İSKENDERİYE MISIR

İSKENDERİYE HAKKINDA

İskenderiye, Mısır’ın Akdeniz kıyısında bulunan ikinci büyük şehridir. Ayrıca 4,5 milyonluk nüfusuyla Akdeniz kıyısındaki en büyük yerleşimdir. Büyük bir sanayi bölgesinin merkezi ve Mısır’ın ana limanı olan İskenderiye’de Mısır dış ticaretinin büyük kısmı gerçekleşir. Kahire’nin 183 km kuzeybatısına düşer. Aynı zamanda İskenderiye ilinin merkezidir.

İskdenderiye, adını aldığı, Mısır’da bir Yunan kültür merkezi oluşturmak isteyen Büyük İskender tarafından, Rodoslu mimar Dinokrates’in hazırladığı plana göre MÖ 332’de kuruldu. Dinokrates, Rhakotis’te bir kent kurmakla görevlendirildiğinde, Mısır’ın küçük bir yoksul balıkçı ve çoban kasabası olan İskenderiye, Avrupa ile Asya arasında giderek artan ticaretin etkisiyle kısa sürede gelişti. Ayrıca Helenistik ve Semitik öğretilerin merkezleri olarak Yunan düşün ve bilim dünyasındaki en önemli gelişmelerin odağı durumuna geldi.

Oldukça uzun bir kıyı şeride olan İskenderiye’de yürüyüş yapabilir, Etrafında bulunan kafelerde yaygın olarak tüketilen baharatlı mısır kahvesinin tadına bakabilirsiniz.

İSKENDERİYE GÖRÜLECEK YERLER

İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİ

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır’ın İskenderiye kentinde Ptolemaios hanedanı tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edilmiştir. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş en önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklara göre burada yaklaşık 150 bin cilt el yazması eserin bulunduğu düşünülmektedir.

Bu görüşe göre 391 yılında Bizans’ın Mısır Valisi Theophilos, İskenderiye’de Mısır’ın eski din mensuplarına ait Osiris tapınağının yeri olan bir arsayı, kilise inşa edilmesi için Hrıstiyanlara verdi. Burada yapılacak kilisenin temel kazıları sırasında üzerinde eski dine ait yazılar bulunan bir taş çıktı. Hristiyanlar bunu bir alay konusu yaptılar. Bu olay şehirde oldukça kalabalık halde bulunan Pagan inancına mensup olanları kızdırdı ve sonunda İskenderiye’de dini bir ayaklanma çıktı. İki taraf çarpıştı, insanlar kitle halinde kılıçtan geçirildi. İskenderiye Kütüphanesi’nin olduğu bölge yerle bir edildi. İmparator I. Theodosius, valiye başka büyük şehirlere göre eski dinin İskenderiye’de hala neden bu kadar canlı olarak devam ettiğini sorunca, buna sebep olarak İskenderiye Kütüphanesi’nin eski putperestlik kültürünü devam ettiren kitaplarını ileri sürdü. İmparator, bunun üzerine hepsinin yok edilmesini emretti. İskenderiye Kütüphanesi’ndeki tüm eserler şehrin hamamlarına dağıtılarak yaktırıldı ve böylece insanlık tarihinin bu bilim ve kültür hazinesi yok oldu.

Yakılan İskenderiye kütüphanesinin bulunduğu alanda Yeni İskenderiye Kütüphanesi yapılmış ve 2002 yılında hizmete açılmıştır.

Eski İskenderiye kütüphanesi dünyada bilinen ilk ve en büyük kütüphanedir.

İSKENDERİYE FENERİ

İskenderiye Feneri, Mısır’ın İskenderiye şehrinde inşa edilmiş; ancak günümüzde bulunmayan, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri ve tarihte inşa edilmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanıdır.

İnşaası MÖ 285-246 yılları arasında süren fener, bu devletin ilk iki kralı Ptolemy (Batlamyus) ve Soter tarafından Mısır’da İskenderiye Limanı’nın karşısındaki Pharos Adası üzerine yaptırılmıştır.

