünü kutlamak için geleneksel bir tarih olmuş ancak asıl gün ise 22 Mayıs’tır).
Fransız kolonisi Paris Antlaşması’nda (1763) İspanya İmparatorluğu’na teslim edildi. Amerikan Devrim Savaşı sırasında, New Orleans isyancılara yardım kaçakçılığı yapmak ve Mississippi Nehri’ne askeri teçhizat ve malzeme taşımak için önemli bir limandı. 1760’lı yıllardan itibaren Filipinliler New Orleans’a ve çevresinde yerleşmeye başladılar. Bernardo de Gálvez ve Madrid, Gálvez, 1779’da şehirden İngilizlere karşı güneydeki bir kampanyayı başarıyla başlattı. Nueva Orleans (İspanyolca’da New Orleans’ın adı), kısa süre Fransız yönetimine geri dönene kadar 1803’e kadar İspanyol kontrolü altında kaldı. Vieux Carré’nin (Fransız Mahallesi) hayatta kalan 18. yüzyıl mimarisinin neredeyse tamamı, özellikle Eski Ursulin Manastırı hariç olmak üzere, İspanyol dönemine aittir.
VİZE

ABD, TC Vatandaşı Bordo, Yeşil, Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahibi TC vatandaşlarından Vize istemektedir. Bazı istisnai durumlar haricinde ABD Konsolosluğundan onaylanan vizeler 10 yıllık olarak düzenlenmektedir. Gayri resmi yollardan Amerika’ya artan irticalar sebebiyle TC vatandaşları için alınması güç vizelerden birisidir. ABD vizesi alırken en önemli kısım vize başvuru belgesi (DS-160) dikkatli şekilde doldurulması gerektiğidir. Burada yapacağınız en ufak hata dahi vize alımınıza etki edebilmektedir. Bu form online olarak doldurulmakta ve daha sonrasında vize ücreti 160 USD ödenip randevu alınmaktadır. Randevu aldığınız tarih ve saatte Konsolosluk binası önünde hazır bulunmanız gerekmektedir. Konsolosluklara hiçbir şekilde Cep Telefonu alınmamaktadır ve genelde çevrede emanet edebileceğiniz yerler bulunmamaktadır. Sizden görüşme esnasında istenmesi ihtimaline karşın diğer başvuru evraklarınızıda yanınızda getirmeniz gerekmektedir.
ABD vizesi ile ilgili https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv web sitesini inceleyebilirsiniz.
HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM
NEW ORLEANS L.ARMSTRONG HAVALİMANI

Oldukça Büyük bir havalimanı olan New Orleans Louise Armstrong Uluslararası havalimanından şehir merkezine E-2 Numaralı Otobüslerle tek yön 2 USD ödeyerek 50 dk içinde ulaşabilmeniz mümkündür. Taksi ile ulaşım düşünürseniz ortalama ücret 35 USD’dir. Havalimanı Shuttle otobüsleri ise 24 USD’dir.
Ayrıntılı bilgi için http://www.flymsy.com/groundtransportation web sitesini inceleyebilirsiniz.
New Orleans’da Taksi açılış ücretleri 4 USD’dir ve Km başına 1.60 USD ücret yansımaktadır.
UBER

New Orleans’da UBER uygulaması kullanılmaktadır. Havalimanı-Şehir merkezi arası ortalama ücret 37 USD’dir.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

New Orleans’da şehir içi Ulaşım Meşhur Streetcar (Tramway), Otobüs, Taksi ve UBER hizmetleri ile sağlanmaktadır. Taksilerin birçoğunda kredi kartınızı kullanabilmeniz mümkündür.
New Orleans Streetcar (Tramway) hattı haritası için https://gezginsailor.files.wordpress.com/2019/01/e0a19-rtastreetcarmap2011.jpg linkini inceleyebilirsiniz.
New Orleans şehir içi otobüs hattı haritası için https://southernspaces.org/sites/default/files/images/2012/006-ss-12-lweber_lg.jpg linkini incleyebilirsiniz.

