KİEV’DE BİR HAFTA SONU
İzmir’den karşılıklı olarak başlatılan direk Uçak seferleri sayesinde bir hafta sonunu Kiev’de geçirmek üzere yola koyuluyorum.
İlk vakayiname isimli tarihsel belgede Kiev şehrinin yerel bir yöneticisi olmadığı ve 9. yüzyıldan itibaren Hazar Türklerine haraç verdikleri yazmaktadır. Eski Türkçede yüksek yer anlamına gelen ve Sarkel’e benzeyen Sambat kalesi Hazarlar tarafından şehri korumak için inşa edilmiştir. Kiev 250 yıl Hazarlar (850-1100), 260 yıl Altınordu (1240-1500) egemenliğinde yaklaşık 500 yıl ise Türkler tarafından yönetilmiştir.
Dinyeper kıyısına kurulmuş şehrin Hazarlar mı yoksa Kievan Rus’ları tarafından mı kurulduğu hakkında sağlam bir bilgi olmamasına rağmen isminin Kıyı Ev den geldiği zannedilmektedir. Sambat, şehrin diğer ismidir.
Kentin en önemli ve bilindik meydanı ise Bağımsızlık Meydanı’dır.
İzmir-Kiev-İzmir direk uçuşları şimdilik haftanın 4 günü icra edilmektedir. (Pazartesi-Çarşamba-Cuma-Pazar).
Kısa süre önce paylaştığım üzere Bu yaz Odessa ve Lviv seyahatlerimin ardından bu üçüncü Ukrayna seyahatim olacak.. Her ne kadar Aralık ayında ve soğuklarda gitmeyi tercih etsemde güzel şeyler görebilmenin temennisi ile yola koyuluyorum…
Uçağımızda arıza tespit edildiğinden yeni bir uçak ile Kiev’e Planlanan saatimizden 1.5 saat rotarlı şekilde varabiliyoruz. Yolculuğumuz yaklaşık 2 saat kadar sürüyor. Kiev’de beni oldukça soğuk bir hava karşıladı. Hafta boyu etkili olan kar yağışı yerini güzel ama soğuk bir havaya bırakmıştı

105.5 mt. Derinliği ile Dünyanın en derin metro istasyonu Olan Arsenalna istasyonu Kiev’de bulunmaktadır. İstasyon Dnieper nehrinin altına inşa edilmiştir. Metro’dan indiğinizde yukarı çıkmanız yürüyen merdivenlerle yaklaşık 5 dk. sürmektedir.

Kiev Zhulnany havalimanına inince internet ihtiyacımı ilk etapta havalimanındaki ücretsiz kablosuz internet bağlantısı ile sağladım. UBER uygulamasından bir araç çağırarak şehir merkezine yakın kiralamış olduğum eve 100 grivna (19 TL) bir ücret ödeyerek ulaştım..
Kiev havalimanında ücretsiz internet var, Ayrıca size her konuda yardımcı olabilecek turist danışmada mevcut..
Bu gelişimde Hostel yada Otel’de kalmak yerine ev kiralamayı tercih ettim, Evim havalimanına 20 dk, şehir merkezine ise yaklaşık 5 dk uzaklıkta 1+1 bir apartman dairesi, içeride ihtiyaç duyabileceğiniz her şey mevcut, Öğlen saatlerinde varmış olmam nedeni ile İlk işim kiraladığım evi bulmak ve ev sahibim ile tanışmak oldu. Eşyalarımı bırakmamın ardından muhteşem bir soğuk ve kar yağışı eşliğinde Kiev şehrini keşfetmeye çıktım…
Özellikle buraya kış aylarında gelmeyi tercih ederseniz en kalın giysilerinizi getirmeyi unutmayın, Atkı, Eldiven ve Bere çantanızda mutlaka bulunsun, Ayakkabı yerine mutlaka Botlarınızla buraya gelin…
Buraya gelince ilk işiniz Sim kart satın almak olmalı, Tren istasyonu veya havalimanından almayın oralarda şehir merkezine nazaran fiyatlar iki katı daha yüksek… şehir merkezinde içinde 20 GB interneti olan 4 hafta geçerli LIFE CELL hat 60 Grivna ( 11 TL ), doya doya kullanırsınız, çekim gücüde güzel, Life cell Turkcell tarafından ukrayna’da işletilen şebeke… aldığınız yerden 2 dk içinde tüm ayarları yapıyorlar ve Telefonunuzu kullanmaya başlıyosunuz, Pasaport, kimlik vb ihtiyaç yok…
VİZE

Ukrayna TC vatandaşı Bordo (Umuma Mahsus), Yeşil (Hususi), Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahibi TC vatandaşlarından Vize istememektedir. Ayrıca Ukrayna’ya yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde Yeni Tip (Biometrik) kimlikleriniz ile de giriş sağlayabilirsiniz. (Eski Tip Kimlikler ile ülkeye giriş yapılamamaktadır.), Tavsiyem varsa sıra beklememek ve bir form doldurup giriş yapmanız yerine pasaportunuzu kullanmanız yönündedir. Özellikle Pasaportu yeni olan ve daha önce herhangi bir ülkeye giriş çıkışı olmayanların Pasaport kontrolleri esnasında polisler tarafından kısa süreli sorguya çekilebildikleri bilinmektedir. Özellikle bu durumda olanların yanlarına dönüş uçak biletlerinin ve Otel rezervasyon çıktılarını almaları önem arz etmektedir.
HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM (KİEV ZHULHANY HAVALİMANI)
Kiev’de 2 adet Havalimanı bulunmaktadır. Bunlar Diğerine nazaran daha büyük olanı ve Şehir merkezine 33 Km. uzaklıktaki Boryspil ( Borispol ) Havalimanı ve daha küçük ama şehir merkezine 7 km. uzaklıktaki Zhulhany ( Zulhani ) Havalimanıdır. Türkiye’den iki havaalanına da direk uçuşlar mevcuttur. Benim indiğim havalinanı şehir merkezine yakın olan Zhulhany havalimanı idi. Buradan şehir merkezine nasıl ulaşım sağlandığı ile ilgili aşağıda ayrıntıları paylaşacağım.
( KİEV ZHULHANY HAVALİMANI)
TAKSİ, UBER, TAXIFY VE UKLON
7 km uzaklıktaki Kiev Zhulhany Uluslararası havalimanından şehir merkezine ulaşım için en iyi yöntem UBER, TAXIFY ve UKLON uygulamalarıdır. Havalimanı şehir merkezi arası ortalama ücret 100 Grivna’dır. ( 19 TL)
UBER uygulamasına aşağıdaki link ile kayıt yaptığınızda ilk yolculuğunuzda 50 UAH (10 TL) indirim kazanabilirsiniz.
https://www.uber.com/invite/uhc668hrue
TAXIFY uygulamasına aşağıdaki link ile kayıt yaptığınızda ilk yolculuğunuzda 50 UAH (10 TL) indirim kazanabilirsiniz.
https://invite.taxify.eu/ADRL3
Ukrayna’da hangi şehire giderseniz gidin size taksileri tavsiye etmiyorum… Kullanmak istersenizde çok sıkı pazarlık yapmalısınız, Özellikle havalimanından sizi şehir merkezine götürmek isteyen taksiciler ortalama 500 Grivna (100 TL) talep edebilmektedirler. UBER TAXIFY ve UKLON uygulamalarının çok yaygın olduğu Ukrayna’da bunlar kesinlikle vazgeçilmezleriniz olmalıdır.
OTOBÜS