Üç bölümden oluşan fenerin mimarı Knidoslu Sostratus’tur. Kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğinde olan fener, beyaz mermerden yapılmıştır. Tepesinde bulunan, tunçtan yapılmış büyük bir ayna 70 kilometre uzaklıktan görülüyor ve limana giren gemilere rehberlik ediyordu. Alt bölümü dikdörtgen şeklinde ve yaklaşık 55 metre yüksekliğindeydi. Orta bölüm, yukarıya doğru giden rampası olan bir silindir şeklindeydi. Yaklaşık 27 metre yüksekliğindeydi. Üst bölüm ise silindir şeklindeydi ve üzerinde alevin bulunduğu bir odası vardı.

Günümüzde İskenderiye fenerinin bir kopyası aynı noktaya yapılmış olup fener ziyarete açıktır.

KAYITBAY KALESİ

İskenderiye Feneri’nin olduğu Faros Adası’na yapılmış olan Kayıtbay kalesinin %90’nı yıkılmıştır. 1984 yılında restorasyonu yapılmış olan Kalenin yapılışında İskenderiye Feneri’nin yıkıldıktan sonra kalan sağlam parçaları kullanılmıştır.

MONTAZA SARAYI

Mısır’da ki Kraliyet saraylarından biri olan Montaza Sarayı Padişah Abbas Helmy tarafından 1892 yılında inşaa ettirilmiştir. Sarayın içerisinde Montaza Bahçesi isimli bir yapı daha bulunmaktadır. Montaza sarayı halihazırda Kumarhane ve Lüks bir otel olarak hizmet vermektedir.

İSKENDERİYE ULUSAL MÜZESİ

Eskiden ABD Konsolosluğu olarak kullanılmış olan bir bina 2003 yılından beri ulusal müze olarak hizmet vermektedir. Mısır tarihi ile ilgili sanat eserleri ve tarihi eşyalar sergilenmektedir.

POMPEY SÜTÜNU

İmparator Diocletian’a ithafen inşa edilen ihtişamlı bir tarihi yapı olan Pompey’in Sütununun yapımında kırmızı Asvan graniti kullanılmıştır. 26 metre yüksekliğinde ve 285 ton ağırlığındaki bu sütun şehre gelen turistlerin en gözde ziyaret noktalarından birisidir.

VİZE

Mısır TC vatandaşı Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahiplerinden vize istemektedir, Yeşil, Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahibi TC vatandaşları ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilmektedir, Mısır vizesinin sonuçlanması çok uzun zaman alabildiğinden bu vizeye başvuracakların seyahat tarihinden en az 3 ay önce başvurularını yapmaları yararlarına olacaktır.

Mısır Vizesi hakkında ayrıntılı bilgiye ve gerekli evraklar listesine http://m.misirkonsoloslugu.com/misir-vizesi/misir-turistik-vize.html linkinden ulaşabilirsiniz.

Mısır vize başvuru formu için hhttp://www.misirkonsoloslugu.com/asset/30/misir-vize-basvuru-formu%20(1).pdf

HAVALİMANI-ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIM

İskenderiye şehir merkezine sadece 7 km mesafede yer alan El Nouzha Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için taksiler ve Uber dışında başka bir alternatifiniz bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu araçları kullanmanız veya konakladığınız otelin transfer hizmetlerinden faydalanmanız gerekmektedir.

TAKSİ

Havalimanı şehir merkezi arası Taksi ücretleri ise 6-7 USD (30 – 35 TL) civarındadır. İskenderiye’de Taksiciler ile mutlaka pazarlık yapılmalıdır.

UBER

İskenderiye’de UBER çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Havalimanı şehir merkezi arası Uber yaklaşık 6-7 USD (30-35 TL) tutmaktadır.

İlk UBER yolculuğunuzda 13 TL indirim kazanmak için ” uhc668hrue ” kodunu kullanarak yeni kayıt oluşturabilirsiniz.

KONAKLAMA

Konaklama için merkezi konuma yakın birçok oteli tercih edebilirsiniz İskenderiye’ de gezilebilecek heryer aşağı yukarı yürüme mesafesindedir. Otellerin gecelik fiyatları ise 120-300 TL arasında değişmektedir. İskenderiye’de her bütçeye uygun otel bulabilmek mümkündür.

Ayrıca günlük 60 TL’de başlayan fiyatlarla İskenderiye’de ev kiralayabilmeniz’de mümkündür.