Otobüs ve Tramway ulaşımları için geçerli 1 Günlük “Jazzy Pass “ Kart 3 USD, 3 Günlük Kart 9 USD, 31 günlük Kart ise 55 USD’dir. Bunun dışında tek yön bilet ücreti 1.25 USD, aktarma ücreti ise 0.25 USD’dir.
KONAKLAMA

Konaklama için New Orleans bölgesinde çok sayıda otel hizmet vermektedir. Fakat fiyatları biraz yüksektir. Benim size tavsiyem buraya birkaç kişi gelecekseniz Ev kiralamanız yönündedir. Böylece hem konaklamayı paylaşabilir hemde kendi yemeğinizi pişirebilirsiniz.
Otel seçimleriniz için http://www.Booking.com web
sitesi üzerinden inceleme yapabilirsiniz.
Sizde Booking sitesi üzerinden ” AA89C915″ kodunu kullanarak %10 indirmli olarak Otel rezervasyonu yapabilirsiniz.
İsterseniz Airbnb sitesi üzerinden 250 TL üstü konaklamalarının için 130 TL indirim alabilirsiniz, Yeni üyelere özel bu kampanyaya katılmak için https://abnb.me/e/I6Ezh3LwEO linki üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.
ABD PARA BİRİMİ

ABD Resmi Para Birimi Amerikan Dolarıdır.
CEP TELEFONU / SİM KART
Öncelikle Turkcell günlük (24,90 TL), Vodafone (24,90)TL ve Türk Telekom (24,90 TL ) hatlarının burada bulunan operatörlerle anlaşması olduğundan kendi hattınızı Günlük ücretleri karşılığında kullanabilirsiniz. (Kullandığınız tarifenin yurtdışı paketlerinin kullanımına uygun olup olmadığını müşteri hizmetlerine gelmeden önce sormanız sürpriz faturalarla karşılaşmamak adına yararınıza olabilir).
Sim kart almak isterseniz şehir merkezinde bulunan tüm telefoncularda satılmakta olan
Verizon, AT&T, T-Mobile ve Sprint şebekeleri için ortalama fiyat 30 gün geçerli 3 GB’lik sim kartlar 30 USD’dir. Tüm operatör fiyatları aşağı yukarı aynıdır. daha düşük ve yüksek paketlerde mevcut olup, kartı aldığınız yerden aktivasyon yaptırmayı unutmamanız gerekmektedir.
T-Mobile örnek Turist Sim Kart ücretleri için https://prepaid.t-mobile.com/prepaid-international-tourist-plan
Sim kart ücretleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/United_States web sitesini inceleyebilirsiniz.
MARKET – ALIŞVERİŞ
New Orleans’ın pek çok bölgesinde her bütçeye uygun alış-veriş noktaları bulmak mümkündür. Dünyaca ünlü markaların mağazalarından, el işi ürünlerin satıldığı küçük tezgahlara kadar geniş bir yelpazede hemen her tür ve çeşit ürünü bulabilirsiniz.
KREDİ KARTI
Hemen heryerde kredi kartı geçerlidir. Her ihtimale karşı önceden sormakta yarar vardır.
HALK
Resmi Dilin İngilizce olduğu Amerika’da genelde güney kesimlerde biraz daha anlaşılabilir İngilizce konuşulmaktadır. Amerikalıların çoğu oldukça yardımsever ve sıcakkanlı insanlardır. Herhangi bir şekilde yardıma ihtiyacınız olduğunu anladıklarında genelde size yardım etmekten çekinmezler.
DÖVİZ / PARA BOZDURMA
ABD Resmi Para Birimi Amerikan Doları olduğundan paranızı gelmeden Türkiye’de bozdurabilirsiniz.
GÜVENLİK
New Orleans’ın güvenli bir şehir olduğunu söyleyebilmemiz mümkündür. Hemen her önemli noktada polis bulunmaktadır, ayrıca şehrin hemen her yerinde güvenlik kameralarını görebilmeniz mümkündür. Fakat bazen hırsızlık ve gasp vakalarına rastlanabilmektedir. Yinede Özellikle toplu taşıma araçlarında ve Issız sokaklarda değerli eşyalarınıza dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.
SAĞLIK
Amerika’ya Gitmeden önce herhangi bir zorunlu aşı yaptırılmasına gerek yoktur. ABD yüksek gelirli ülkeler grubunda ortalama yaşam süresi beklentisi ve çocuk ölüm oranlarında alt sıralarda yer almaktadır. Dünyada obezite oranı en yüksek ülkelerden birisi ABD’dir. Buna mukabil ABD’de sigara içme oranı düşüktür. ABD, sağlık alanında dünyanın en yüksek bütçeli ve en iyi üniversite ve araştırma hastanelerine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Batı Avrupa ülkelerinden farklı olarak sosyal devlet ilkesini benimsememiş olan ABD’de tedavi ve sigorta ücretlerinin yüksekliği nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine erişiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır.
