BURGAZ HAKKINDA
Burgaz, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyı şeridinin güneyinde yer alan ve Türkiye ile sınırında Kırklareli ile komşu olan olan bir şehirdir. İstanbul-Burgaz arası mesafe ise yaklaşık 325 Km’dir.
Daha önce ziyaret etme şansı bulamadığım Bu güzel şehire artık bir hafta sonu ayırmanın vaktinin geldiğine inanarak yola koyuluyorum. İstanbul’dan Burgaz’a gelebilmeniz için Otobüsleri veya şahsi araçlarınızı tercih etmeniz gerekmekte ki ben Otobüs yolculuğunu tercih ediyorum.. Yolculuğum yaklaşık 5.5 saat sürüyor…
Burgaz Bulgaristan’ın Varna’dan sonra ikinci büyük sahil kenti ve ülke genelinde ise dördüncü büyük kenttir.
Sofya tarihine şöyle kısaca göz atmamız gerekirse; 1367 yılında Doğu Roma İmparatorluğu’ndan alınan Burgaz Kalesi 1877-78 Osmanlı – Rus Savaşı’na kadar Türk egemenliğinde kalmıştır. 1878 yılında imzalanan Berlin anlaşması ile teşkil edilen özerk ve Osmanlı Devleti’ne bağlı Doğu Rumeli eyaletine bağlanan şehir, 1885 yılında anılan eyaletin Bulgaristan Prensliği tarafından ilhak edilmesiyle fiilen Türk denetiminden ayrılmıştır. Anılan ülkenin 1908 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle hukuken Osmanlı Devleti’nin elinden çıkmıştır.
Günümüzde Burgaz’da yaşayan yaklaşık 20.000 Türk bulunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Sofya Büyükelçiliği’ne bağlı olarak çalışan Burgaz Başkonsolosluğu bulunmaktadır.
Avrupa Birliğinin en fakir ülkelerinden birisi olan Bulgaristan, Son yıllarda ekonomik anlamda gelişme göstermeye başlamıştır.
VİZE
Bulgaristan TC vatandaşı Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahiplerinden vize istemektedir, Yeşil, Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahibi TC vatandaşları ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilmektedir, Bulgaristan AB üyesidir. Fakat Schengen üyesi bir ülke değildir. Bu nedenle Bulgaristan vizesi ile sadece Bulgaristan’a ve diğer Schengen üyesi olmayan AB ülkelerine seyahat edebilmeniz mümkündür (Hırvatistan ve Romanya). Geçerli bir Schengen vizeniz olması durumunda Bulgaristan’da vize süreniz kadar giriş yapabilme ve kalma hakkınız bulunmaktadır.
Bulgaristan Vizesi hakkında ayrıntılı bilgi ve Almanya vize başvuru formu için http://www.vfsglobal.com/bulgaria/turkey/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM
Özellikle Ryanair Firmasının Burgaz havalimanından Avrupa geneline ucuz ve uygun uçuşlar başlatmasıyla son zamanlarda Burgaz havalimanına olan ilgiyi bir hayli arttırmış ve Türk vatandaşları için önemli bir Transfer noktadı olmuştur. Ayrıca yazın Avrupa’nın bir çok noktasından bu havalimanına Charter uçak seferleri düzenlenmektedir. Burgaz havalimanı şehir merkezinden 10 km uzaklıkta yer almaktadır.
Eğer İstanbul’dan Burgaz’a Sadece havalimanını kullanmak maksatlı geliyorsanız Otobüs şoföründen sizi havalimanında indirmesini Rica edebilirsiniz. Havalimanı Burgaz-Varna karayolunun 10 km’sinde tam olarak sol tarafta yer almaktadır. Sizi indirecekleri durağın tam karşısında havalimanı bulunmaktadır.