Otel seçimleriniz için https://www.hotels-scanner.com/Hotels/Search?destination=place%3APorto&checkin=2018-08-21&checkout=2018-08-22&Rooms=1&adults_1=1 web sitesi üzerinden inceleme ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

Sizde Booking sitesi üzerinden ” AA89C915″ kodunu kullanarak %10 indirmli olarak Otel rezervasyonu yapabilirsiniz.

İsterseniz Airbnb sitesi üzerinden 250 TL üstü konaklamalarının için 130 TL indirim alabilirsiniz, Yeni üyelere özel bu kampanyaya katılmak için https://abnb.me/e/I6Ezh3LwEO linki üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.

MISIR PARA BİRİMİ

Ülkenin ulusal Para birimi

Mısır Pound’u (EGP)

1 EGP = 0,284 TL ( GÜNCEL KUR )

Ayrıca Mısır’da Amerikan dolar’ı da yaygın olarak kullanılmakta ve hemen her yerde kabul görmektedir. Mısır’da herhangi bir yerde alışveriş yapıp Dolar verdiğinizde size para üstü olarak genellikle Mısır Pound’u (EGP) verilmektedir. Bir başka dikkat çekiçi durum ise Mısır’da Bir çok esnafın Türk Lirasınıda kabul etmesidir. Yanlız eski ve yıpranmış Türk lirası kabul edilmemektedir.

SİM KART / TELEFON

Öncelikle Turkcell (Günlük 24,90 TL), Vodafone (Günlük 21,90 TL) şebekelerinin burada bulunan operatörlerle anlaşması olduğundan kendi hattınızı Günlük ücretleri karşılığında kullanabilmenizi mümkündür. Türk Telekom şebekesinin burada bulunan operatörlerle anlaşması bulunmamaktadır.

Sim kart almak isterseniz şehir merkezinde bulunan tüm telefoncularda Vodafone, Orange, Etisalad ve Telekom Egypt şebekeleri için ortalama fiyat 30 gün geçerli 7 GB’lik sim kart 100 EGP (28 TL)’dir. Ortalama tüm operatör fiyatları aynıdır. Daha düşük paketlerde mevcut, kartı aldığınız yerden aktivasyon yaptırmayı unutmayın!!!

Sim kart fiyatları ve Tarifeler ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://www.finder.com/best-prepaid-sim-card-egypt web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

MARKET – ALIŞVERİŞ

Çok sayıda Süpermarketin bulunduğu İskenderiye’de en uygun süpermarket Carefour’dur. Biraz şehir dışında kalan Carefour Süpermarket oldukça büyük bir alana kuruludur. Şehir merkezinden buraya 20 dk içinde taksi ile ulaşabilmeniz mümkündür.

KREDİ KARTI

Kredi kartı bazı büyük işletmeler ve Restorantlar haricinde pek geçerli değildir.

Her ihtimale karşı önceden sorulmalıdır.

HALK

İnsanları gerçekten sıcak ve yardımsever olan Mısır’da, İngilizce konuşma oranı özellikle gençler içinde bir hayli fazladır. Orta ve Üst yaş grubu pek ingilizce bilmemektedir. Bazı kişiler sizden yardım karşılığı para talep edebilmektedir.

DÖVİZ / PARA BOZDURMA

1 EGP : 0.28 TL, Döviz bozdurmak için hafta içi mesai saatlerinde bankaları ve Şehir merkezi çevresinde bulunan Döviz bürolarını tercih edebilirsiniz. Nakit ihtiyaçları için ise 7/24 ATM’leri kullanabilirsiniz. Döviz bürolarının çoğunda Sıfır komisyon uygulanmaktadır. Fakat paranızı bozdurmadan önce mutlaka komisyon olup olmadığını sormanız gerekmektedir. Mısır’da çoğu döviz bürosu Türk Lirası’da bozmaktadır.

GÜVENLİK

İskenderiye için orta düzeyde güvenli bir şehir olduğunu söyleyebilmemiz mümkündür. Hemen her noktada polis bulunmaktadır, Bacı hırsızlık vakaalarının yaşandığı İskenderiye’de özellikle yanınıza gelip size birşeyler satmaya çalışan kişilere karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca şehirlerarası Otobüs ve Tren yolculuklarında da kişisel eşyalara dikkat edilmelidir.

ARAÇ KİRALAMA

İskenderiye’ye gelip araç kiralamayı düşünürseniz şehir merkezindeki kiralama şirketlerini düşünebilir yada gelmeden online olarak araç kiralayıp buradan teslim alabilirsiniz… İskenderiye ve Mısır’ın diğer şehirlerindeki şoförlerin çoğu dikkatsiz ve tehlikeli şekilde araç kullanmaktadırlar. Size tavsiyem burada araç kiralamamanızdır. Ayrıca İskenderiye’de hemen heryer yürüme mesafesindedir. Park yeri bulmakta büyük sorun teşkil etmektedir. Benzin 1 Lt 7.75 EGP (2.20 TL) civarında.

HAVA DURUMU

Akdeniz ve Çöl iklimi mevcut, Yazları çok sıcak ve nemli, Akşamları ise çöl ikliminin etkisi ile serin olabilmektedir. Ayrıca çok sık kum fırtınaları gözlenmekte ve göz gözü görmemektedir. Bunu bilerek gelmenizi tavsiye ederim…

SAĞLIK

Mısır’da Hijyen konusunda sıkıntılar yaşanabildiğinden bu ülkeye gitmeden bazı aşıların yaptırılması gerekmektedir. Kendi sağlığınız açısından Tifo, Sarı Humma, Meningokok, Hepatit A, Hepatit B ve Sıtma aşılarını yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

Bu aşılar ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SaglikBilgisi/ET web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

HEDİYELİK EŞYA

İskenderiye’de çok sayıda hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır. Fakat özellikle Turistlerden hediyelik eşyalar için yüksek fiyatlar talep edilebilmektedir. Tüm Alışverişleriniz için pazarlık yapmanızı tavsiye ediyorum.

Magnetler 2-3 USD ( 10-15 TL ) arası kalitesine göre değişmektedir.

İSKENDERİYE GECE HAYATI

İskenderiye çok canlı bir gece hayatına sahip olmamakla birlikte gece hayatı daha çok şehir dışında yaşanmaktadır. Şehir dışında tavernalar mevcut olup turistler için pek uygun değildir.

İSKENDERİYE MUTFAĞI

İskenderiye özellikle deniz ürünleri ile dikkat çekmektedir. Fakat hijyen konusunda sıkıntılar yaşanabildiğinden dikkatli olunması gerekmektedir.

İSKENDERİYE’YE NASIL GELİNİR?

İskenderiye’ye İstanbul’dan THY’nin 2 saat 10 dk’lık direk uçuşları ile gelinebilmektedir. Fakat bilet fiyatları oldukça yüksektir. Buraya Kahire aktarmalı olarak da gelinebilmektedir. isterseniz buraya Kahire’den tren ve otobüsler ile de gelebilirsiniz. İskenderiye Kahire arasında otoban bulunmaktadır ve Yolculuk ise 3.5-4 saat sürmektedir. Bilet fiyatları ise oldukça uygundur. 2-3 USD (10-15 TL)’ye bilet bulabilmek mümkündür.

İSKENDERİYE’DE KAÇ GÜN KALINMALI?

İskenderiye’de 1-2 tam gün kalarak her yerini gezip görebilmeniz mümkündür, Benim tavsiyem ise Cuma günü gelip Cumartesi günü dönülmesi yönündedir.

İSKENDERİ’YE GELMEYE DEĞER Mİ?

Eğer bir Mısır seyahati yapar ve zamanınız olursa buraya en azından 1 günlüğüne gelebilirsiniz.

İskenderiye’den sevgilerle, bir daha ki yazılarımda görüşmek üzere.

TÜM YAZILARIM İÇİN;

INSTAGRAM : gezginsailor

TWITTER : @gezginsailor

FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor

FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/

YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber

Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/257516427977291

Aşağıda link ile Facebook TUR FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/781377202000619

Reklam

Yayınlayan

gezginsailor

2017 Senesinde yaklaşık 20 yıllık Denizcilik hayatıma nokta koyup Emekli oldum, Bu süre zarfında Çok sayıda ülke görme şansım oldu, Bununla sınırlı kalmak yerine kendime daha farklı ufuklar açmak için fırsat buldukça yeni yerler keşfetmeye devam ediyorum ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum... Sınırlarınızı değil hep Bir adım ötesini hayal edin... SOSYAL MEDYA HESAPLARIM INSTAGRAM : gezginsailor TWITTER : @gezginsailor FACEBOOK : www.facebook.com/gezginsailor Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz... 
https://m.facebook.com/groups/257516427977291


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s