ABD genelinde yaklaşık 5700 hastane bulunmaktadır. Tıp biliminin çok ileride olduğu ABD’de tedavi ve özellikle hastane masrafları da binlerce dolar tutabilmektedir.
Doktor muayene ücreti 75-150 Dolar, sahasında uzman bir doktor muayenesi 150-400 Dolar, basit diş dolgusu 350 Dolar, kanal tedavisi ise 500 Dolar civarındadır. Ultrason 180 Dolar’dan başlamakta, MRI ise 1.800-2.000 Dolar’a mal olmaktadır. Bademcik ameliyatı 4.000-5.000 Dolar tutabilmektedir. Benzer şekilde, normal bir doğum 25.000-30.000 Dolar, menisküs ameliyatı ise 15.000 Dolar civarındadır.
Hastanede bir gün kalmanın maliyeti 500 Dolar kadardır. Hastaneye kaldırılma durumundaki kişiden ya depozito yatırması, ya da sigortasının olması beklenmektedir.
Sağlık Bakanlığının Resmi web sitesinden ABD’ye gitmeden önce yapılması gerekenler bölümünü okumanız yararınıza olacaktır.
Ayrıntılı bilgi için http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/USA web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Hangi tür Pasaporta sahip olursanız olun yurtdışı seyahatlerinize çıkmadan önce her ihtimale karşı Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortanızı yaptırmayı unutmayın.
Seyahat sağlık sigortalarının fiyatları 7 gün geçerli olmak üzere ortalama 5-8 Euro ( 30-45 TL) arasında değişmektedir.
Yurtdışında sağlık hizmetlerinin çok pahalı olduğunu asla aklınızdan çıkartmayın.
İÇME SUYU
Şehir şebeke suyu klorlu olmakla birlikte, musluk suyu yaygın şekilde içilmekte; restoran ve kafelerde de genellikle musluk suyu verilmektedir. Öte yandan, musluk suyunun evlerde arıtılması suretiyle kullanılması da nispeten yaygındır. Marketlerde içme suyu satılmaktadır. Ayrıca, evlere damacana su servisi yapan firmalar da mevcuttur.
ARAÇ KİRALAMA
Amerika’da eğer uzun süre kalacaksanız bence yapmanız gerekenlerin başında Araç kiralamak gelmelidir. Fakat Amerika’da trafik kuralları oldukça sert uygulanmaktadır ve Sürücülerin tamamı trafik kurallarına riayet etmektedir. Trafik cezaları oldukça yüksek ge caydırıcıdır. Türkiye’den alınan ehliyetler ile burada 6 ay süre ile araç kullanılabilmektedir. Yollar bazı gün ve saatlerde aşırı kalabalık olabilmektedir fakat yollar oldukça güzeldir. Amerika’da Araç kullanırken özellikle hız limitlerine, Yayalara, Trafik Işıklarına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir polis sizi durdurduğunda ellerinizi direksiyonda sabit tutmanız gerektiğini ve polisin vereceği talimatlara göre hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Amerika’ya gelip araç kiralamayı düşünürseniz şehir merkezlerinde bulunan kiralama şirketlerini düşünebilir yada gelmeden online olarak araç kiralayıp buradan teslim alabilirsiniz… Amerika’nın büyük eyaletlerinde şehir içlerinde toplu taşıma çok düzenli işlemektedir fakat şehir dışına gitme planlarınız varsa araç kiralamak sizin için en iyi yöntemlerden birisi olacaktır.
HAVA DURUMU
Amerika büyük bir ülke olduğundan birçok iklim aynı anda ülke sınırlarında görülebilmektedir. Fakat Arktik tundranın hakim olduğu Alaska’nın soğuk, Hawaii ve Güney Florida’nın tropikal iklimleri görebildiği bilinmektedir.
Mississippi’nin batısında yer alan Büyük Ovalar’daki (The Great Plains) kuru iklim ve yeşillik Kaliforniya kıyılarında iyice kuraklaşıp çölleştirmektedir.
Kış aylarında kuzey bölgeler ve orta batı şehirleri en soğuk günlerinde yaklaşık olarak yarım metrelik kar yağışını bir günde görülebilmektedir. Yaz ayları ise nemli ve ılımandır.
Amerika’nın güney iklimi ise değişkendir. Yaz günleri sıcak ve nemli iken Kışın oldukça soğuk havalar görülebilmektedir.
Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer iklimsel hareket; özellikle Büyük Ovalar ve Midwestern eyaletinde görülen Tornado kasırgalarıdır. Atlantik kıyıları ve Meksika körfezi ise Haziran ve Kasım ayları aralığında “Hurricane” olarak bilinen güçlü tropik rüzgarlarla karşılaşabilmektedir
NEW ORLEANS GEZİLECEK YERLER
FRENCH QUARTER-FRANSIZ MAHALLESİ