Havalimanı 200 mt Karşısında yer alan Durak
Bir diğer alternatif ise havalimanından tam karşıya (Caddeye Doğru) 10 dk yürüyerek (200 mt. Terminal A Karşısında) Otobüs duraklarına ulaşmanız ve buradan toplu taşımaları kullanmanızdır. Otobüsler sizi Shuliavska metro istasyonunda indirmektedir. Buradan M1 metro hattını İki durak ilerdeki merkez istasyon Vokzalna’ya veya 5 Durak ilerdeki şehir merkezi istasyonu olan Khreshchatyk’a (Şehir merkezi bu duraktır) ulaşım sağlayabilirsiniz. Khreshchatyk caddesi ile Maidan Nezalezhnosti (Bağımsızlık meydanı) arası mesafe ise yürüyerek ortalama 250 mt’dir. Otobüs/Metro Bileti ücreti 8 Grivna (1.5 TL)’dir. Metroları Temassız özelliği bulunan kredi kartlarınız ile kullanabilmeniz mümkündür.

Otobüs biletlerinizi Şoförlerden temin edebilirsiniz.

Biletinizi Otobüs içerisinde bulunan makinelerden Validate (Onaylatmayı) unutmayın. Aksi halde icra edilebilecek kontroller de büyük cezalar ödeyebilirsiniz. (160 UAH) Bu yöntemi kullanarak ortalama 45-50 dk içinde şehir merkezine ulaşabilirsiniz ama benim vaktim değerlidir ve hızlı olsun diyorsanız Yukarıda da belirttiğim gibi şehir merkezine en iyi ulaşım özellikle kalabalık da geliyorsanız UBER. TAXIFY veya UKLON uygulamalarıdır.
TROLEYBUS VE METRO

Havalimanı şehir merkezi arası bir başka ulaşım alternatifiniz ise yukarıda bahsettiğim Otobüs duraklarının bulunduğu noktadan her 15 dakika da bir hareket eden 22 Nu’lı Troleybuslardır. Bu Troleybuslar sizi Syrets metro istasyonuna kadar götürmektedirler. Fakat yolculuğunuzun ortlalama yarısında Shuliavska veya Dorohozhychi metro istasyonlarında inip M1 Metro hattını kullanarak merkez istasyonu Khreshchatyk’da inmeniz gerekmektedir. En zahmetli ve uzun ulaşım yöntemi budur.
Metro ulaşımı ile ilgili ayrıntılı bilgi ve Metro Ağ haritası için https://www.visitkievukraine.com/transport/metro/map/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
( KİEV BORYSPIL HAVALİMANI)
TAKSİ, UBER, TAXIFY VE UKLON
33 km uzaklıktaki Kiev Boryspil Uluslararası havalimanından şehir merkezine ulaşım için en rahat yöntem UBER, TAXIFY veya UKLON uygulamalarıdır. Havalimanı şehir merkezi arası ortalama ücret 400 UAH (80 TL)’dir.
Ukrayna’da hangi şehire giderseniz gidin size taksileri tavsiye etmiyorum… Kullanmak istersenizde çok sıkı pazarlık yapmalısınız. Özellikle havalimanından sizi şehir merkezine götürmek isteyen taksiciler ortalama sizden 800 UAH (160 TL) talep etmektedirler. UBER TAXIFY ve UKLON Taksi uygulamalarının çok yaygın olduğu Ukrayna’da bu uygulamalar kesinlikle vazgeçilmezleriniz olmalıdır.
OTOBÜS (SKYBUS)