ŞAHSİ ARAÇ İLE ULAŞIM
Burgaz’a şahsi aracınızla gelmeyi planlıyorsanız öncelikle yeni tip ehliyetinizin olması gerektiğini size hatırlatmak istiyorum. Yeni tip ehliyetlerinizle AB sınırlarına ilk giriş anından itibaren 6 ay boyunca araç kullanabilme hakkınız bulunmaktadır.( Eski tip ehliyeti olanların Sınır kapılarında bulunan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Bürolarından ücreti karşılığında Uluslararası geçerliliği bulunan Beynelmilel Uluslarası geçerli Sürücü sertifikası alması gerekmektedir).
Beynelmilel Sertifikası alımı ve ücretleri için http://www.turing.org.tr/uluslararasi-surucu-belgesi/ web sitesini inceleyebilirsiniz.
Buna ilave olarak ayrıca Sınır kapılarından araçlarınız için “Yeşil Sigorta” yaptırmanız gerekmektedir. Yeşil Sigorta (Yeşil Kart Sertifikası), Türk Hükümeti’nin de imzaladığı 1959 tarihli Strasbourg Anlaşması çerçevesinde, yeşil kart sistemi dahilindeki ülkelere, Mali Mesuliyet Poliçesinin uluslararası uzantısı şeklinde, kaza mahalli ilke mevzuatı ve limitleri dahilinde teminat veren, uluslararası, yeşil renkli ve tek formatla düzenlenen bir belgedir.
Poliçenizin düzenlenebilmesi için Taşıt Ruhsatı ve geçerli Türk Trafik Sigortası fotokopilerinin ibraz edilmesi yeterlidir.
Yeşil Sigorta ile ilgili ayrıntılı bilgi ve ücretler için http://www.turing.org.tr/uluslararasi-sigorta-yesilkart/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Bir diğer husus ise eğer aracınızın geçerli bir kaskosu varsa bunu yurtdışına açtırmanız gerektiğidir. Ayrıca Türkiye’de geçerli trafik sigortanızın Yurtdışında bulunacağınız süre içerisinde geçerli olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Yurt dışına çıkmak istediğiniz araç size ait değilse araç sahibinden noter tasdikli bir onay belgesi almanız gerekmektedir.
Yolculuğa çıkmadan önce araçlarınızın tüm bakımlarının eksiksiz olması, Yedek Lastiklerinizin bulunması, Sağlık çantanızın eksiksiz olmasına, yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında, Trafik ışıklarına, Yayalara, Hız limitlerine ve Park yerlerine dikkat etmeniz sizin ve sevdiklerinizin adına oldukça önemli olacaktır.
METRO
Burgaz şehir merkezi ile Havalimanı arasında Metro bulunmamaktadır.
OTOBÜS GARAJI VE TREN İSTASYONU
Merkez Otobüs Garajı ve Tren istasyonu oldukça merkezi bir konumda bulunmaktadır.
OTOBÜS
15 NO’LU OTOBÜS HATTI
Burgaz havalimanından Şehir merkezinde bulunan Tren İstasyonu/Otobüs garajına 15’Nu lı otobüsler ile 30 dk. İçinde ulaşabilmeniz mümkündür. Otobüs bilet ücreti 1.5 BGN (4.5 TL)’dir. Otobüs biletinizi içerde Otobüs içindeki görevliden alabilirsiniz.
Otobüs Saatlerine ulaşmak için; https://burgas-airport.bg/Portals/0/How%20to%20get%20there%20by%20bus%20BOJ_ENG.pdf web sitesini inceleyebilirsiniz.
Sofya’da belirli aralıklarla bilet kontrolleri yapılmaktadır. Biletsiz yada Biletinizin gideceğiniz Zone (Bölge) dışında olması nedeniyle ödeyeceğiniz ceza 40 BGN (123.5 TL)’dir.
TAKSİ
Havalimanı şehir merkezi arası Taksi ücretleri ise 10-12 BGN civarındadır. Havalimanından şehir merkezine gitmek için havalimanının resmi ve denetimli taksi şirketi olan ” EKO Taksi”yi kullanabilirsiniz. Terminal binasında bulunan ofislerden gideceğiniz mesafe ücretini ödeyip bir fiş aldığınızda havalimanı çıkışında bulunan sıradaki taksiye fişinizi verip yolculuk yapabilmeniz mümkün olacaktır.