New Orleans dendiğinde ilk akla gelen ve herkesin gününün büyük bir kısmını geçirdiği ve şehrin her daim kalbinin attığı yer, bitmek tükenmek bilmeyen Jazz ve Blues müzik seslerinin arasında kaybolduğunuz ve size her an huzur veren eşsiz bir yer.
Vieux Carré (“Eski Meydan”) veya Vieux Carré Tarihi Bölgesi olarak da bilinen Fransız Mahallesi, New Orleans şehrinin en eski bölümüdür. 1718’de Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville tarafından kurulan New Orleans, kentin ana meydanı olan Vieux Carré çevresinde geliştirilmiştir. Bugün, bölge genellikle Fransız Mahallesi olarak bilinir veya Louisiana Mahallesi’nden sonra azalan Fransız etkisinin bir yansımasıdır.
Mevcut tarihi binaların çoğu, 1700’lerin sonlarında, İspanyol egemenliği döneminde veya 1800’lerin başında, ABD’nin devletinden sonra yapılmıştır. Bölge, Ulusal Tarihi bir Dönüm Noktasıdır ve katkıda bulunan çok sayıda bina, ayrı ayrı önem dereceleri almıştır. Fransız Mahallesi turistler ve bölge sakinleri için ana destinasyondur.
Şehrin diğer bölgelerine kıyasla, Quarter, 2005 yılında Katrina Kasırgası’nın göreceli olarak hafif su basması hasarı ile atlatmıştır.
BOURBON STREET

New Orleans’da Jazz ve Blues denince ilk akla gelen sokak Bourbon Sokağıdır. Birbirinden güzel müzik dinleyebileceğiniz onlarca bar ve kafe bu sokak üzerine dağılmıştır. İstediğiniz her türden müziği bulabileceğiniz bu sokakta hayat 24 saat devam etmektedir.
Bourbon Sokağı (Fransızca: Rue Bourbon), New Orleans’ın Fransız Mahallesi’nin kalbinde tarihi bir caddedir. Canal Street’ten Esplanade Bulvarı’na on üç blok boyunca uzanan Bourbon Street, Barları, Kulüpleri ve striptiz kulüpleri ile ünlüdür.
Sadece 2017 yılında New Orleans’ı 17,74 milyon kişi ziyaret etmiştir. Şehir Başlıca turistik yerlerden biri olan Bourbon Caddesi’ne güvenmektedir. Turist sayıları, 2005 yılında Katrina Kasırgasından sonra her yıl düzenli olarak artmaktadır ve şehir, turizm üssünü başarıyla yeniden inşa etmeye devam etmektedir. Her yıl milyonlarca ziyaretçi için Bourbon Sokağı, New Orleans’ın geçmişine dair zengin bir görüş sağlamaktadır.
LAFAYATTE SQUARE (LAFAYATTE MEYDANI)


Lafayette Square, günümüzdeki Central Business District’te (Louisiana Meydanı’ndan sonra), New Orleans’taki en eski ikinci parktır. Eğer şansınız varsa burada dönem dönem çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Benim şansıma burada muhteşem bir konser seyredebilme şansım oldu. Etkinlikler esnasında konser alnı etrafında bulunan çeşitli standlardan bir şeyler alıp yiyip içebilirsiniz ve bunlar genelde gayet ucuz olmaktadır.
Park, 1788 yılında, İspanyol hükümeti altındaki Louisiana Genel Müdürü, Charles Laveau Trudeau, Don Carlos Trudeau (1743-1816) tarafından tasarlanmıştır ve bu kişi daha sonra Louisiana eyaletinin ardından 1812’de New Orleans’ın belediye başkanlığı yapmıştır. Meydana, bir Fransız aristokratı ve generali olan Amerikan Devrim Savaşında Amerikan tarafında savaşan Gilbert du Motier, Marquis de Lafayette’in adı verilmiştir. Parkın ortasındaki bronz Henry Clay heykeli ile St. Charles Bulvarı ve Camp Caddesi’nde John McDonogh ve Benjamin Franklin heykelleri bulunmaktadır.
Gallier Hall, eski New Orleans Belediye Sarayı, St. Charles Bulvarı’ndaki kareye bakmaktadır. Şehir yönetimi başka bir yere taşınsa da, meydan hala açılışlar ve etkinlikler için kullanılmaya devam etmektedir. Meydan ayrıca sıklıkla canlı müzik etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır.
Adresi: S. Maestri PL, LA 70130
Telefon: +1 504-658-3200
Ziyaret Saatleri: Haftanın Tüm Günleri 06:00-22:30
Web Sitesi:https://www.nola.gov/parks-and-parkways/parks-squares/lafayette-square/
AZİZ LOUISE KATEDRALİ (ST LOUISE)