Kiev Borispol havalimanı ile Kiev (Pivdenny) ana tren istasyonu arasında hizmet veren Sky Bus (322 hattı) Mor renkli olarak bilinmekte ve Havalimanı Terminal D’den hareket etmektedirler. Terminal D’den çıktığınızda otobüs durakları solunuzda kalmaktadır. Kiev merkezde bulunan otobüs terminali, merkez tren istasyonunun arka tarafında kalmakta, ön tarafta (şehir tarafında) ise M1 metro hattının bulunduğu Vokzalna istasyonu bulunmaktadır. Ana tren istasyonu Pivdennyi (Güney Terminali) ise Tren İstasyonudur.
Sky Bus, havalimanından şehir merkezine her 15 dakikada bir kalkmakta olup 7/24 karşılıklı olarak hizmet vermektedir. Seyahat süresi yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Rota üzerinde, Kiev’in güneydoğusundaki Kharkivska metro istasyonunda inebilir, Otelinizin konumuna bağlı olarak buradan M3 metro hattına geçiş yaparak şehir merkezine daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bir metro bileti 8.00 UAH (1.5 TL)’dir. Yukarıda da belirttiğim gibi temassız özelliği bulunan kredi kartlarınızı kullanarak da metroları kullanabilirsiniz.
TREN
Kiev Borispol havalimanı İle Pasazhyrskyi Tren istasyonu arasında hizmet veren ve kısa süre önce hizmete açılan trenler ile de yolculuk edilebilmesi mümkündür. Yolculuk süresi yaklaşık 35 dk. sürmektedir ve tek yön tren bileti ücreti ise 80 UAH (16 TL)’dir. Pasazhyrskyi tren istasyonu tam olarak şehir merkezinde kalmadığından buradan metro ile aktarma yapılması gerekmektedir. Metro tek yön bilet ücreti 8 UAH (1.6 TL)’dir. Metroları temaszız özellikli kredi kartlarınız ile de kullanabilirsiniz. M1 (Kırmızı Renkli) metro ile tren istasyonu yanında bulunan Vokzalna istasyonundan 3 durak ilerde bulunan Khreshchatyk metro istasyonuna ulaşabilirsiniz (Şehir merkezi).
Tren saatleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve Hareket saatleri için https://kbp.aero/en/kiev-boryspol-express/ web sitesini inceleyebilirsiniz.
ŞEHİR MERKEZİ – HAVALİMANI ULAŞIM
Borispol havalimanına metro ile direk olarak ulaşım sağlanamamaktadır. Şehir merkezinden havalimanına ulaşabilmek için ise öncelikle merkezde bulunan Khreshchatyk metro istasyonundan M2 (Mor Renkli) hatı kullanarak 1 Durak ilerdeki Palats Sportu istasyonuna gitmeniz oradan ise M3 (Yeşil Renkli) metro hattına aktarma yaparak Kharkivska metro istasyonuna ulaşmanız gerekmektedir. Metro istasyonundan dışarı çıktığınızda Skybus (322 Nu’lı) otobüslerini Kharkivska metro istasyonunun hemen önündeki duraklardan kullanabilirsiniz. Bu en hızlı yöntemdir ve yolculuk süresi Kharkivska metro istasyonuna yaklaşık 35 dk sürmektedir. Oradan kullanacağınız otobüsler ile havalimanı ulaşım süreniz yaklaşık 1 saat olacaktır.
Bir başka yöntem ise öncelikle merkezde bulunan Khreshchatyk metro istasyonundan M1 (Kırmızı Renkli) metro hattını kullanarak Vokzalna İstasyonunda inmeniz ve sonrasında ise buraya çok yakın konumdaki Pivdennyi tren istasyonu önünden kalkan Skybus (322 Nu’lı) otobüslerini kullanmanız gerekmektedir. Toplam yolculuk süresi ortalama 1 Saat sürmektedir.
SKYBUS OTOBÜS DURAKLARI
Borispol Havalimanı-Kharkivska Metro İstasyonu-Pivdennyi Tren istasyonu
Pivdennyi Tren İstasyonu-Kharkivska Metro İstasyonu-Borispol Havalimanı
Borispol havalimanı-Pivdennyi tren istasyonu tek yön bilet ücreti 80 UAH (16 TL), Borispol havalimanı-Kharkivska metro istasyonu tek yön bilet ücreti 60 UAH (12 TL)’dir.
Otobüsler için kredi kartı ile online bilet alabilmek ve Otobüs saatleri ile ayrıntılı bilgi almak için https://skybus.kiev.ua/en/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. (Online Bilet almanıza gerek yok, Otobüs Şoförlerinden ücreti karşılığı temin edebilirsiniz).
KONAKLAMA
Kiev’de Konaklama için merkezi konuma yakın birçok otel ve hostel bulunmaktadır. Ulaşım ücretleri çok ucuz olduğundan Kiev’de Şehir merkezinden uzakta bile kalabilmeniz mümkündür. Kiev’de konaklama için kıstas almanız gereken yer şehir merkezinde bulunan Khreshchatyk caddesidir. Konaklama seçimi yaparken bu bölgeye olan uzaklığı dikkate almanız yararınıza olabilir. Kiev’de çok sayıda kiralık ev mevcuttur. Konumu ve kalitesine göre gecelik 70-80 TL’ye çok güzel evlerde kalabilmeniz mümkündür. Ben Airbnb sitesinden geceliği 150 TL olan ve şehir merkezine 5 dk. uzaklıkta bir ev kiraladım. Ev gerçekten çok güzel ve kullanışlı bir evdi, ayrıca konum açısındanda mükemmeldi. Hostellerin gecelik fiyatları ise 50-150TL, Otel fiyatları ise konum ve kalitesine göre gecelik 100 TL’den başlamaktadır. Benim size tavsiyem buraya tek yada arkadaşlarızla geldiğinizde kendi rahatınız için ev kiralamanız yönünde olacaktır. Ev kiralamadan önce mutlaka yorumları okuyunuz.
Airbnb sitesi üzerinden 250 TL üstü konaklamalarınız için 130 TL indirim alabilirsiniz, Yeni üyelere özel bu kampanyaya katılmak için https://abnb.me/e/I6Ezh3LwEO linki üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.
Sizde Booking sitesi üzerinden aşağıdaki linki kullanarak %10 indirmli olarak Otel rezervasyonu yapabilirsiniz.
https://booking.com/s/73_6/aa89c915
UKRAYNA PARA BİRİMİ

Ülkenin ulusal Para birimi
GRIVNA (UAH)’dIr.
100 UAH = 19.00 TL ( GÜNCEL KUR )
TELEFON / SİM KART
Turkcell (Günlük 24,90 TL), Vodafone (Günlük 24,90 TL) ve Türk Telekom (Günlük 24,90 TL ) hatlarının burada bulunan operatörlerle anlaşması bulunmaktadır. Kendi hattınızı Günlük ücretleri karşılığında kullanabilirsiniz.
Ukraynada Sim kart fiyatları oldukça ucuzdur. Sim kart almak isterseniz şehir merkezinde bulunan tüm telefoncularda Kyivstar, Vodafone, Lifecel ve 3mob şebekelerine ait sim kartlar içinde 20 GB interneti ile ortalama 60 UAH (12 TL)’ye satılmaktadır.
Ortalama tüm operatör fiyatları aynıdır. Daha düşük yada daha yüksek paketlerde mevcut olup kartı aldığınız yerden aktivasyon yaptırmayı unutmamanız gerekmektedir. Benim tercih ettiğim şebeke ise Lifecell oldu, içinde 20 GB interneti olan sim kart için 60 UAH (12 TL) ödedim, Lifecell Türkiye’de bulunan Turkcell operatörü tarafından Ukrayna’da işletilen şebeke… Sim Kart aktivasyonu bayi tarafından 2 dk içinde tamamlanıp size teslim ediliyor.
Sim kart fiyatları ve Tarifeler ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Ukraine web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kiev’de bir çok Noktada WİFİ (Kablosuz Bağlantı) bulunmaktadır.
MARKET – ALIŞVERİŞ
Çok sayıda Süpermarketin bulunduğu Kiev’de en uygun süpermarketler Billa, Furshet, Megamarket ve Silpo’dur.
KREDİ KARTI
Hemen heryerde kredi kartı geçerlidir. Her ihtimale karşı önceden sormakta yarar vardır.
SAĞLIK
Ukrayna’da Hijyen konusunda sıkıntılar yaşanabildiğinden bu ülkeye gitmeden bazı aşıların yaptırılması gerekmektedir. Kendi sağlığınız açısından Hepatit A, Hepatit B ve Kuduz aşılarını yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Hangi ülkeye giderseniz gidin mutlaka Seyahat sağlık sigortası yaptırın! Yurtdışında tedavi masrafları oldukça yüksektir.
Bu aşılar ile ilgili ayrıntılı bilgi ve tedavi olabileceğiniz hastane listesi için http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/UKR web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İÇME SUYU