EKO Taksi Tel : 00359 52 872 777
Mobile Tel : 00359 879 241 641
Resmi web sitesi : www.ekotaxiburgas.com
Bulgaristan’da taksiler ile ilgili maalesef pek hoş şeylerden bahsedilmemektedir. Özellikle turistlerden günün her saati yoğun şikayetler alınmaktadır. Taksi ihtiyacınız olduğunda öncelikle konaklayacağınız yerden taksi istemeniz yararınıza olacaktır.
UBER VE TAXIFY
Bulgaristan’da UBER ve TAXIFY uygulaması kullanılmamaktadır.
KONAKLAMA
Konaklama için merkezi konuma yakın birçok otel ve hostel bulunmaktadır. Burgaz’da konaklama için Aleksandrovska caddesi ve civarı merkezi konum açısından güzeldir. Hostellerin gecelik fiyatları ise 45-100 TL arasında değişmektedir. Burgaz’da otel fiyatları özellikle yaz aylarında biraz yüksektir.
Otel seçimleriniz için hhttps://www.hotels-scanner.com web sitesi üzerinden inceleme ve karşılaştırma yapabilirsiniz.
Sizde Booking sitesi üzerinden ” AA89C915″ kodunu kullanarak %10 indirmli olarak Otel rezervasyonu yapabilirsiniz.
İsterseniz Airbnb sitesi üzerinden 250 TL üstü konaklamalarının için 130 TL indirim alabilirsiniz, Yeni üyelere özel bu kampanyaya katılmak için https://abnb.me/e/I6Ezh3LwEO linki üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.
BULGARİSTAN PARA BİRİMİ
Bulgaristan her ne kadar AB üyesi bir ülke olsada hali hazırda Euro kullanımına geçmeyip kendi para birimi olan Leva (BGN)’yi kullanmaktadır.
Bulgaristan’ın Euro para birimine geçişi için öngörülen yıl 2022’dir.
Ülkenin ulusal Para birimi
LEVA (BGN)’dir.
1 BGN = 3.10 TL ( GÜNCEL KUR )
TELEFON / SİM KART
Öncelikle Turkcell günlük (24,90 TL), Vodafone (24,90 TL) ve Türk Telekom (24,90 TL ) hatlarının burada bulunan operatörlerle anlaşması olduğundan kendi hattınızı Günlük ücretleri karşılığında kullanabilirsiniz.
Sim kart almak isterseniz şehir merkezinde bulunan tüm telefoncularda A1 Bulgaria, Telanor, Vivacom, Maxtelecom (4G destekli) ve Bulsatcom (4G destekli) şebekeleri için ortalama fiyat 10 gün geçerli 2 GB’lik sim kart 10 BGN (31 TL)’dir. Ortalama tüm operatör fiyatları aynıdır. Daha düşük yada daha yüksek paketlerde mevcut olup sim kart alacağınız yerden Pasaportunuzla aktivasyon yaptırmanız gerekmektedir.
Sim kart fiyatları ve Tarifeler ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Bulgaria web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Burgaz’da bir çok yerde WİFİ (Kablosuz Bağlantı) bulunmaktadır.
MARKET – ALIŞVERİŞ
Çok sayıda Süpermarketin bulunduğu Burgaz’da LIDL, Fantastico ve T-Market en uygun olanlarıdır.
KREDİ KARTI
Hemen heryerde kredi kartı geçerlidir. Her ihtimale karşı önceden sormakta yarar vardır.
HALK VE RESMİ DİL
Bulgaristan’ın resmi Dil’i Bulgarca olup benzerliğinden dolayı rusça bilen insanlarında bulgarlarla anlaşabildiği bilinmektedir. Çok sayıda Türk’ün yaşadığı Burgaz’da bir türk ile her an karşılaşabilmeniz olasıdır. İnsanlar ilk bakışta soğuk görünselerde genel itibari ile yardımseverdir. İngilizce konuşma oranı özellikle gençler içinde bir hayli fazladır. Orta ve Üst yaş grubu pek ingilizce bilmemektedir.