Şehrin tam merkezinde Bourbon Sokağına oldukça yakın bir konumda bulunan Aziz Louise Katedrali, Yeni Roma Katolik Başpiskoposu ve Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan en eski katedraldir. Sitede ilk kilise 1718 yılında inşa edilmiştir; 1789 yılında inşa edilen ikinci katedralden sonra, 1793 yılında kiliseye katedral ünvanı verilmiştir. Katedral genişletilmiş ve 1850’de büyük ölçüde yeniden inşa edilmiştir.
Saint Louis Katedrali, New Orleans’ın Fransız Mahallesi’nde, Louisiana, ABD, Place John Paul II’de (Fransız: Place Jean-Paul II), Chartres Caddesi (rue de Chartres) arasında bir blok boyunca uzanan bir katedraldir. Upriver sınırındaki St. Peter Street (Rue Saint-Pierre) ve downriver sınırındaki St. Ann Street (Rue Sainte-Anne). Jackson Meydanı’nın yanında ve New Orleans’ın merkezinde, Cabildo ile Presbytère’nin tarihi binaları arasında yer alan katedral Mississippi Nehri’ne bakmaktadır.
Adresi: 615 Pere Antoine Alley, LA 70116
Telefon: +1 504-525-9585
Ziyaret Saatleri: Haftanın Tüm Günleri 08:00-16:00
Web Sitesi:http://www.stlouiscathedral.org
JACKSON MEYDANI (JACKSON SQUARE)

Jackson Meydanı , New Orleans’ın Fransız Mahallesi’nde yer alan tarihi bir parktır. Şehir tarihindeki merkezi rolü nedeniyle ve 1803 Louisiana’da Louisiana Satınalma’sı uyarınca Amerika Birleşik Devletleri’nin yapıldığı yer olarak 1960’ta Ulusal Tarihi Bir Dönüm Noktası ilan edilmiştir. 2012’de Amerikan Planlama Derneği, Amerika’nın Büyük Kamusal Alanlarından biri olarak Jackson Meydanı’nı seçmiştir.
Jackson Square, Paris, Fransa’da, mimar ve peyzaj mimarı Louis H. Pilié tarafından 17. yüzyıldan kalma ünlü Place des Vosges’den sonra tasarlanmıştır.
Heykeltıraş Clark Mills’in New Orleans Muharebesi’nin kahramanı ve eski askeri geçit töreninin yer aldığı yedinci ABD Başkanı olan Andrew Jackson’ın atlı heykeli (Washington, DC’nin bir heykeli), 1856’da dikilmiştir. Demir çitler, yürüyüş yolları, banklar ve Paris tarzı peyzaj düzenlemesi, 1851’de Micaela Almonester, Baroness de Pontalba’nın özgün tasarımından etkilenmeden kalmıştır. Ayrıca eski meydanı çevreleyen Pontalba Binalarını da inşa etmiştir.
İspanya’dan Fransa’ya ve ardından Fransa’dan ABD’ye 1803 tören transferini simgeleyen bayrak direği, Louisiana’nın zengin sömürge tarihini yansıtmaktadır. 1930’larda, İşler İlerleme İdaresi (WPA) cepheleri yeniden boyamış, binaları yenilemiş ve parkın içinde ve çevresinde peyzaj düzenlemelerini iyileştirmiştir. 1971’de Jackson Meydanı çevresindeki yaya bölgesi üç çevre yolun araç trafiğine kapatılmasıyla meydana getirilmiştir Bu caddeler Chartres, St. Peter ve St. Ann’dır.
CAFE DU MONDE

Café du Monde (Fransızca; “Dünyanın Kafesi” Fransızca veya “Halkın Kafesi” için Fransızca), New Orleans’ın Fransız Mahallesi, Louisiana, ABD’deki Decatur Caddesi’nde bulunan tanınmış bir açık hava kahve dükkanıdır. Yeni bir Orleans merkezi ve turistik mekanıdır.
Kahve menüleri biraz pahalı olsada oraya kadar gitmişken bir kez denenmelidir.
Fransızlar, 1700 dolaylarında Körfez Kıyısı ve Mississippi Nehri boyunca yerleşmeye başladıklarında yanlarında kahve getirmişlerdir. Amerikan İç Savaşı sırasında, New Orleans’da Kahve sıkıntısı olduğundan hindiba karışımlı bir kahve geliştirmiştir. – Café du Monde ve diğer New Orleans restoranlarında servis edilmeye devam edilmiştir. Hindiba, kahvenin içimine çikolata benzeri bir lezzet katmaktadır.
Buraya kadar gelmişken meşhur Beignet kurabiyeleride denenmelidir.
Cafe Du Monde resmi web sitesi http://www.cafedumonde.com
II. DÜNYA SAVAŞI MÜZESİ