Musluk suyu tercih edilmemelidir. Marketlerde çeşitli kalitede pet şişelerde içme suyu bulmak mümkündür. 1.5 litrelik iyi kalitede yerli içme sularının fiyatları 6 ile 10 Hrivna arasında değişmektedir. Ülkemizdeki gibi 19 litrelik damacanalarda evlere su hizmeti de mevcuttur.
RESMİ DİL VE HALK
İnsanlar size ilk bakışta soğuk gelebilmektedir. Fakat yardım istediğinizde sizi pek geri çevirmemektedirler. Ukrayna’da Resmi dil Ukraynaca’dır. Rusça’da yaygın olarak konuşulmaktadır. Ülkede İngilizce eğitimi son yıllarda arttırılmıştır. Özellikle 25 yaş altı gençler ingilizce bilmektedir.
DÖVİZ / PARA BOZDURMA
Döviz bozdurmak için hafta içi mesai saatlerinde bankaları ve Şehir merkezi çevresinde bulunan Döviz bürolarını tercih edebilirsiniz. Döviz büroları arasındaki kur farkları genel itibari ile oldukça azdır ve para bozdurma işleminizden ortalama 10 UAH (2 TL) komisyon kesilmektedir. Nakit ihtiyaçları için ise 7/24 ATM’leri kullanabilirsiniz. Fakat paranızı bozdurmadan önce mutlaka daha yüksek komisyon olup olmadığını sormanız gerekmektedir. Havalimanlarda kur farkları çok yüksek olduğundan paranızın sadece küçük bir kısmını burada bozdurmanızı tavsiye ediyorum.
GÜVENLİK
Kiev güvenli sayılabilecek bir şehirdir. Hemen her önemli noktada polis bulunmaktadır, ayrıca Şehrin hemen her yerinde güvenlik kameralarını görebilmeniz mümkündür. Fakat özellikle Toplu taşıma araçlarında ve bazı ıssız sokaklarda hırsızlık ve gasp vakaaları yaşanmakta olup dikkatli olunması gerekmektedir.
ARAÇ KİRALAMA
Kiev’e gelip araç kiralamayı düşünürseniz şehir merkezlerinde bulunan çok sayıda kiralama şirketlerini düşünebilir yada gelmeden online olarak araç kiralayıp buradan teslim alabilirsiniz… Şehirde toplu taşıma ağı oldukça gelişmiştir. Kiev dünyanın en büyük ve en eski metro hatlarından birine sahiptir. Ayrıca Kiev’de Park yeri bulmakta büyük sorun teşkil etmektedir. özellikle yaz aylarında ve mesai saatleri çıkışlarında Trafik çok yoğun olabilmektedir. Benim tavsiyem şehirde bulunan toplu taşıma sistemlerini kullanmanız yönünde olacaktır. Benzin 1 Lt 33 UAH (6.50 TL) civarında.
HAVA DURUMU
Karasal iklimi mevcuttur, Yazları sıcak, Kışları ise çok soğuk ve yağışlı geçmektedir. Akşamları hava özellikle kış aylarında 0 derecenin altına inebilmektedir. Özelliklşe kış aylarında buraya gelmeyi düşünenlerin Eldiven, Kazak, Bere, Bot ve Atkılarını getirmelerini tavsiye ediyorum.
KİEV’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Kiev’de görülmesi gereken birçok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır ve bunların bir çoğu birbirine yakın mesafede bulunmaktadır. Görülmesi gereken en önemli yerler ise şunlardır;
KHRESHCHATYK CADDESİ (NEZALEZHNOSTI MEYDANI)


Khreshchatyk Caddesi Kiev’in en önemli ana caddesidir. Caddenin uzunluğu 1.2km’dir. kuzeydoğusundan Maidan’a ve Besarabsky Pazarı’nın bulunduğu Bessarabska Meydanı’na güneybatıya doğru uzanır. Caddenin yanı sıra hem belediye meclisi hem de devlet idaresi, Ana Posta Ofisi, Tarım Politikası Bakanlığı, Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Devlet Komitesi, Merkez Departmanı Mağazası (TsUM), Kiev Belediyesi’nin ofisleri bulunmaktadır. Besarabka Pazarı ve Tarihi Ukrayna Evleri bu cadde üzerinde yer alır.
Cadde İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu birlikleri tarafından tamamen yok edilmiştir ve savaş sonrası Stalinist mimarinin neo-klasik tarzıyla yeniden inşa edilmiştir. Hayatta kalmayan önemli yapılar arasında Kiev City Duma, Kiev Borsası, Hotel Natsional ve Ginzburg Evi bulunmaktadır. Sokak, Ukrayna’nın bağımsızlığının modern döneminde önemli ölçüde yenilenmiştir. Bugün, sokak idari ve iş şehirleri organizasyonlarının yanı sıra popüler bir turistik alandır.
2010 itibariyle, Khreshchatyk, Avrupa’nın en pahalı alışveriş caddelerinin ilk 20’sinde yer almaktadır.
Sağlı Sollu dükkanları, Kafeleri, Restoranları ve Alışveriş merkezleri ile bu caddede hayat günün her saatinde büyük bir hızla akıp gitmektedir ve insanların en önemli buluşma noktasıdır.
MARIYINSKY SARAYI

Şehir merkezine çok yakın Mykhaila Hrushevskoho caddesi üzerinde bulunan bu saray aynı zamanda Ukrayna parlamentosunun merkez binasıdır. Aynı zamanda içerisinde bulunduğu parka isminide veren bu yapıt yerli yabancı herkesin ilgi odağıdır.
1744 yılında Rus İmparatoriçesi Elizaveta Petrovna tarafından yaptırılması emredilen ve o dönemde Rus İmparatorluğu’nda çalışan en ünlü mimar olan Bartolomeo Rastrelli tarafından yapılan bu saray ihtişamı ve güzelliği ile ziyaretçilerini günümüzde hala daha büyülemektedir. Rastrelli, Ivan Michurin’den bir grup diğer bir mimar ile birlikte 1752’de sarayı tamamlamıştır. Ancak İmparatoriçe Elizabeth sarayı görecek kadar uzun yaşayamamıştır. Sarayda kalan ilk kraliyet figürü 1787’de Kiev’i ziyaret eden İmparatoriçe Catherine II olmuştur. 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında saray, Daha çok Genel Valiliklerin ana ikametgahı olarak kullanılmıştır.
19. yüzyılın başlarında, saray bir dizi yangında büyük hasar almıştır. Yaklaşık yarım asır sonra, 1870’de, Rusya’nın II. Aleksandr’i, eski konstrüksiyonları ve suluboyaları rehber olarak kullanarak mimar Konstantin Mayevski tarafından saray yeniden inşa edilmiştir. Daha sonra İmparatoriçe Maria Alexandrovna’nın dileği ile, sarayın güney tarafında büyük bir park yaptırılmıştır. Saray 1917 yılına kadar imparatorluk ailesinin ziyaretçilerini misafir etmek amacıyla kullanılmıştır.
1917-20’de Rus İç Savaşı yıllarında saray, özellikle Kiev Bolşevik Ayaklanması sırasında Kiev revkom merkezi olarak kullanılmıştır. Mariyinsky sarayı, II. Dünya Savaşı’nda ağır hasar görmüş ve 1940’ların sonunda restore edilmiştir. Sarayın bugünkü görünümünü kazandıran son restorasyon ise 1980’lerin başlarında tamamlanmıştır.
Kiev’e gelen yerli yabancı herkesin ziyaret ettiği bu görkemli yapı günün her saatinde ziyaretçilerine açıktır.
KİEV SU MÜZESİ