DÖVİZ / PARA BOZDURMA
1 Leva (BGN) : 3,10 TL, Döviz bozdurmak içim Akeksandravska caddesi civarındaki döviz bürolarını yada bankaları tercih edebilirsiniz. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde Döviz bürolarından Bulgar Levası (BGN) bulabilmeniz mümkündür. Burgaz’da bazı döviz büroları Türk Lirasıda bozmaktadır. Fakat döviz bürolarındaki komisyon durumlarına dikkat etmeniz ve para bozdurmadan önce mutlaka sormanız gerekmektedir.
SAĞLIK
Bulgaristan’da sağlık koşulları orta düzeyde olmakla beraber AB’nin desteklediği yatırımlar ile sağlık hizmet alanı daha da gelişmektedir.
Acil sağlık hizmet hattı numarası bizdeki gibi 112’dir. Kendi sağlığınız açısından Hepatit A, Hepatit B ve Kuduz aşılarını yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre Bulgaristan’da 48.308 yatak kapasiteli 342 Hastane, 986 yatak kapasiteli 1.886 Poliklinik ve 3.132 yataklı 145 Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Burgaz’da özel hastanelerin dışındaki hastanelerin genel durumu iyi değildir.
Hangi ülkeye giderseniz gidin mutlaka Seyahat sağlık sigortası yaptırın! Yurtdışında tedavi masrafları oldukça yüksektir.
Bu aşılar ile ilgili ayrıntılı bilgi ve tedavi olabileceğiniz hastane listesi için http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/DEU web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İÇME SUYU
Ülkenin genelinde musluk suyu içilebilmekte olup, doğal kaynak suları da geniş ürün yelpazesiyle mevcuttur. Şehir şebeke suyunun temiz olduğu söylenmekle birlikte, ambalajlı su tercih edilebilmektedir. Marketlerden ve su dağıtım firmalarından damacanayla su temin etme imkanı da bulunmaktadır.
GÜVENLİK
Bulgaristan her ne kadar dünyanın en güvenli 26. Ülkeside olsa ülkede özellikle Issız bölgelerde ve toplu taşıma araçlarında bazı hırsızlık/Gasp vakalarına az da olsa rastlanabilmektedir. Hemen her önemli noktada polis bulunmaktadır, ayrıca Şehrin hemen her yerinde güvenlik kameralarını görebilmeniz mümkündür. Akşam saatlerinde özellikle ıssız bölgelerde dolaşılmaması tavsiye edilmektedir.
ARAÇ KİRALAMA
Burgaz’a gelip araç kiralamayı düşünürseniz şehir merkezlerinde bulunan çok sayıda kiralama şirketlerini düşünebilir yada gelmeden online olarak araç kiralayıp havalimanından/Şehir merkezinden teslim alabilirsiniz… Şehirde toplu taşıma ağı oldukça iyi durumdadır ve hemen her yer yürüme birbirine yürüme mesafesindedir. Ayrıca Burgaz’da Park yeri bulmakta büyük sorun teşkil etmektedir. Özellikle yaz aylarında Trafik çok yoğun olabilmektedir. Benim tavsiyem şehirde bulunan toplu taşıma sistemlerini kullanmanız yönünde olacaktır. Benzin 1 Lt 1.94 BGN (6 TL) civarındadır.
HAVA DURUMU
Karasal iklimi mevcut, Yazları sıcak, Kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Akşamları bazen serin olabilmektedir. Bunu bilerek gelmenizi tavsiye ederim…
BURGAZ’DA GÖRÜLEBİLECEK YERLER
Burgaz’da görülmesi gereken bazı tarihi ve turistik yapılar bulunmaktadır ve bunların bir çoğu birbirine yakın mesafede bulunmaktadır. Görülmesi gereken en önemli yerler ise şunlardır;
ALEXANDRAVSKA CADDESİ
Yaklaşık 1 Km. Uzunluğundaki Alexandrovska caddesi Şehirdeki en eski caddelerinden birisidir. Aynı zamanda Limana açılan ve şehri denizle birleştiren bir cadde olma özelliğinide taşır. Sağlı sollu Kafe, Restorant ve Hediyek eşya dükkanları görebileceğiniz bu cadde günün her saati hareketlidir. 1878 – 1929 yılları arasında Sokaklar parke taşı ile kaplıydı ve akşam gaz fenerleri ile aydınlatılırdı.