Eskiden Ulusal Normandiya Müzesi olarak bilinen Ulusal II. Dünya Savaşı Müzesi, New Orleans’ın Merkezine çok yakın konumda, Camp Caddesi ile Magazine Caddesi arasında Andrew Higgins Drive’da bulunan bir askeri tarih müzesidir. Müze, ABD’nin II. Dünya Savaşı’nda Müttefik zaferine yaptığı katkıya odaklanmaktadır. 2000 yılında kurulan, daha sonra 2003 yılında Amerika’nın resmi Ulusal II. Dünya Savaşı Müzesi olarak ABD Kongresi tarafından ilan edilen Müze, Smithsonian Kurumu ile bir bağlantılıdır. Müzenin misyon ifadesi, II. Dünya Savaşı’ndaki Amerikan deneyimini vurgulamaktadır.
Müzede Çok sayıda Tank, Silah, Uçak, Askeri Teçhizat sergilenmektedir.
Müze, Normandiya çıkarmasının 56. yıldönümü olan 6 Haziran 2000’de Normandiya Müzesi olarak açılmıştır. Higgins Industries tarafından New Orleans, böyle bir projenin doğal evi olmuştur. Ayrıca, New Orleans’da müze inşa etme çabasına öncülük eden ve 1994’te 6 Haziran’da başlatılan Neptün Operasyonunun planlanması ve uygulanmasını anlatan D-Day adlı bir kitap yazan bir tarihçi ve yazar Stephen Ambrose’nin evidir.
Adresi: 945 Magazine Str. LA 70130
Telefon: +1 504-658-4100
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00-17:00
Giriş Ücretleri:Yetişkinler 28.00 USD, 2-12 Yaş arası 18.00 USD, Öğrenci 18.00 USD
Müze Web Sitesi:https://www.nationalww2museum.org/visit
TARİHİ MEZARLAR
(HISTORIC CEMETERIES)

1 numaralı St. Louis Mezarlığı en eski ve en ünlü olanıdır. Ayrıca 2 ve 3 Numaralı Tarihi mezarlarda bulunmaktadır. Kent, 1788 yılında çıkan bir yangından sonra yeniden tasarlandığı sırada, kentin eski St. Peter Mezarlığı’nın (artık mevcut değil) ana mezarlık yeri olarak değiştirildiği zaman 1789 yılında açılmıştır.
Fransız Mahallesi’nin iç sınırının ötesinde, Basin Caddesi’nin kuzey tarafında, Mississippi Nehri’ne 8 blok uzaklıktadır. Iberville konut projesinin sınırında yer almaktadır. Kuruluşundan bu yana sürekli kullanılmaktadır. Kar amacı gütmeyen bazı işletmeler Belli bir ücret karşılığında turlar sunmaktadır.
1 No’lu Tarihi mezarlığa gömülen ünlü New Orleans’lılar arasında şeker endüstrisinin varlıklı öncüsü Etienne de Boré ve New Orleans’ın ilk belediye başkanı; Homer Plessy, ve New Orleans’ın ilk Afrika kökenli Amerikan belediye başkanı Ernest N. “Dutch” Morial’da bulunmaktadır.
Ünlü Voodoo rahibesi Marie Laveau’nun Glapion ailesinin mahzeninde yer aldığına inanılmaktadır. Burada dikkat çeken diğer New Orleans’lılar arasında Bernard-Marigny, Fransız-Creole aristokratı ve hem Faubourg Marigny hem de Mandeville, Louisiana’yı kuran politikacı; Jean Lafitte’nin korsanlarından biri olduğu iddia edilen mimar ve sörveyör Barthelemy Lafon; ve dünyanın en eski satranç şampiyonlarından biri olan Paul Morphy’de bulunmaktadır. Kötülüğü acımasız köle sahibi Delphine LaLaurie’nin’de burada defnedildiğine inanılmaktadır. Mimar ve mühendis Benjamin Latrobe, New Orleans su işleri için mühendislik yaparken, 1820’de sarı hummadan öldükten sonra St. Louis No. 1’e gömülmüştür. 2010 yılında, aktör Nicolas Cage, öldüğünde gömülmesi için burada piramit şeklindeki bir mezarı satın almıştır.
Mezarlık sadece bir kare blok kadar uzundur fakat ama binlerce insanın dinlenme yeridir. Bir Protestan bölümü (genellikle tonoz edilmemiş) kuzeybatı bölümünde yer almaktadır.
1 Mart 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren New Orleans Roma Katolik Piskoposluğu, bu mezarlığı elinde bulunduran ve yöneten halk, oradaki vandalizmdeki artış nedeniyle görünürde kapanmıştır. Bununla birlikte, tartışmalı bir hamle olarak, piskopos şu anda tur şirketlerinden erişim için ücret almaktadır (yılda 4,500 ABD doları veya daha kısa süreler için daha düşük miktarlar).
Adresi: 425 Basin Street. LA 70112
Telefon: +1 504-596-3050
Ziyaret Saatleri: Pazartesi-Cumartesi günleri 09:00-15:00, Pazar 09:00-12:00
ADUBON AKVARYUMU