Bağımsızlık meydanına oldukça yakın konumda bulunan Kiev Su Müzesi, 19. yüzyılda inşaa edilmiş ve daha sonra restore edilmiştir. Şehrin su kulesinde yer alan müze, Kiev’in su kaynağı ve su arıtma sistemlerine içten bir bakış açısı sunmaktadır. Deneyimli bir rehber (İngilizce ve Fransızca konuşan rehberler mevcuttur) size şehrin ilk su tedarik sistemi hakkında, insan faaliyetinin neden olduğu geri döndürülemeyen süreçler ve bunların ekolojiye olan etkisi hakkında ve suyun daha verimli bir şekilde nasıl kullanılacağı hakkında bilgi vermektedir. Gezi süresi 35-40 dk sürmektedir. Su kuleleri ve kanalizasyon sistemlerinin modelleri, antik boru örnekleri gibi birçok ilginç objeler sergilenmektedir. Su Müzesi çok popüler olduğu için, bazen 10 veya 15 dakika boyunca beklemek gerekebilmektedir.
Giriş ücreti: Sadece Nakit kabul edilmektedir ve Yetişkinler için 50 UAH (10 TL), çocuklar için ise 40 UAH (8 TL)’dir. Çalışma saatlerinde online rezervasyon yapmanız uzun sıra beklememeniz için önemlidir.
Çalışma Saatleri: 10:00 – 16:00 (Çarşamba – Cuma), 10:00 – 17:00 (Cumartesi, Pazar); Pazartesi ve Salı günleri müze kapalıdır. Kapanış saatinden 60 dk. önce son ziyaretçi grubu müzeye kabul edilmektedir.
Telefon No.: +38 044 279 53 33
Adresi: Kreshchatiy park, 1 V Grushevskogo Str. (Maidan Nezalezhnosti-Bağımsızlık meydanını karşınıza alıp caddenin solundan 10 dk yürüdüğünüzde göreceğiniz tepenin üst kısmında yer almaktadır.)
Ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için www.aqua-kiev.info web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
KİEV ALTIN KAPILARI


Şehir merkezinden 15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz ve Volodymyrska Caddesinde bulunan Kiev’in Altın Kapıları Rus başkenti Kiev’i 11. yüzyıl’da saldırılardan koruma maksatlı inşaa edilen surlarının ana kapısıdır. Konstantinopolis’in Altın Kapısı’nın oldukça benzeri olarak inşa edilmiştir. Yapı, Orta Çağ’da, varlığının birkaç izini bırakarak yıkılmıştır. 1982’de Sovyet makamları tarafından tamamen yeniden inşa edilmiştir, ancak orijinal kapıların hiçbir resmi olarak hayatta kalmamıştır. Bu karar günümüzde hala tartışılmakta olup, orijinal kapının neye benzediğine dair pek çok söylenti bulunmaktadır.
Giriş ücreti ve Çalışma Saatleri
Yetişkinler için 15 UAH (3 TL), Çocuklar için ise 8 UAH (1.6 TL)’dir.
Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar
10:00 – 18:00
Çarşamba
10:00 – 17:00
2. DÜNYA SAVAŞI MÜZESİ