Dönemin Kralı “Ferdinand” kentin en önemli ticaret caddesi olan Alexandrovska’ya büyük tüccarların ve farklı brokerlerin binalarını inşa etmiştir.
BURGAZ BÖLGESEL TARİHİ MÜZESİ
Burgaz Bölgesel Tarihi Müzesi, Burgaz’ın tam merkezinde yerleşimli dört ayrı binada bulunan dört sergiden oluşmaktadır – Bunlar: Arkeoloji, Etnografi, Tarih ve Doğa-bilim temalı dört sergidir.
Burgaz Müzesi, Burgaz topraklarının tarihi geçmişini gün ışığına çıkartmak yönünde çalışan aydınlardan oluşan Debelt Arkeoloji Kuruluşuna bağlı Özel bir Müze olarak 1912 yılında kurulmuştur. Müzenin ilk Yöneticisi Pavel Vodeniçarov’dur. Burgaz’da ilk müze koleksiyonları 20. yüzyılın ilk yarısında oluşturulmuştur ve Burgaz çevresindeki arazilerde bulunan arkeolojik değerlere odaklıdır. Sozopol, Nesebar, Karnobat bölgelerinde bulunan eşyalar da dahil edilmiştir. 1946 yılında Debelt Arkeoloji Kuruluşunun Yönetimi Müzeyi Belediyeye teslim etmiştir ve böylece müze Burgaz Milli Müzesi ilan edilmiştir.
Müze müdürlüğüne genç bilim adamı ve arkeolog İvan Gılıbov (1918 – 1978 ) atanmıştır. İvan Gılıbov’un yaptığı incelemeler Güneydoğu Bulgaristan’daki arkeoloji bilimi ve çağdaş müzeciliğin temellerini oluşturmuştur. 1951 yılında onun yönetimi altında “Burgaz Milli Müzesinden Haberler” serisinin ilk cildi çıkmıştır. Önsözünde Gılıbov şöyle yazmıştır: “Bu ilk cilt bir başlangıçtır, ancak aynı zamanda sona ermiş bir gelişim döneminin de belgesidir…”
1953 yılında Milli Müze İl Müzesine dönüştürülmüştür, daha sonra ise “Kültürel ve Tarihi Miras” İl Müdürlüğü olmuştur. 2000 yılından bu yana Bakanlar Kurulunun Kararnamesi ile Burgaz ili Bölgesel Müzesi (Burgaz Bölgesel Tarihi Müzesi) ilan edilmiştir ve faaliyet konusu da bölgedeki kültür mirasını arama, bilimsel inceleme ve araştırma faaliyetlerini düzenlemek, kültür mirasını fonlarında muhafaza etmek ve seyrici önünde sergilemektir.
Müzenin yönetimi altında tüm Burgaz ili kapsamında arkeolojik araştırmalar yapılmaktadır – bunların arasında en meşhur olanlar Sv. İvan adası, Antik ve Ortaçağ Kenti Akve Kalide – Terma, Rusokastro ve Poros Kaleleridir.
Müze Kış Dönemi Çalışma Saatleri: (1 Ekim – 31 Mayıs):
Salı ve Cuma günleri arası: 09:00-17:00
Müze Pazar ve Pazartesi günleri kapalıdır.
Müze Yaz Dönemi Çalışma Saatleri: (1 Haziran – 30 Eylül):
Haftanın 7 Günü: 10:00-18:00
Tek müze giriş ücreti 5 BGN (12.5 TL)’dir. 4 Müze için kombine Bilet ise 10 BGN (31 TL)’dir.