Amerikanın en büyük akvaryumu olan Adubon akvaryumu, Kuzey ve Güney Amerika’nın her bölgesinden 530 türü temsil eden 10.000 hayvanla dikkat çekici sergiler sunmaktadır ve içerde yer alan sergiler şunlardır:
Karayip resifinde, 132.000 ABD galonu (500 m3) tarpon ve melek balığı gibi örnek deniz yaşamı deposuyla çevrili 30 metrelik (9 m) net bir tünel;
Amazon bir cam silindirle kaplı, nehrin önemli bir özelliği olan nemli, iklim kontrollü bir sera olan ve Amerika papağanı, piranalar, bir anakonda, tatlı su vatozları ve alan havzasından diğer örnekleri içeren;
Mississippi Nehri galerisi, yayın balığı, paddlefish, baykuş ve leyistik bir beyaz timsahtan oluşmakta;
Meksika Körfezi, oradan 400.000 ABD galonu (1.500 m3), 17 fit (5 m) boyunda köpekbalıkları, deniz kaplumbağaları ve vatozlar içeren bir sergi.
Akvaryum ayrıca, daha önce Entergy IMAX tiyatrosu olan Entergy Dev Ekran Tiyatrosu’na ev sahipliği yapmaktadır ve deniz su samuruları ve Afrika penguenleri için gösteriler sunmaktadır.
Adresi: 1 Collins Dilboll Cir. LA 70124
Telefon: +1 504-658-4100
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç, Diğer günler 10:00-17:00
Giriş Ücretleri:Yetişkinler 23.95 USD, 2-12 Yaş arası 17.95 USD
Web Sitesi: https://audubonnatureinstitute.org/aquarium
NEW ORLEANS SANAT MÜZESİ
(MUSEUM OF ART)


New Orleans Sanat Müzesi (veya NOMA), New Orleans şehrinin en eski güzel sanat müzesidir. Sanata ilgi duyuyorsanız bu müzeyi ziyaret etmeniz tavsiye edilmektedir. İçerisinde yaklaşık 40.000 eser sergilenmektedir. Şehir Parkı içinde, Carrollton Bulvarı ve Esplanade Bulvarı’nın kesişme noktalarından kısa bir mesafede ve “Canal Street – Şehir Parkı” tramvay hattının yakınında bulunmaktadır. 1911 yılında Delgado Sanat Müzesi olarak kurulmuştur.
Müze, Degas, Monet, Renoir, Picasso, Matisse, Pissarro, Rodin, Gauguin, Braque, Dufy, Miró, Jackson Pollock, Mary Cassatt ve Georgia O’Keeffe’nin eserleri de dahil olmak üzere Avrupa ve Amerika eserleri koleksiyonu ile dikkat çekmektedir. Müze, annesinin ailesiyle 1871-1872 arasında New Orleans’ta yaşayan Fransız İzlenimci Edgar Degas’ın çok sayıda önemli eseri de dahil olmak üzere kapsamlı bir Fransız sanatı araştırması da içermektedir.
Adresi: 1 Canal St. LA 70130
Telefon: +1 504-565-3033
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç, Salı-Perşembe günleri 10:00-178:00, Cuma günleri 10:00-21:00, Cumartesi-Pazar 11:00-17:00
Giriş Ücretleri:Yetişkinler 10 USD, Öğrenci 8 USD, 7-17 Yaş arası 6 USD
Web Sitesi:https://noma.org
ŞEHİR PARKI (CITY PARK)