Ukrayna Tarihi Müzesi Dinyeper Nehri’nin sağ kıyısındaki pitoresk tepelerde, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Pechersk bölgesinin güney eteklerinde bulunan Alman-Sovyet Savaşı’nı anmak için yapılmış bir anıt kompleksdir. Hemen yakınında Anavatan Anıtı yer almaktadır.
Müze, Sovyet lideri Leonid Brejnev tarafından 9 Mayıs 1980’de törenle açılmıştır. 21 Haziran 1996’da müze, Ulusal Müze’nin bugünkü statüsünü, daha sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma’nın da imzaladığı özel kararname ile onaylanmıştır. Anıt kompleksi, Dinyeper Nehri’ne bakan tepede 10 hektarlık (yaklaşık 24.7 dönüm) alanı kaplamaktadır. Dünya Savaşı askeri teçhizatına sahip “Şöhretin Alev” i ve “Kahraman Şehirler” adlı heykeller dev bir kase içinde yer alır. Müzelerden biri de 2. Dünya Savaşı sonrası Sovyet ordusu tarafından kullanılan silahlanmayı sergilemektedir. Sokaktaki heykeller 1941 Alman işgalini, Nazi işgalindeki korkuları, partizan mücadeleleri ve Dinyeper Taarruzu‘ndaki cesur savunmayı tasvir etmektedir.
Yevgeniy Vuçetiç tarafından yaptırılan “Anavatan” anıtsal heykeli müze binasında yer almaktadır ve 62 metre yüksekliktedir. Toplam yapı uzunluğu 102 metredir. Ağırlığı yaklaşık 530 tondur. Heykeli sağ elindeki kılıç 16 metre uzunluğa ve 9 ton ağırlığa sahiptir. Sol elinde 13 m x 8 m büyüklüğünde koruyucu bir kalkan bulunmaktadır. Müze Anıtı salonunda 11.600’den fazla askerin oyma isimleri bulunan mermer plaklar ve savaş sırasında Sovyetler Birliği Kahramanı ve Sosyalist Emek Kahramanı Madalyası ile onurlandırılan 200’den fazla işçi yer almaktadır. Müzenin altındaki tepede geleneksel çiçek gösterileri yapılmaktadır.
Temmuz 2015’e kadar müzenin resmi adı “Büyük Yurtseverlik Savaşı Müzesi” idi. Nisan 2015’te Ukrayna parlamentosu, Komunizm’i çağrıştırdığı gerekçesi ile 16 Mayıs 2015’te müzenin adını değiştirmiştir.
Müzenin Bahçe kısmını gezmek ücretsizdir. İçerde uçakların bulunduğu küçük bir kısım için ise 5 UAH (1 TL) ödemeniz gerekmektedir. Uçakların içine çıkıp fotoğraf çektirmek için ekstra ücret ödenmesi gerekmektedir. 50 UAH (10 TL).
Giriş Ücretleri: Yetişkinler için 20 UAH (4 TL), Çocuklar için 3 UAH (60 Krş)’dur. Ukraynaca Rehberli tur 60 UAH ( 12 TL), Çocuklar için 40 UAH (8 TL)’dir. ingilizce ve diğer bazı dillerde Rehberli tur ücreti 100 UAH (20 TL)’dir. Anıtın orta bölümüne çıkmak için ilave olarak(Alçak Gözlem Noktası (36.6 m)) 50 UAH (10 TL); Yüksek gözlem noktasına çıkmak için ilave olarak (91m) 200 UAH (40 TL) ödemeniz gerekmektedir. Anıtın bu bölümlerine çıkışlara sadece güzel ve uygun havalarda izin verilmektedir. Yoğun ilgiden dolayı online rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00 (Pazartesi – Cuma), 10:00 – 19:00 (Cumartesi, Pazar), 9 Mayıs ve 14 Ekim günlerinde müze ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
Telefon No: +38 044 285 94 52
Adresi: 27 Lavrska Str. (Arsenalna Metro İstasyonuna oldukça yakın mesafededir).
Ayrıntılı bilgi ve online rezervasyon için www.warmuseum.kiev.ua websitesini ziyaret edebilirsiniz.
ULUSAL HAVACILIK MÜZESİ
Kiev Zhulnany havalimanı ile komşu olan bu müzede, Sovyet Hava Kuvvetleri ve bağımsız Ukrayna için hizmet vermiş 90’dan fazla uçak, helikopter ve insansız uçaklarının sergilendiği ulusal havacılık müzesi Yılda bir milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. şehre gelen konuklar buraya büyük ilgi göstermektedir.
Hava silahları ve İHA’ların yanı sıra uçak motorlarının da sergilendiği Müze fonu, önde gelen havacılık Tasarımcıları – Tupolev, Yakovlev, Ilyushin, Antonov, Sukhoi, Mikoyan-Gurevich, Kamov, Mil, Beriev (tam ölçekli) gibi ürünlerin yanı sıra, yirminci yüzyıla ait uçak kopyalarını da içermektedir. Tupolev DB bombardıman füzeleride (Tu-22M) müze içerisinde ayrı bir bölümde “Backfire Koleksiyonu” olarak sergilenmektedir.
Kiev Zhulnany havalimanına geldiğinizde aceleniz ve çok eşyanız yoksa bu müzeye bir saatinizi ayırabilirsiniz.
Müze Çalışma Saatleri:
NİSAN-EKİM (SALI VE PAZAR): 10:00-19:00
KASIM-MART (SALI VE PAZAR): 10:00-18:00
*Bilet satışları müze kapanışından 1 saat önce sona ermektedir. Müze Pazartesi günleri ise kapalıdır.
Müze Giriş Ücretleri:
Yetişkinleri için 50 UAH (10 TL), Öğrenciler ve Çocuklar için ise 25 UAH (5 TL)’dir.
Müze içerisinde bulunan Yapay uçak kabinlerine giriş 5-10 UAH arası değişmektedir.
İngilizce rehberli tur kişi başı 400 UAH
(80 TL)’dir.
Müze ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://aviamuseum.com.ua/en/cost/332-cost websitesini ziyaret edebilirsiniz.
AZİZ VOLODYMYR KATEDRALİ


1882 yılında inşa edilen Aziz Volodymyr Katedrali Ukranya’da bulunan üç büyük Ortodoks kilisesinden birisidir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, Ukrayna Hükümeti kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Kiev Patrikhanesi’nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.
Kuruluş tarihinden itibaren Rum Ortodoks Kilisesi’ne bağlı kalmıştır. Ancak 1051 yılından itibaren İstanbul Patrikhanesi’nden bağımsızlık kazanma girişimlerine başlamıştır. ilk kez 1051 tarihinde İstanbul’dan izin alınmaksızın kilisenin başına başpiskopos seçilmiştir. Kiev Kilisesi, Moskova Kilisesi’nin etkisi altına girmeye 1654 yılından itibaren başlamıştır. 1686 yılında İstanbul Rum Ortodoks Kilisesi’nden ayrılarak Moskova Kilisesi’ne bağlanmıştır. Yıllar içinde özerkliğini kaybederek Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı piskoposluk haline gelmiştir.
Bu durum 19. yüzyıla kadar devam etmiştir. Ekim devrimi’nin ardından Kilise bağımsızlığı gündeme getirilmiş ancak bir sonuç elde edilememiştir. Sovyetler Birliği’nin yıkılış sürecinde Kiev Piskoposluğu Rus Ortodoks Kilisesi’ne başvurarak özerklik talebinde bulunmuştur. Ekim 1990’da bu istek kabul edilmiştir. Ülkede Ortodoks anlayışı Kiev Patrikhanesi ve Moskova Patrikhanesi olarak ikiye ayrılmıştır.
Khreshchatyk Caddesinden Tarasa Shevchenko caddesine doğru 500-600 mt. Kadar yürüdüğünüzde yolun hemen sağında kalan bu katedralin, 200 mt. Arka tarafında ise Kiev Altın Kapıları yer almaktadır.
KATEDRAL ZİYARET SAATLERİ
Katedral girişi ücretsiz olup, Haftanın hergünü 06:30-19:30 saatleri arasında ziyerete açıktır.
KİEV PECHERSK LAVRA MANASTIRI




Lavrska Caddesi çevresinde bulunan Kiev Pechersk Manastırı, Kiev Mağara Manastırları olarak da bilinir, Ukrayna’da, Kiev’in ilçelerinden birine adını vermiş tarihi Ortodoks Hıristiyan manastırıdır. Lavra, 1051 yılında mağara manastırı olarak kuruluşundan bu yana Doğu Avrupa’da Doğu Ortodoks Hıristiyanlığının önemli merkezi olmuştur.
Lavra, 1051 yılında mağara manastırı olarak kuruluşundan bu yana, Doğu Avrupa’da Ortodoks Hristiyanlığının önemli merkezi olmuştur. Azize Sofya Kilisesi ile birlikte, UNESCO Dünya Kültür mirası listesine dahil edilmiştir. Manastır kompleksi, ayrı bir ulusal tarihi-kültürel koruma alanı (kutsal alan) olarak nitelendirilmiş ve ulusal statüsü 13 Mart’ta 1996’da verilmiştir.
Manastır hergün 06:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Adresi: Sichenevoho Povstannya, 21
(Arsenalna metro istasyonuna yakın konumdadır).
KİEV FUNİKÜLERİ
Kiev’e geldiğinizde gezerken karşılaşabileceğiniz bu funiküler haftanın her günü sabah 07:00-22:00 arasında hizmet vermekte. Funikülerin tam adresi ise Sahaidachnogo Street 3’dir. (Metro istasyonu yakınında), Yolculuk yaklaşık 5 dk sürmektedir ve kişi başı ücret ise 8 Grivna (1.5 TL)’dir. Mykhailivska meydanından Podil’deki Poshtava meydanına kadar uzanan Funicular size unutulmaz bir anı yaşatacak, buraya geldiğinizde mutlaka deneyin ve yukarıdaki manzaranın tadını çıkarın…
PODİL
Podil Ukrayna’nın başkenti Kiev’de tarihi bir mahalledir. Kiev’in en eski semtlerinden biri ve şehrin ticaret ve sanayi bölgesidir. Rusların Moğol istilasından ve Kiev’in tahrip edilmesinden sonra, 19. yüzyıla kadar bir şehir merkezi işlevi görmüştür. Burada merkezi yönetim binası ve üniversite bulunmaktadır, daha sonra şehrin liman ve tersanesi’de burada kurulmuştur.
Podil birçok mimari ve tarihi simge içermektedir ve yeni arkeolojik alanlar günümüzde hala daha açığa çıkarılmaktadır. Sağlı sollu hediyelik eşya dükkanları, Restoranları, Seyyar satıcıları ile Kiev’de görülmesi gereken önemli noktalardandır.
Kiev Funikülerinden aşağı indiğinizde solunuzda boydan boya uzanan cadde Podil’dir.
DINYEPER NEHRİ
Dinyeper Nehri Rusya ile Ukrayna topraklarının bir kısmını sulayan bir nehirdir. Rusya, Belarus ve Ukranya topraklarından geçer. İdil ve Tuna’dan sonra Avrupa’nın üçüncü uzun nehridir. 2290 km uzunluğundaki bu nehir, Valday Dağları yaylasının güneyinden doğar, Smolensk’e ulaşır, Beyaz Rusya’ya girer ve buranın doğu kısmından geçerek Ukrayna’ya ulaşır. Soldan Desna Irmağı ile birleşen nehir, Kiev’e ulaşır. Daha sonra Dinyeper Yaylası’nı bir eğri çizerek dolaşır ve kıyı dilinin kısmen kapattığı bir haliç meydana getirerek Odessa’nın doğusundan Karadeniz’e dökülür. Dinyeper, Volhıya kütlesinin sert kayalıklardan meydana gelmiş bir bölgesini aşar.
Kiev’e gelip Funiküler ile aşağı indiğinizde sizi bu muhteşem güzellikteki nehir karşılıyor olacak, Kıyı şeridinde aynı zamanda bir plajada sahip olan bu nehir çevresinde güzel bir yürüyüş yoluda bulunmaktadır.
KİEV OPERA BİNASI
Volodymyrska Caddesinde bulunan, 1683 kişi kapasiteli Kiev Operası 1867 yazında hizmete girmiştir. Odessa Operası ve Lviv Operası’ndan sonra Ukrayna’nın üçüncü en büyük operasıdır.
Opera ve gösterileri çok yoğun ilgi gösterildiğinden bilet satışları başladığı andan itibaren kısa sürede tükenmektedir. Planlamalarınızı erken yapmanız bilet bulabilme şansınızı arttıracaktır.
Opera hergün 11:00-19:30 saatleri arasında açıktır ve yıl boyu birçok etkinlik düzenlenmektedir.
Opera ile ilgili ayrıntılı bilgi ve gösteri programı için https://www.opera.com.ua/en websitesini ziyaret edebilirsiniz.
ANDREEVSKY CADDESİ
Andreevsky Caddesi, Kiev’in en eski caddelerinden biridir. Eski günlerde Yukarı Şehir’den Podol’a ya da tüccarların ve zanaatkârların yaşadığı Aşağı Şehir’e giden en kısa yoldu. Günümüzde bu dik ve dolambaçlı sokak, konserler, sanat festivalleri ve şehir tatillerinin düzenlenmesi için geleneksel bir cadde haline dönüşmüştür. Andreevsky caddesinde pek çok ilginç resim galerisi ve hediyelik eşya mağazası vardır. Bu caddede çok sayıda sokak sanatçıları eserlerini sergilemektedir. Aynı zamanda şarkıcıların ve oyuncuların performanslarını sunduğu yer olarakta bilinir.
HEDİYELİK EŞYA
Kiev’de özellikle Podil caddesi çevresinde çok sayıda hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve Seyyar Tezgahlar bulunmaktadır. Pazarlık yapabilirsiniz.
KİEV GECE HAYATI
Kiev çok canlı bir gece hayatına sahiptir. Özellikle hafta sonları eğlence sabahlara kadar devam etmektedir. Şehrin eğlence merkezleri ise Şehir merkezinde yer alan Khreshchatyk Caddesi çevresinde toplanmıştır. Çok sayıda gece kulubü, Bar, Kafe ve Pub’lar bulunmaktadır. Kiev’de ortalama Club giriş ücretleri 300-400 UAH (60-80 TL)’dir. Birçok kulüp Gece 00:00 öncesine kadar olan girişlerden ücret almaz. Ayrıca Kulüplerin birçoğunda sıkı kıyafet kontrolleri yapılmaktadır. Erkekler için gömlek, Pantolon ve Çok spor olmayan ayakkabılar ile girişlere müsaade edilmektedir. Tişört, Şort, Terlik vb. İle girişlere müsaade edilmemektedir. Ayrıca Kulüp girişlerinde bazen çok uzun sıralar olabilmektedir.
GİRİŞ ÜCRETLERİ VE ÇALIŞMA SAATLERİ;
Yetişkinler 15 UAH (3 TL), Çocuklar için
8 UAH (1.60 TL)’dir.
Salı, Çarşamba, Fri, Sat, Sun
10:00 AM – 6:00 PM
Wed
10:00 AM – 5:00 PM
Duration of visit: 1,5 – 2 hours
1- Arena City
Kiev’de gelenlerin buraya uğramadan ayrılmadıkları en ünlü gece kulubü Arena Entertainment Complex’dir. Tam şehir merkezinde yer alan bu 4 katlı yer İçinde bar, gece kulübü gibi her türlü eğlence mekanını bulabilmek mümkündür. Arena City olarak da bilinen bu kompleksin içinde ayrıca kafe ve restoranlarda bulunmaktadır. Genel itibari ile Turistlere hitap eden bu eğlence kompleksi oldukça pahalıdır.
Adres : Baseina St, 2a, Kyiv, Ukrayna, 02000
Çalışma Saatleri : 24 saat açık
Telefon : +380 (68) 387 1702
Web Sitesi : http://arena-city.com/
2- Sky Bar
Sky bar Kiev’de ki en ünlü gece kulüplerinden biridir. Arena complex içinde bulunan bu kulübe girebilmeniz için kıyafetinize çok özen göstermeniz gerekmektedir. Kulüp 7/24 hizmet vermektedir.
Adres : Velyka Vasylkivska St, 5, Kyiv, Ukrayna, 02000
Çalışma Saatleri : Hergün 12:00–06:00 , Pazar 20:00-00:00
Telefon : +380 (44) 223 8888
Web Sitesi :http://skybar.ua
3- Buddha Bar
İçerisinde Büyük bir Budha heykelinin sizi karşıladığı bu yer oldukça şık tasarımı ile dikkat çekmekte olup, eğlenebilmeniz adına benim favorilerimden birisi olmuştur.
Adres : Khreschatyk St, 14, Kyiv, Ukrayna, 02000
Çalışma Saatleri : Cuma-Cumartesi 13:00–04:00 , Diğer günler 13:00–02:00
Telefon : +380 (44) 270 7676
Web Sitesi : http://buddhabar.com.ua
4- Caribbean Club
Latin müziklerinden hoşlananlara hitap eden Caribbean Club’de hafta içi ve hafta sonunda canlı müzik sunulmaktadır. Rahat kıyafetlerle girilebildiğinden dolayı çok sayıda Türkün eğlence için tercih ettiği mekanlardan birisidir. Fakat burada içecek fiyatları nispeten diğerlerine göre pahalıdır.
Hafta sonu giriş ücretleri 400 UAH (80 TL)’dir.
Adres : Symona Petlyury St, 4, Kyiv, Ukrayna, 02000
Çalışma Saatleri : Hergün · 18:00–06:00
Telefon : +380 (67) 224 4111
Web Sitesi : http://caribbean.com.ua/en
5- Dali Park
Burası Büyük bir çadırın içerisinde yaklaşık ikibin kişiye hizmet vermektedir. Fiyatlar Kiev için gayet uygundur. Özellikle yaz aylarında burada eğlence sabaha kadar sürmektedir.
Adres : Parkova Rd, 16, Kyiv, Ukrayna, 02000
Telefon : +380 (44) 221 4433
6- Belyi Naliv
Khreshchatyk caddesi üzerinde gezerken yerel içecekler satan alkollü yada alkolsüz 7’den 70’e herkesin birşeyler alıp ayak üstü uğradığı bu küçük bar tarzı yerde lezzetli istiridyelerde satılmakta… ortalama fiyatlar 28 UAH (6 TL), buraya bir akşam uğramanızı tavsiye ediyorum…
KİEV MUTFAĞI
Kiev özellikle çok çeşitli ve lezzetli yöresel yemekleri ile dikkat çekmektedir.
1- Borş Çorbası
Genellikle dana eti ve domuz etinden yapılan bu çorba Ukraynanın en temel yemeklerinden birisidir. Pancar kökünün ağırlıklı olarak kullanıldığı bu çorbanın içerisinde ayrıca havuç ve maydonoz’da bulunmaktdır.
2- Deruni
Bizdeki kabak mücverin Ukrayna’da ki karşılığı Deruni’dir. Hemen her restorant ta tadabileceğiniz bu lezzeti denemenizi tavsiye ediyorum.
3- Vareniki
Görünümü yapımı itibari ile bizdeki mantıyı andıran bu lezzetli yemek Patatesli, kıymalı, Ispanaklı, Kabaklı olarak çeşit çeşit yapılmaktadır. Kesinlikle denenmelidir.
4- Sırnıki
Genellikle kahvaltıda tercih edilen bir yemek olan Sırnıki, Aslında bir çeşit peynirli pankektir. Balla, Krem Çikolata, reçel çeşitleri ve elma sosuyla servis edilir ve Ukrayna mutfağının sembollerinden birisidir.
Burada yemek yiyebileceğiniz yerler arasında en meşhur yer PUZATA HATA restorant, sayısız açık büfe yemek içinden istediğinizi seçip yiyebiliyosunuz, ayrıca mükemmel tatlı ve pastalarıda var… Ben Tavuk şinitzel, 0,5 lt kola, Salata, Çorba, Pirinç pilavı, kahve ve dilim pasta için yaklaşık 30 TL ödedim… Benim gibi çok aç değilseniz buradan 15 TL’ye çıkarsınız… Ayrıca steak et severler için Arsenal restorant var, et ve salata menüleri güzel, Türk restoranı isterseniz Taksim restorant tavsiye edilebilir… kahvaltı için yine PUZATA HATA restorantı size tavsiye edebilirim, buraları harita uygulamaları ile rahatça bulabilirsiniz…
KIEV’E NASIL GELİNİR?
Kiev’e Türk Hava Yolları, Pegasus Havayolları, ve Ukrayna Havayollarının direk uçuşları ile yaklaşık 2 saat’te gelinebilmesi mümkündür.
Türk havayolları Kiev Borispol Havalimanına İstanbul’dan her gün karşılıklı uçuş düzenlemektedir.
Pegasus Havayolları Kiev Zhulnany havalimanına İstanbul’dan her gün, Ankara ve İzmir’den ise haftanın 4 günü (Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Pazar) karşılıklı uçuş düzenlemektedir.
Ukrayna havayolları Kiev Borispol Havalimanına İstanbul’dan ve Ankara’dan her gün, karşılıklı uçuş düzenlemektedir. İzmir – Kiev Uçuşları 2019 Mayıs ayı itibari ile başlayacaktır.
KIEV’DE KAÇ GÜN KALINMALI?
Kiev’de ziyaret edilebilecek çok sayıda yer bulunduğundan 3-4 gününüzü ayırarak heryeri gezip görebilmeniz mümkündür, Benim tavsiyem ise Cuma günü gelip Salı günü dönülmesi yönündedir.
KIEV’E GELMEYE DEĞER Mİ?
Evet kesinlikle en azından 2-3 günlük bir planla buraya gelmeye ve her yönüyle güzel bu şehiri görmeye değerdir. Özellikle Eski ve modern mimarinin örneklerini aynı anda size sunmaktadır.
Kiev’den sevgilerle, bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere.
TÜM YAZILARIM İÇİN;
INSTAGRAM : gezginsailor
TWITTER : @gezginsailor
FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor
FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/
YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber
Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…
https://m.facebook.com/groups/257516427977291
Aşağıda link ile Facebook TUR FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…