Müzeler her ayın son Salı günü, 6 Aralık ve 3 Mart günlerinde ücretsiz olarak gezilebilmektedir.
Müzeler ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.burgasmuseums.bg/index.php?lang=en websitesini ziyaret edebilirsiniz.
DENİZ BAHÇESİ PARKI (SEA GARDEN)
Deniz Bahçesi Parkı, Burgaz’ın en büyük ve en iyi bilinen halk parkıdır. Kentin Karadeniz kıyısında bulunan ve önemli bir turistik ve Balkanlar’daki peyzaj mimarlığı anıtıdır.
Gün boyu insanların dinlendikleri ve gezdikleri gerçekten görülmeye değer güzellikte bir parktır.
Denize Yakın Bahçe, Lazur bölgesinin en popüler Burgaz semtlerinden birinde yer almaktadır. Parkın alanı 800 dönümdür. Parkta çok çeşitli sayıda ağaç ve endemik bitkiler bulunmaktadır. Bu alan etrafına dağılmış çok sayıda heykel bulunmaktadır. En önemli anıt muhtemelen Alexander Pushkin’in anıtıdır.
Parktaki ilk ağaçlar, 24’üncü Piyade Alayı askerleri tarafından 1889 yılında dikilmiştir.
1910’da, mimar Georgi Duhtev Deniz Bahçesi inşaatına başlamak için Burgaz Belediyesi tarafından işe alınmıştır. Duhtev Şehirle deniz arasındaki bataklığı Bulgaristan’ın en güzel parklarından birine dönüştürmeyi başarmıştır. Egzotik bitkilere olan tutkusu sayesinde, bugün tüm kıtalardan bahçede yüzlerce bitki çeşidi bulunmaktadır.
1936’da ilk koy açıldı ve iki yıl sonra da 1938’de Marine Casino inşa edilmiştir.
1975 yılında çelik betonarme yapıya sahip yeni bir koy daha inşa edilmiştir.
BURGAZ VAYA GÖLÜ
Burgaz şehrinin batısında yer alan Burgaz Gölü veya Vaya Gölü, Burgaz şehrinin batısında, Bulgaristan’ın en büyük doğal gölüdür. 9,6 km uzunluğunda ve 2,5 ila 5 km genişliğindedir. En derin noktası 34 m derinliğe sahiptir.
Gölün suları nispeten az tuz içerir (yaklaşık 4-11 ‰). Burgaz Gölü’nde 23 balık, 60 omurgasız hayvan ve 254 kuş türü (bunların 61’i Bulgaristan’da ve dünyada 9’u tehlike altında) olmak üzere çok çeşitli türler yaşamaktadır.
Geçmişte balık üreten önemli bir rezervuar olan Burgaz Gölü, kentin yakınındaki petrokimya tesisinin inşası sonrasında ekonomik öneminin çoğunu yitirmesine karşın, kirliliğin azalması son yıllarda giderek artan sayıda türe tekrar ev sahipliği yapmaya başlamıştır.
Halk buraya genelde piknik yapmak ve balık tutmak maksatlı olarak gelmektedir. Gölde yüzülmesi tehlikeli ve yasaktır.
Şehir merkezinden bu göle gelebilmek için
BURGAZ PLAJI
Burgaz’ın bu uzun ve her daim dalgalarıyla ünlü plajı Sörf tutkunları için ideal bir yerdir. Ayrıca Yaz aylarında akşamları plaj çevresinde çeşitli etkinliklerde düzenlenmektedir.
HEDİYELİK EŞYA
Burgaz’da özellikle Aleksandravska Caddesinde, Çok sayıda hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve Seyyar hediyelik eşya satıcıları bulunmaktadır. Ayrıca bu şehirden ünlü Gül Kremlerindende satın alabilirsiniz.
Magnetler 4-5 Leva ( 13-16 TL ) arası kalitesine göre değişmektedir.