New Orleans’ta 1.300 dönümlük (5.3 km2) genişliğinde halka açık bir park olan City Park, Amerika Birleşik Devletleri’nde en büyük ve en çok ziyaret edilen 20. kent parkıdır. 30 Şehir Parkından yaklaşık olarak% 50 daha büyüktür. New York’taki Central Park, Ülke çapında Amerikalılar tarafından arketipsel kentsel yeşil alan olarak tanınan bir belediye parkıdır. Arazi New Orleans Şehri’ne ait bir şehir parkı olmasına rağmen New Orleans Parkları ve Park Yolları Departmanı tarafından değil, devlet yönetiminin bir kolu olan Şehir Parkı Geliştirme Derneği tarafından yönetilmektedir. City Park, genel olarak kendi kendini destekleyen halka açık bir park olması nedeniyle olağandışıdır; yıllık bütçesinin büyük kısmı, kullanıcı harçları ve bağışlar yoluyla elde edilen gelirden elde edilir. Katrina Kasırgası nedeniyle parka verilen büyük hasarın ardından, Louisiana Kültür, Dinlenme ve Turizm Bakanlığı parkın faaliyetlerini kısmen desteklenmeye başlamıştır.
City Park, dünyanın 600 yaşından büyük olgun meşe ağaçları koleksiyonunu elinde bulundurmaktadır. Park, 1854 yılında kurulmuştur ve ülkenin en eski 48. parkıdır
Adresi: 1 Palm Dr. LA 70124
Telefon: +1 504-482-4888
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç, Salı-Perşembe günleri 10:00-22:00, Cuma ve Cumartesi günleri 10:00-23:59, Pazar 11:00-22:00
LOUISANA EYALET MÜZESİ


1906 yılında New Orleans’ta kurulan Louisiana Eyalet Müzesi (LSM), Louisiana’nın tarihi olaylarının ve kültürel çeşitliliğin mirasını yansıtan binlerce sanat eserini barındıran ve Louisiana’nın her yanındaki modern yapıların eyalet çapında sergilendiği bir müzedir.
Louisiana Eyalet Müzesi sistemi, başlangıçta 1904’te St. Louis, Missouri’deki Louisiana Satın Alma Fuarı’nda faaliyet göstermeye başlamıştır. bu fuarda sergilenmek üzere çok sayıda önemli eser toplanmıştır. Fuardan sonra, bu koleksiyonun depolanması, genişletilmesi ve sergilenmesi gerektiğine karar verilmiş ve Louisiana Eyalet Müzesi, bu rolü yerine getirmek için 1906 yılında kurulmuştur. Jackson Meydanı’ndaki St. Louis Katedrali’nin her iki tarafında bulunan Presbytere ve Cabildo binaları, Louisiana Eyalet Müzesi’nin bulunduğu ilk mülklerden bazılarıydı.
Adresi: 701 Chartres St. LA 70130
Telefon: +1 504-568-8975
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç, Diğer günler 10:00-16:30
Giriş Ücretleri:Yetişkinler 6 USD, Öğrenci 5 USD, 5-12 Yaş arası ücretsiz
HEDİYELİK EŞYA
New Orleans’da çok sayıda hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır. Özellikle merkezi yerlerde bulunan marketler içerisinden çok sayıda hediyelik eşya satın alabilmek mümkündür.
Magnetler 5 -10 USD arası kalitesine göre..
NEW ORLEANS GECE HAYATI
New Orleans tam bir Jazz ve Blues müzik cenneti olduğundan önceliğiniz bu olmalıdır. Şehrin kalbi Bourbon Street ve French Quarter civarında atmaktadır. New Orleans’da eğlence için başka bir yer aramanıza gerek yoktur. Bu caddeler size istenilen her türde eğlenceyi vaat etmektedir. Çok sayıda Disko, Pub, Bar, Restorant ve Kafe bulmak mümkündür.
NEW ORLEANS MUTFAĞI

New Orleans’da Amerika’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi fast food kültürü oldukça yaygındır. Yeme içme bize göre pahalı gibi görünsede öğünler oldukça büyük ve doyurucudur. New Orleans’da ayrıca “Catfish”, “Crawfish” ve “Karides” deniz ürünleride oldukça meşhurdur ve bolca tercih edilmektedir.
NEW ORLEANS’A NASIL GELİNİR?
New Orleans’a Türkiye’den direk uçuş bulunmamaktadır. Houston veya Atlanta’dan buraya Tren, Otobüs veya iç hat uçuşları ile gelebilmeniz mümkündür.
NEW ORLEANS’DA KAÇ GÜN KALINMALI?
New Orleans’da yorulmadan ve en etkili şekilde 5-6 tam gün kalarak Missisipi nehrinin, sınırsız Jazz ve Blues keyfinin tadını çıkarabilirsiniz. Benim tavsiyem ise Cuma günü gelip Çarşamba günü dönülmesi yönündedir.
NEW ORLEANS GELMEYE DEĞER Mİ?
Evet kesinlikle en azından 5 günlüğüne gelmeye ve bu güzel Jazz şehrini görmeye değerdir.
New Orleans’dan sevgilerle, bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere.
TÜM YAZILARIM İÇİN;
INSTAGRAM : gezginsailor
TWITTER : @gezginsailor
FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor
FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/
YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber
Aşağıda link ile Facebook SEYAHAT FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…
https://m.facebook.com/groups/257516427977291
Aşağıda link ile Facebook TUR FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…