SARAYBOSNA

BELGRAD-SARAYBOSNA-BELGRAD

Belgrad ziyaretim esnasında maceraperest ruhumun beni tetiklemesi ile Hostel’de tanışmış olduğum Bir Sırp ve Bir Hırvat arkadaşın yardımları ile araba kiralayıp geze geze Saraybosna’ya gitmeye karar verdim.

İki günlük kiralamış olduğum Citroen marka araç ile Sırbistan’dan Bosna’ya yola koyuldum, Araba deposunu boş olarak teslim aldığımdan ilk işim yakıtı tamamlamak oldu, bu arada bana yolda lazım olabilek alışverişimide yaptım.

Sırp plakalı bir araç ile Bosna’ya gitmek ne kadar doğru bir karar acaba diye yol boyu kendime bu soruyu sordum durdum, Belgrad-Saraybosna arası araba ile yaklaşık 6 saat sürmekte, Gerek Belgrad Bosna sınırı gerekse de Bosna sınırı ve Saraybosna arasındaki yollar çok düzgün ve güzel olmadığından yavaş ve dikkatli araç kullanmak durumunda kaldım.

Yol boyu oldukça güzel manzaralar eşliğinde yolculuğumun 3. Saatinde Bosna sınırına ulaştım, tam sınıra birkaç yüz metre kala iki sırp polisi tarafından durduruldum, sebebi ise o dönem yeni kanunkaşmış olan araç farlarının 24 saat açık tutulma zorunluluğu idi. Bu arada bu uygulama halihazırda tüm balkan ülkelerinde zorunlu hale getirildi. Polisler çatpat ingilizceleri ile bana 300 Euro ceza keseceklerini söylediler ben ise bunu bilmediğimi kendilerine bir kaç kez anlatmaya çalışmama rağmen beni anlamadılar, Rüşvet vermenin oldukça yaygın olduğu bu topraklarda yalnız olmamdan dolayı böyle bir riske gitişmedim, Sonunda polislerden birini ikna etmeyi başardım ve Pasaportumu geri alarak bu cezadan kurtuldum.

Sırbistan ve Bosna’da trafik kuralları biraz sıkı işlemekte, Bu yüzden kırmızı ışık, yaya geçidi, Hız limiti vb gibi konulara çok dikkat etmek gerekmekte.

İki ülke arasına geçiş için kiralama şirketinin size vermesi gereken yeşil bir sigorta belgesi var eğer bunu almazsanız sınırı geçemezsiniz.

Araba kiralarken teslim alma esnasında aracın çizik vb kontrolünü, KM kontrolünü, yakıt miktarını ve kaskosunun tam olduğunu dikkatlice kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.

Sırbistan ve Bosna’da yakıt oldukça ucuz.

Sırbistan’da Bosna, Bosna’da sırp parasını kullanamıyosunuz ve bozduramıyosunuz.

Her iki ülkede Otoparklara dikkat etmelisiniz, Hatalı park ederseniz aracınızı dakikalar içinde çekebiliyolar.

7 saatlik yolculuğum esnasında otostop çeken birkaç yolcuyu arabaya alıp sohbet edebilme şansını yakaladım, Yol boyu çok güzel köylerden geçtim, Sırp plakalı araçım olduğu için polis tarafından 5 kez durduruldum, Pasaportumu gördüklerinde hemen devam et dediler..

Sizden aldıkları depozito ücretini Sırp bankalarının yavaş çalışmasındaan dolayı 10 iş gününde ancak iade edebiliyorlar.

Eğer 2-3 kişilik bir grupsanız araba kiralamanızı tavsiye ediyorum.

Saraybosna oldukça küçük biryer olduğundan 1 gününüzü buraya ayırarak şehrin heryerini gezme şansına sahip olabilirsiniz.

Kaldığım hotel Başçarşı işinde günlük 20 Euro ödeyerek kaldığım gayet temiz ve güzel Hotel Mejdan’dı.

Sizde Booking sitesi üzerinden ” AA89C915″ kodunu kullanarak %10 indirmli olarak Otel rezervasyonu yapabilirsiniz.

İsterseniz Airbnb sitesi üzerinden 250 TL üstü ev kiralamalarınız için 130 TL indirim alabilirsiniz, Yeni üyelere özel bu kampanyaya katılmak için https://abnb.me/e/I6Ezh3LwEO linki üzerinden kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.

SARAYBOSNA GEZİLECEK YERLER

BAŞÇARSİJA (BAŞÇARSI)

Saraybosna’nın tam merkezinde kalan ve 16 YY’da Osmanlıların kurduğu bu çarşı şehrin en önemli yerlerinden birisidir, Bosna savaşı sırasında Sırp ordusunun hasar vermeye çalıştığı başçarşıda Bosna Beylerbeyi Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmış Medrese, Han ve Çok sayıda imaret bulunmaktadır.

Meydanında kentin sembolü olan çok güzel bir sebilinde bulunduğu bu yerdeki eserlerin tamamı Gazi Hüsrev Bey vakfına aittir.

Avlusunda Gazi Hüsrev Bey’in türbesinin bulunduğu Gazi Hüsrev Bey Camii şehri modern Ferhadiye caddesine bağlamaktadır.

GAZİ HÜSREV BEY CAMİİ

1531 yılında Gazi Hüsrev Bey tarafından Mimar Sinan’a inşaa ettirilen bu Cami Başçarşının içerisinde yer almaktadır, Her yıl Türkiye ve Dünyadan bir çok kişinin ziyaret ettiği bu yapı iç mimarisi ile ünlüdür.

Sırp savaşları esnasında hasar almış bu Camii Suudi Arabistan’ın yardımları ile 1996 yılında aslına uygun olarak restore ettirilmiştir.

Burada bulunan camiinin aynısı Gazi Hüsrev bey tarafından 1531-1534 yılları arasında Suriye Halep ve Bilecik Bozuyük ilçelerinede yaptırılmıştır.

LATİN KÖPRÜSÜ

Neretva nehrinin tam üzerine 1541 yılında yapılan ve birkaç kez restore edilen bu köprü hemen başçarşı arkasında yer almaktadır.

Bu köprünün en önemli özelliği ise Saraybosnalı Sırp milliyetçisi Gavrilo Pirincip’in 28 Haziran 1914’te Saraybosnayı ziyarete gelen Avusturya Macaristan İmparatorluğu Veliaht Arşidükü Ferdinand ve eşini burada öldürmesi ile başlayan Cihan harbine tanıklık etmiş olmasıdır.

UMUT TÜNELi

Bosna savaşı sırasında kuşatma altındaki Saraybosnayı havalimanına bağlamak üzere yapılan 800 mt uzunluğundaki bu tünel buraya gelenlerin ziyaret ettikleri bir noktadır.

Gıda ve insani yardımlarında şehre ulaştırılması için kullanılan bu tünel 1.60 cm yüksekliğindedir. Tünelin yapımı yaklaşık 4 ay sürmüş olup, Girişinde bulunan ev ise 1996 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Haftanın her günü 09:00-17:00 saatler arası ziyarete açık olan bu tünel’e giriş ücreti ise Tam 10 BAM (28,7 TL), öğrenciler için ise 5 BAM (14,35 TL)’dir, Bilet ücretleri sadece nakit olarak alınabilmekte ve Kredi kartı geçmemektedir. Tünel’e ulaşım için ise şehir merkezinden 3 No’lu tramvaya bindiğinizde son durak olan Ilıca’da inip oradanda otobüsler ile 10 dk içerisinde Tünel’e yakın bir yerde iniyorsunuz, İndiğiniz yerin karşısında zaten tünel girişindeki ev kendini hemen belli ediyor.

Saraybosna’da UBER bulunmadığından isterseniz taksiler ile pazarlık yaprak bu bölgeye 20 BAM (57 TL) ücret ödeyerek gidebilirsiniz.

Tünel hakkında ayrıntılı bilgi için

https://tunelspasa.ba internet sitesini kullanabilirsiniz.

SEBİL (ÇEŞME)

1753’te Vali Hacı Mehmet paşa tarafından İstanbul’da ki çeşmeler esinlenerek yaptırılan bu yapı şehrin ana sembolüdür.

Çeşmenin hemen yukarısında ise Bosna savaşında hayatını kaybedenlerin mezarları bulunmaktadır.

Bosna Hersek para birimi Bosna Hersek Markı (BAM)’dır, 1 BAM=2.8 TL

Bosna’ye gelmişken buray özgü börek ve cevapşişi’ni mutlaka tatmalısınız.

Benim Buradan Ayrılma vaktim, Sonraki yazılarımda Görüşmek üzere.

INSTAGRAM : gezginsailor

TWITTER : @gezginsailor

FACEBOOK : http://www.facebook.com/gezginsailor

FACEBOOK BLOG : https://www.facebook.com/gezginsailor35/

YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCXz_GAkqXTmUf20kFi9yFUw?view_as=subscriber

Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/257516427977291

Aşağıda link ile Facebook TUR FIRSATLARI grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz…

https://m.facebook.com/groups/781377202000619

Reklam

Yayınlayan

gezginsailor

2017 Senesinde yaklaşık 20 yıllık Denizcilik hayatıma nokta koyup Emekli oldum, Bu süre zarfında Çok sayıda ülke görme şansım oldu, Bununla sınırlı kalmak yerine kendime daha farklı ufuklar açmak için fırsat buldukça yeni yerler keşfetmeye devam ediyorum ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum... Sınırlarınızı değil hep Bir adım ötesini hayal edin... SOSYAL MEDYA HESAPLARIM INSTAGRAM : gezginsailor TWITTER : @gezginsailor FACEBOOK : www.facebook.com/gezginsailor Aşağıda link ile Facebook Seyahat Fırsatları grubuna üye olabilir, Türkiye ve Tüm dünya için indirimli bilet fırsatları, Tur fırsatlarını görebilirsiniz... 
https://m.facebook.com/groups/257516427977291


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s