BURGAZ GECE HAYATI
Burgaz küçük olmasına karşın oldukça iyi sayılabilecek bir gece hayatına sahiptir. Özellikle hafta sonları eğlence sabahlara kadar devam etmektedir. Burgaz’da eğlence merkezleri Aleksandrovska caddesi çevresinde toplanmıştır. Kulüp girişleri için genelde ücret alınmamaktadır. Ayrıca Kulüplerinden birçoğunda sıkı kıyafet kontrolleri yapılmaktadır. Erkekler için gömlek, Pantolon ve Çok spor olmayan ayakkabılar ile girişlere müsaade edilmektedir. Tişört, Şort, Terlik vb. İle girişlere müsaade edilmemektedir. Ayrıca Kulüp girişlerinde bazen çok uzun sıralar olabilmektedir.
BURGAZ ÖNEMLİ GECE KULUPLERİ
KHASMIR CLUB
Khasmir Club Srefan Stambolov caddesi 90 adresinde yer alan bence burada bulunan en güzel club… Bu mekanın bir bölümü Bar diğer bir bölümü ise gece kulubü olarak hizmet vermektedir. Gece kulubü kısmı giriş ücreti 10 BGN (30 TL)’dir.
Her gün 07:30 ila 04:00 saatleri arasında açık olan bu kulüp küçük olmasına rağmen açık olduğu saatlerde oldukça kalabalık bir kitleye hizmet vermektedir.
Kulüp belirli tarihlerde Bulgaristan’ın en ünlü DJ ve sanatçılarını çıkarmaktadır.
Rezervasyon için Tel: +359888287879
ASTORIA CLUB
Astoria Club Tsar Sheynovo Caddesi üzerinde yer alan Burgaz’ın en ünlü kulüplerinden birisidir.
Astoria Club, Cuma ve Cumartesi günleri ise 23.00-06:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Her türlü müziğin çalındığı bu Kulüp her hafta sonu önemli DJ’leri sahneye çıkarmaktadır.
PLAZZA CLUB
Plazza gece Kulubü Haftanın her günü 22.30-06.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
BURGAZ MUTFAĞI
Burgaz’da türk nüfusunun çok yoğun olması nedeniyle çok sayıda kebapçı ve Türk restoranlarının yanı sıra Bulgaristan’ın yerel tadlarını bulabileceğiniz çok sayıda restorant bulunmaktadır.
Yerel lezzetleri ve güzel deniz ürünlerini bulabileceğiniz en ünlü restoranlardan birisi Aleksandrovska Caddesi Üzerinde yer alan Ethno Restoranttır.
Denenebilecek yemekler bir çeşit ızgara olan meshana skara ve bir çeşit peynirli salata Shopska’dır. Ayrıca Biber Dolmasıda ünlü yemekler arasındadır.
BURGAZ’A NASIL GELİNİR?
Burgaz’a İstanbul’dan direk uçuş bulunmamaktadır. Fakat istanbul’dan Otobüs ile de buraya yaklaşık 5 saatte gelinebilmesi de mümkündür. İstanbul’dan Burgaz’a gelen otobüs firmaları Nişikli Turizm, İstanbul Seyahat ve Metro Turizm’dir.
BURGAZ’DA KAÇ GÜN KALINMALI?
Burgaz’da ziyaret edilebilecek yerler için 2 tam gün ayırmanız yeterli olacaktır. Gece hayatıylada ünlü bu Şehir için Benim tavsiyem ise Cuma günü gelip Pazar günü dönülmesi yönündedir.
BURGAZ GELMEYE DEĞER Mİ?
Burgaz’a en azından 2 günlük bir plan yapılıp gelinebilir ve heryönüyle bu güzel başkenti görmeye değerdir. Ayrıca burası gezdikten Sonra Bu kıyıların diğer önemli bölgeleri Neşebar, Sunny Beach ve Varna’yı da ziyaret edebilirsiniz.
Burgaz’dan sevgilerle, bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere.
TÜM YAZILARIM İÇİN;
INSTAGRAM : gezginsailor
TWITTER : @gezginsailor
FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor
FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/
YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber